Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

27.9.2013 

Zmocni se věčného života!

Homilie k 26. neděli v mezidobí – cyklus C

Richard Čemus

„Nelze poznat Ježíše a obejít se přitom bez problémů. A odvažuji se říci: »Chceš-li mít problém, jdi a poznávej Ježíše. A budeš mít ne jeden, ale spoustu problémů.« Ale taková je cesta poznávání Ježíše! Nelze poznat Ježíše cestováním v první třídě. Ježíše poznáváme na obyčejné cestě každého dne. Nelze Jej poznat v poklidu, ani v knihovně...!“ Je nezbytné „poznat Ježíše jazykem činu“. Opravdového poznání Ježíše lze tedy dojít těmito třemi prostředky: myslí, srdcem a činem. A pokud „takto poznám Ježíše, pak jsem Jím uchvácen“.

Tak jako vždy, i skrze tuto homilii z 26. září 2013 v kapli Ducha sv. v domě sv. Marty, prozařuje nadšení papeže Františka pro Krista, kterým je doslova uchvácen. Těžko se ubránit tomu, aby jako jiskra nepřeskočil jeho entusiasmus i na nás, kteří slyšíme papežův hlas prostřednictvím rozhlasu, či čteme jeho myšlenky. A to přesto, že Svatý otec nám neslibuje nic příjemného, nýbrž výslovně nepříjemnosti, problémy. A kdo už má rád problémy? Nechceme mít spíš klid?

Perikopy této neděle nám vyprávějí o lidech, kteří si problémy v životě dělat nemínili: chtěli strávit život v pohodě a nenechat se nikým rušit. Prorok Amos, který patří k největším starozákonním kritikům lhostejnosti, korupce a asociálního chování, nazývá takové lidi „bezstarostnými“. Tato jejich bezstarostnost nebyla neškodná, vedla je totiž k usurpování si majetku na úkor chudých. Prorok proto hřímá: „Běda těm, kdo si zpupně žijí […] bezstarostně […] Léhají na ložích ze slonoviny, hoví si na divanech, jídají jehňata […] Prozpěvují si za zvuku harfy, vymýšlejí si jako David hudební nástroje. Z misek pijí víno, nejlepším olejem se natírají, ale nad Josefovou zkázou se netrápí. Proto nyní půjdou v čele vyhnanců do zajetí, skončí jásot povalečů!“ (Am 6,1a.4-7).

Nevybíravá slova Amosova je třeba zasadit do kontextu. Izrael 8. století př. Kr. se nazýval též „Dům Josefův“. Budilo to hrdou vzpomínku na slavného předka, který to v Egyptě dotáhl až na vicekrále. Ti, kteří se jím chlubili, rádi zapomínali, že Josef byl do Egypta prodán svými bratry jako otrok. Titul „Dům Josefův“ by musel mnohem spíše zavazovat k péči o chudé a hladové, neboť jako takoví přišli Izraelité v době neúrody do Egypta prosit Josefa o pomoc. On jim ji velkoryse poskytl. Dědici Josefovi činí však pravý opak a proto Amos pro ně předvídá trest Boží. Ten se za padesát let skutečně dostaví: V roce 722 př. Kr. Severní Izrael dobijí Asyřané, zcela jej zničí a odvlečou obyvatele do vyhnanství.

Ježíš navazuje na tuto sociálně kritickou prorockou tradici, která se v jeho době stala opět aktuální. Chudoba přitom nebyla ve Starém zákoně žádnou ctností. Považovala se za důsledek nedostatečné píle a snahy o sociální vzestup. Bohatství a majetek platili naopak za znamení Hospodinovy přízně. Teprve postupně se v Izraeli ustálí vědomí, že existují lidé, kteří jsou nemajetní, nikoliv však vlastním zaviněním. Jim patří speciální péče Jahveho. Ježíš se s nimi ztotožňuje, ba stává se jedním z nich. Nepředkládá přitom nějaké učení o majetku jako takovém, ale jde mu o člověka, který na svém vlastnictví lpí a nic jiného než svůj majetek nevidí. Co to s člověkem udělá, vykreslí Pán v podobenství o chudáku Lazarovi a boháči, kterého bohatství tak zaslepí, že je vůči nouzi druhého lhostejný. Ve své zatvrzelosti vytěsní všechna varování a spěje tak nezadržitelně do zkázy. Sám si ji připravil.(srv. Lk 16,19-31) Ne že by majetek byl sám o sobě špatný. Je dobrý, když se stane prostředkem pomoci bližnímu a zmírnění jeho nouze. Převrátí-li se ale v slepou touhu po penězích, může se stát kořenem všeho zla, které nahlodá i samotnou víru. Že tomuto nebezpečí jsou vystaveni i služebníci Církve, věděl už apoštol Pavel, který považuje lásku k penězům za neslučitelnou s vyznáním víry v Krista. Klade proto naléhavě Timoteovi na srdce: „Boží muži, usiluj o spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost. Dobře bojuj pro víru, zmocni se věčného života. K němu jsi byl povolán, a proto jsi složil před mnoha svědky slavnostní vyznání.“ (1 Tim 6,11-16) Nechyběli nikdy ženy i muži, kteří se chtěli připodobnit ke Kristu právě chudobou, kterou chápali jako výraz víry v Boží prozřetelnost. Byli to zejména poustevníci, jako Antonín Veliký. František z Assisi se s chudobou, zosobněnou krásnou ženou, mysticky zasnoubil. Ignác z Loyoly viděl v chudobě ten nejlepší prostředek, jak se dát plně do boje o Boží království. V rozjímání O dvou praporech (Ex 142) Ignác označuje touhu po bohatství jako první stupeň taktiky „úhlavního nepřítele lidské přirozenosti“ jak svádět lidi, aby „snadněji došli k marnivé světské cti a potom k vyzrálé pýše“ a odtud „ke všem ostatním nepravostem“. Chudobu, jak „duchovní“, tak „skutečnou“ naproti tomu považuje za vyvolení následovat Krista „chudého a pokorného“.

V homilii shora citované Papež František říká: „Nelze poznat Ježíše a nenechat se Jím uchvátit, nevsadit svůj život na Něho. Když si mnozí lidé, včetně nás, kladou otázku: »Kdo je to?«, Boží Slovo nám odpoví: »Chceš-li poznat, kdo to je, čti, co ti o Něm říká Církev, mluv s ním v modlitbě a jdi s Ním Jeho cestou. Tak poznáš, kým je tento člověk.« To je cesta. Každý musí přijmout rozhodnutí!“ Ve světle papežových slov můžeme shrnout: Vzdát se něčeho – byť malého – se může zdát ztrátou a způsobit nám problémy; činíme-li tak pro Boha, promění se to v zisk! Myslí, srdcem a činem poznáme Krista a to je totéž jako zmocnit se věčného života. Už teď.

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti