Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

25.8.2013 

Co spojuje snahy bankéřů, marxistů i konzervativců?

Milan Glaser

Finanční kapitalismus neboli imperialismus je nejvyšší stadium kapitalismu, tvrdil Karel Marx, podle něhož tato dějinná fáze lidstva vede nejen k úpadku životní úrovně proletariátu, ale nutně také ke kýžené revoluci. V této podivné argumentaci, jak se zdá, je i dnes, s menšími obměnami, spatřována podstata pokroku. Uveďme dvě různě datované zprávy, které se objevily v italském deníku Corriere della Sera. 16. ledna 2008 tento milánský list referoval o „neformálním pozvání, kterým jedna univerzita v Hong Kongu nabídla studentům večeři pod jedinou podmínkou, že to budou gayové či lesby. Sponzorem byla jistá obchodní banka, americký kolos Lehman Brothers“. Iniciativa, jak podotýkal dále italský list, se opakovala na různých místech Asie, včetně Singapuru, kde je homosexualita zakázána. 12. listopadu 2012 v článku pod titulem „Velké banky chtějí bojovat za práva gayů“ informoval deník Corriere della Sera o plánovaném „londýnském setkání představitelů největších světových bank (Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche, Credit Suisse, Goldman Sachs, Hsbc), kteří se poprvé v Evropě radili o tom, jak favorizovat práva svých zaměstnanců gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů“.

V italském parlamentu se nyní do čela boje na obranu důstojnosti gayů před homofobií, tedy diskriminací a intolerancí, postavili - ve jménu rovnosti - dědicové italské komunistické strany. Nikoli náhodou předkládala vláda jednoho z nich, Massima D´Alemy, již v roce 1999, tedy těsně před svým pádem, návrh zákona, jehož první článek deklaroval „úsilí o naplnění principu rovnosti a vytvoření záruk, aby rozdíly pohlaví, rasy, etnického původu, jazyka, náboženství, osobních přesvědčení, politických názorů, postižení, věku a sexuální orientace nebyly příčinou diskriminace“. Abychom však byli poctiví, nejenom levice hlásá tuto permanentní evoluci morálky. Za tzv. gay manželství a jejich právo adoptovat děti se zasadila nejenom vláda francouzského socialisty Hollanda, ale také britského konzervativce Camerona.

Co spojuje tyto tak odlišné, ekonomické a politické důvody? Co je společným jmenovatelem snah bankéřů, socialistů, marxistů i konzervativců? Odpověď je snadná: gnóze. Tímto slovem bývá označováno spiklenecké krédo těch, kdo chtějí vytvářet alternativní desatero ctnostného, šťastného a spravedlivého života; těch, kdo bezmezně věří v diagnózy vytvořené vlastním rozumem a chtějí přetvořit svět tak, aby odpovídal jejich ekonomickým a ideologickým zájmům; těch, kdo svoji vůli k moci podsunují všem ostatním jako by to byla společná lidská touha po spravedlnosti. Dvacáté století bylo laboratoří velkolepých nástupů gnóze k moci a to jak na levé, tak na pravé straně politického spektra. Dnešní hrozby mohou být mnohem závažnější. Argumenty, které papežové stavějí proti gnózi, jsou shrnuty v knize Papežové a zednářství (Angela Pellicciari, I Papi e la massoneria, Ares, Milano 2007). O tomto tématu se dnes spíše mlčí, nebýt několika výroků papeže Františka. V encyklice Lumen fidei (č.47) mluví o přitažlivosti a stoupencích gnóze právě v dnešní době a během tiskovky na palubě letadla při návratu z Brazílie zmínil papež různé druhy lobby, které mu dělají starosti, a mezi nimi také tu zednářskou.

Ne náhodou mluví Petrův nástupce ve svých kázáních také o ďáblu, nepříteli lidské přirozenosti. Kdysi byla démonologie kapitolou teologických studií. Představuje útěšnou věroučnou reflexi Kristova vítězství nad vládcem tohoto světa (srov. Jan 12,31). Tento nosný, optimistický prvek duchovního života se však vytrácí, pokud je patřičná zmínka o ďáblu chápána jako přežitek či přepjatost. V takovém případě pak duchovní boj, který probíhá a ztělesňuje se v lidských dějinách, dostává rysy tragédie anebo naopak frašky. Obě krajnosti jsou pochopitelně na škodu lidským duším, o jejichž spásu jde v dějinách doopravdy a jedině. Kapitola víry o démonech, jejich záměrech a klamech, nepochybně také potřebuje určité aggiornamento. A 20. století k tomu poskytlo nemálo podnětů. Největší zkušeností onoho osvíceného století je fakt, že pokušení čili svody a klamy démona nepůsobí jenom individuálně, nýbrž také kolektivně, sociálně. Dokáží kreovat společnost, jak předvedly totalitní režimy, založené na bludech odporujících zároveň víře i rozumu. Tyto moderní svody se šíří jako mentalita utvářející pokroucené mezilidské vztahy, ba i instituce, a konstruují imaginární lidské dějiny, ve kterých není místo pro Boha a tím méně pro spásu. Člověk se pozvolna ocitá v jakési abstraktní síti, která je natolik záludná, že uvíznutí v ní lze pokládat za příjemné spočinutí.

„Naše duše však vyvázla jako pták z ptáčníkovy léčky“ – pěje Žalmista (Žl124,7).

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti