Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Kázání z Domu sv. Marty 

11.4.2014 

Papež František o trojím stupni pokušení

Vatikán. Poučme se z evangelia, jak bojovat proti ďáblovu pokušení, zdůraznil papež František při dnešním ranním kázání v Domě svaté Marty. Petrův nástupce poznamenal, že každý z nás je vystaven pokušení, protože ďábel si nepřeje naši svatost. A připomněl, že život křesťana je právě zápas proti zlu.

“Ježíšův život byl zápas. Přišel, aby zvítězil nad zlem, nad vládcem tohoto světa, nad zlým duchem”. Papež František zahájil těmito slovy svou dnešní homilii, kterou cele věnoval boji s ďáblem. V tomto zápase, podotkl, se musí utkat každý křesťan. Zlý duch vícekrát pokoušel Ježíše a Ježíš tato pokušení vnímal, stejně jako vnímal pronásledování. Křesťané, kteří chtějí Ježíše následovat, se musí s touto pravdou dobře seznámit.

”Také my jsme vystaveni pokušení, také my jsme předmětem ďáblových výpadů. Duch zla totiž nechce naši svatost a křesťanské svědectví, nechce, abychom následovali Ježíše. Jak to zlý duch dělá, aby nás svým pokušením svedl z Ježíšovy cesty? Ďáblovy svody mají tři vlastnosti, které musíme znát, abychom nepadli do léčky. Pokušení začíná mírně, avšak potom stále více roste. Za druhé, roste a přenáší svou nákazu na druhé, snaží se o pospolitost. A konečně, aby se duše uklidnila, ospravedlňuje sama sebe. Pokušení roste, infikuje a ospravedlňuje se.”

První Ježíšovo pokušení, upozornil papež, je spíše vábení. Ďábel Ježíšovi říká, aby se vrhnul dolů z vrcholu chrámu, aby jej tak, jak tvrdí pokušitel, všichni prohlásili za Mesiáše. Totéž zlý duch udělal s Adamem a Evou. Vystupuje tu téměř jako duchovní učitel, upozornil papež. Když je pokušení odvráceno, vrací se znovu a silněji. Ježíš to říká v Lukášově evangeliu: když je ďábel poražen, potuluje se, hledá své druhy a spolu s nimi se vrací. Pokušení tedy roste a přibírá si další. Také v Ježíšově případě ďábel zapojuje jeho nepřátele. To, co se jevilo jako tenký a klidný pramínek vody, se stává mořem.

Pokušení roste, šíří nákazu a nakonec se ospravedlňuje. Papež upomenul na Ježíšovo vystoupení v synagoze, které jeho nepřátelé ihned zlehčovali slovy: Vždyť je to Josefův a Mariin syn, truhlář, který nikdy nechodil na univerzitu. Z jaké moci k nám mluví, vždyť nestudoval!” Pokušení tu zachvátilo všechny, proti Ježíši, vyzdvihl František. A jeho nejvyšší stupeň, zdůraznil, jsou slova velekněze: “Nevíte, že je lépe, když jeden člověk umře za lid, než aby zahynul celý národ”.

”Pokušení roste a infikuje druhé. Kupříkladu taková pomluva. Třeba nějakému člověku trochu závidím. Nejprve mám závist v nitru, pak ji musím sdílet a jdu k někomu dalšímu a druhého člověka pomluvím, a tak pokušení roste a šíří se jeho nákaza. Takový je mechanismus pomluvy, který se nevyhýbá nikomu z nás. Tedy možná někomu z vás ano, pokud je svatý, mne to ale také svádělo k pomlouvání. Klep je každodenní pokušení. Začíná jemně, jako pramínek vody. Nákazou roste a nakonec se ospravedlňuje.”

Dávejme tedy pozor, varoval Petrův nástupce, když v srdci pocítíme něco, co by nakonec mohlo zničit druhé lidi. Dejme si pozor, protože pokud onen pramínek vody včas nezastavíme, poroste, rozšíří se, promění se v moře. A povede nás jenom k tomu, že si zlo omluvíme. Stejně jako se ospravedlnili lidé tvrzením, že je lépe, zahyne-li jeden člověk za národ.

”Všichni jsme vystaveni pokušení, protože takový je zákon duchovního života. Náš křesťanský život je zápas. Je to boj. Vládce tohoto světa – ďábel – si totiž nepřeje naši svatost, nechce, abychom následovali Krista. Někdo z vás by snad mohl namítnout: Otče, mluvit o ďáblovi v jedenadvacátém století je přece dosti zastaralé. Podívejte, ďábel existuje. Ďábel tu je. Také v jedenadvacátém století. Nesmíme být naivní. A musíme se z evangelia poučit, jak se s ním bojuje.”

Zakončil papež František své ranní kázání v Domě svaté Marty.

Další články z podrubriky Kázání z Domu sv. Marty

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti