Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

3.6.2004 

"Děti dětem"

Děti z podkrkonošské farnosti a jejich katecheteky vyprávějí o setkání s Ugandskými vrstevníky

Česká sekce RV

Od 22. května do 7. června cestuje po českých a moravských diecézích skupina 22. dětí z Ugandy. O tom, k jak nezvyklé návštěvě došlo a co mají na programu, nám už v pondělí vyprávěla Václava Faistauerová, spolupracovnice Papežského misijního díla dětí v České republice a také naše korespondentka. Dnes pozvala k mikrofonu vrstevníky ugandských dětí z podkrkonošské farnosti Studenec. Připravily si pro vás pásmo o setkání s ugandskými dětmi v Hostinném.

- 26. května jsme přijaly pozvání od pátera Jiřího Šlégra do Hostinného. Čekalo nás setkání s dětmi z Ugandy. Přijely do naší republiky v rámci ?Děti Dětem? Papežského misijního díla dětí.
- Při společné mši svaté jsme se střídaly ve zpěvu a popřály si vzájemně pokoj. Bylo nám v jejich blízkosti krásně, i když mluvíme každý jinou řečí. Jsou usměvaví, radostní, hezky zpívají, stejní jako my.
- Na začátku při tanci a zpěvu přinášely evangelium. Píseň Toto je den jsme zpívaly společně v angličtině a v češtině. Podobně přitančily i s obětními dary. Při svatém přijímání jsme už byly děti jednoho Otce, tleskaly s nimi a bylo nám také do tance.
- Po mši jsme jely s nimi do místního kina. Svůj program začínaly modlitbou, po ní zazpívaly svoji hymnu a my jim zazpívaly naši českou. Ugandské děti mají rády svoji zem a chtějí se hodně učit, aby svým dobrým životem změnily všechno k dobrému.
- Promítaly video, jak tam žijí. Bylo nám jich líto, je tam bída a válka. Lidé by to video měli vidět, snažili by se tím pomáhat a mysleli by víc na druhé a ne na sebe.
- Já se za ně teď každý den modlím, aby tam přestala válka a zlo. Je mi jich moc líto, děti nás prosily, abychom se za ně a za jejich zemi modlily.
- Na rozdíl od nás už tam děti víc vědí, jak je důležité věřit v Boha a o všem s ním hovořit a prosit ho. Škoda, že jsme s nimi nemohly být déle a také nás mrzí, že s námi ze školy nemohlo jít více dětí, aby je poznaly. Jsme moc rádi, že jsme se s nimi mohly setkat.
- Litovala jsem chlapce, kterého odvlekli do zajetí a málem umřel. Odjely jsme se spoustou vzpomínek.
- Líbily se mi jejich hudební nástroje a taky jejich kultura tance a zpěvu. Měly mezi sebou chlapce, který jim při zpěvu dirigoval, a to se mi moc líbilo. Měly také představení v kině, které už jsem bohužel neviděla. Byla jsem ráda, že jsem tam mohla být.
U mikrofonu byly: Katka, Pavel, Monika, Káťa, Kateřina, Maruška.

Jak prožily setkání jejich katechetky, mluví paní Anna Horáčková.

My jsme byli pozváni, abychom zpívali při té liturgii. Při zpěvu jsme byli velice blízko dětí a střídali jsme se. Jednou zpívaly oni a jednou my. Byl to pro nás pro všechny opravdu velký zážitek. Na závěr mše ke mně přišel jeden ze tří, nebo čtyř otců, kteří tam s nimi přijeli, děkoval mi a zároveň mi kladl na srdce, ať pokračujeme v této práci s dětmi, protože k výuce patří i zpěv, ve kterém děti v lásce, velmi intenzívně, prožívají tu boží přítomnost. A tak opravdu, s takovým Díky pane, že jsi pro nás připravil takové setkání, jsme odjížděli, velice se nám vryly do srdce a i přes tu bariéru řeči jsme si rozuměly.

A co vás osobně nevíce zaujalo?

Ty děti prožily takovou krásnou atmosféru a připadaly si, jako kdyby byly stejní, jako kdyby mezi nimi nebyla žádná vzdálenost.

Druhou katechetkou, která děti doprovázela, byla paní Eva Tauchmanová.

Pro mě to byl obrovský zážitek. V něčem jsme s těmi dětmi byli stejní a v něčem jiní. Když ty ugandské děti zpívaly, nepřipadalo mi, že se předvádějí, ale že se tím zpěvem vyloženě modlí, že tu svou přirozenost mají spojenou s Pánem Bohem. Také mě velice oslovilo to, že z jedné strany byly zvědavé na ty české děti, ale na druhé straně taky chtěly, abychom poznali, jak se tam mají, jak tam žijí. Chtěly vlastně pomoci těm svým kamarádům doma, kteří nemohli přijet, anebo dětem, které tam trpí a prosily, abychom se za ně modlily. Takže vlastně nepřijely pouze ze zvědavosti a aby předvedly svou kulturu, ale především, aby pomohly dětem své země. Je na nich opravdu poznat, že tam zažívají velký strach.

Takže to bylo víc, než turistický výlet.

To určitě, to každodenní ohrožení bylo na nich vidět.

A nějaký osobní zážitek?

Můj osobní zážitek byl veliký. Když jsme tam tak stály a zpívaly a začala modlitba Otčenáše, začali jsme se mezi sebou chytat za ruce, tak jak jsme zvyklí. Ty ugandské děti seděly v prvních lavičkách. Chytili jsme se za ruce i s dětmi z první lavice a bylo to tak nádherné, jak se jim rozzářily tváře a začaly se usmívat, to byl opravdu nádherný zážitek.

Děkuji vám všem za pěkné svědectví a věřím, že se touto cestou dostane i k lidem, kteří neměli možnost se s ugandskými dětmi setkat a že se připojí k vašim modlitbám. Na závěr předáme ještě slovo Václavě Faistauerové, protože dnes máme v liturgickém kalendáři památku sv. Karla Lwangy a jeho druhů, připomene nám ještě jednou, proč právě dnes máme obzvlášť myslet na Ugandu.

Karel Lwanga se narodil v r. 1865 v Bulimu v Ugandě. Byl vůdcem skupiny mladých pážat na dvoře krále Novangy. Všichni byli pokřtěni. Když panovník zpozoroval, že mladí muži a chlapci se pravidelně modlí, rozhněval se natolik, že je dal uvrhnout do žaláře a mučit. Když se nedali mladí muži ničím odvrátit od své víry, nařídil král jejich popravu. Spolu s třinácti katolíky podstoupil Karel Lwanga smrt upálením a stejný počet mladých anglikánů také. 18. října 1964 papež Pavel VI. Karla Lwangu svatořečil a s ním i jeho druhy. O čtyři roky později, v roce 1968, jmenovaný papež přijel do Ugandy na místo života a smrti mladých křesťanů, aby je ještě jednou uctil.Od r. 1934 je vyhlášen jako patron katolické akce mládeže Afriky.

Připravila Johana Bronková

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
4.1.20 Misionář z uprchlického tábora v Ugandě: Jihosúdánské děti spoléhají na pomoc zvenku
13.8.19 Svatyně ugandských mučedníků povýšena na baziliku
8.8.17 Proč se nemluví o migrantech v severní Ugandě?
19.3.12 Kony 2012
31.10.11 Rádio zachraňuje děti



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti