Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

26.2.2014 

Vrchní představitel řeckokatolíků na Ukrajině o situaci v zemi

Vatikán. Na solidaritu vůči Ukrajině a mezinárodní zájem o tamní situaci apeloval kyjevsko-haličský vyšší arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, který vystoupil na tiskové konferenci v budově naší rozhlasové stanice. Nesla výmluvný titul: „Církev a občanská společnost na dnešní Ukrajině “. Nejvyšší představitel ukrajinských řeckokatolíků nejprve poukázal na silnou proevropskou orientaci své země, kterou až do listopadu minulého roku podporoval rovněž prezident Janukovyč. Pak nastal náhlý zlom a zrušení ohlášené účasti na ukrajinsko-evropské vrcholné schůzce (29. listopadu), kvůli kterým vyšli do ulic ukrajinští studenti.

Mladá generace se vydala manifestovat své evropské cítění. Byly to zcela pokojné a nepolitické studentské manifestace, politická opozice demonstrovala na vedlejším náměstí. Pak se ale politici unavili, odložili své prapory a připojili se k mladým.“

Vláda reagovala neobvykle vypjatým použitím síly – zvláštní pořádkové oddíly mladé lidi pronásledovaly nočními kyjevskými ulicemi, čímž pokojné protesty nadále rostly, až opanovaly náměstí Majdan. Arcibiskup Ševčuk opakovaně poukazoval na klidný ráz manifestace.

Představte si něco podobného v Evropě. Stovky tisíc lidí jsou spolu po celé týdny na náměstí – a ani jedna rozbitá výloha, žádné vyrabované obchody. Jediný podnik, který na jeden den zavřel, byl McDonald´s. Možná měli špatné zkušenosti z jiných částí světa, ale pak zase otevřeli.

Církve se od samého počátku účastnily společenské diskuse. Rada ukrajinských církví a náboženských společností několikrát jednala v Bruselu, kde manifestovala proevropské cítění ukrajinských věřících. „Účastnili jsme se této diskuse diskrétně a stále jsme rozlišovali, co můžeme evropské společnosti dát a co od ní naopak dostat“, poznamenává mons. Ševčuk.

Když začaly proevropské manifestace, museli jsme projevit svou důslednost! A když nás věřící žádali o duchovní podporu, šli jsme s nimi. Majdan tak měl po všechny tyto měsíce výrazný náboženský rozměr. Lidé říkali, že kdyby se církev nepřipojila, bylo by to divné, protože církve přece patří do občanské společnosti. Tady církev plní své poslání! Na náměstí jsme postavili stanovou kapli, kde jsme slavili eucharistii – nejenom pro katolíky, ale také pro pravoslavné. A modlili se tu také protestanti. Každou nedělní manifestaci zahajovala ekumenická modlitba. A nejenom ekumenická, vlastně mezináboženská, protože s námi byli také rabín a imám.

Od poloviny ledna se ovšem situace vyhrotila, vysvětluje kyjevský arcibiskup. Vláda přijala řadu nedemokratických zákonů, omezujících svobodu slova a pohybu. Lidem došla trpělivost – 19. ledna začaly násilné spory, o tři dny později zazněla střelba a skosila první čtyři oběti. Ukrajinská řeckokatolická církev se opakovaně vyslovovala proti násilí a zastávala občanskou, nikoliv politickou úlohu, pokračuje kyjevský arcibiskup.

Mrzí mne, že se o manifestantech hovořilo jako o extrémistických nacionalistech. Chtěl bych říci, že na Majdanském náměstí se mluvilo rusky i ukrajinsky, že první obětí byli Armén a Bělorus. Šlo tu o protest občanské společnosti proti nespravedlivé a zkorumpované vládě. Někdo také říkal, že lidé na náměstí jsou teroristi, aby vláda mohla sáhnout k protiteroristickým čistkám. Ale chtěl bych vám říci, že zatímco si odstřelovači vybírali své oběti, lidé tvořili dlouhé fronty a chtěli se před smrtí vyzpovídat. Zpovídaly tam desítky kněží. Pak lidé vycházeli na barikády a byli odhodláni zemřít. Ptám se, je to snad chování teroristy?

Také sociální složení manifestantů bylo pestré, informoval řeckokatolický arcibiskup. Kromě studentů a mladých lidí tu stáli umělci a odborní pracovníci, avšak také sportovci, výkvět ukrajinské reprezentace. Po demisi prezidenta Janukovyče město opustily rovněž pořádkové síly, dodal Svjatoslav Ševčuk. Rada církví nyní varuje před nebezpečím separatismu.

Je patrné, že se někdo snaží naši zemi rozdělit, importovat na Ukrajinu občanskou válku a postavit její jednotlivé složky proti sobě. Jakoby někdo chtěl, aby to celé vypadalo, že ukrajinský převrat je dílem extrémistických nacionalistů. Ale jako očitý svědek, který byl s lidmi na náměstí, vám mohu potvrdit, že to není pravda. V průběhu ledna jsme zaznamenali také další zvláštní jev – Kyjevem táhnou skupiny, které unášejí lidi a mučí je. Mrtvoly se pak nacházejí v lesích okolo města. Ti, kdo mučení přežili, říkají, že ti lidé mluví rusky a nemají přízvuk jako obyvatelé území, sousedících s Ukrajinou. Kladou prý jedinou otázku: Kdo vás platí? A manifestanti nechápou – nešli přece demonstrovat za peníze, žene je vlastní svědomí.

Ukrajinské církve své věřící, vklíněné mezi dvojí zájmy, podporují také konkrétními gesty – otevřely své chrámy, které se změnily v improvizované polní nemocnice.

Křesťané různých vyznání vytvořili tajnou síť na záchranu zraněných. Lidé se totiž vyhýbali státním nemocnicím z obavy před zatčením. Z našich kostelů a katedrál se tak staly ošetřovny. Vzpomínám si, že oněch skutečně chladných dnech, kdy teploměr ukazoval dvacet stupňů pod nulou, jsme zraněné odnášeli do jednoho luteránského kostela. Stojí hned vedle prezidentského paláce. Šel jsem tam nemocné navštívit a místní pastor mi říká: Blaženosti, neděkujte mi za to, co děláme. Pro nás protestanty je trpící Kristus tam, na náměstí, jenom plníme svou křesťanskou povinnost.

Ve vyhraněné situaci padaly ekumenické předsudky, poznamenal arcibiskup Ševčuk a konečně v závěru tiskové konference vyzval evropské a mezinárodní společenství, aby nezavíralo dveře ukrajinské mládeži.

Chtěl bych apelovat na solidaritu! Rád bych Evropany vyzval, aby se probudili. To, co se děje na Ukrajině, se dříve nebo později dotkne také vás. Ukrajina je součástí Evropy! Dokud se budeme tvářit, že se nic neděje, situace na Východě se bude stále zhoršovat, což vyvolá také velkou nedůvěru v hodnoty evropského Západu. Prosím o revizi diplomatických vztahů s Ukrajinou a o možnost, aby studenti mohli vycestovat bez takových obtíží, jakým čelí dnes. Žádám o solidaritu se zraněnými, kterých máme tisíce. Mnohé evropské vlády – Polská, Litevská, Česká i Slovenská republika – se nabídly k přijetí zraněných a studentů, za což vyjadřuji velký vděk. Je však třeba stále pokračovat. Nebezpečí, že některý náš soused vyvolá občanskou válku, nepominulo. Mezinárodní pozornost a pomoc Ukrajině je tudíž velmi naléhavá.

Uzavírá řeckokatolický arcibiskup Svjatoslav Ševčuk.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
18.7.20 Kardinál Krajewski na návštěvě Ukrajiny
14.5.20 Děti náhradních matek zablokované na Ukrajině
8.7.19 Arcibiskup Ševčuk: Papež si přeje rozkvět řeckokatolické církve
5.7.19 Summit ukrajinských řeckokatolíků ve Vatikánu
2.7.19 Arcibiskup Ševčuk: Není míru bez spravedlnosti



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti