Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

14.4.2014 

Kanonizace Jana XXIII. a Jana Pavla II.

Johana Bronková

Papež František se rozhodl kanonizovat současně dva své předchůdce na Petrově stolci. V Janu XXIII. vidí pastýře s rysy venkovského faráře, kněze, který zná všechny své věřící a dokáže se o ně postarat. „Byl to mírný, pokorný člověk, kterému leželi na srdci chudí,“ řekl František, když poprvé promluvil o úmyslu současné kanonizace obou papežů. Svatý otec si váží svého předchůdce také proto, že neváhal svolat koncil a dokázal jít za inspirací Ducha svatého, bez ohledu na okolnosti a organizační obtíže. Není těžké spatřovat v tomto papeži vzor Františkových reformátorských úmyslů. Stejně jako Jan XXIII. cítí v srdci, že církev změny potřebuje. Nepřinesl si do Vatikánu hotový balík reforem. Podobně jako papež Roncalli naslouchá v srdci, kam jej Duch svatý povede.

Jan Pavel II. je podle Františka především vzorem misijního pojetí církve. „Je to velký misionář Církve, člověk, který nesl evangelium všude kam přišel. Kolik že to absolvoval cest? Byl zapáleným hlasatelem Božího slova celému světu. Sv. Pavel, člověk toho druhu,“ řekl papež, když vysvětloval význam očekávaných kanonizací. Jan Pavel II. inspiroval Františka rovněž hloubkou své modlitby. Jak sám vyprávěl po smrti polského papeže, přijel kdysi jako rektor jezuitského semináře na pouť do Říma a zúčastnil se modlitby růžence s Janem Pavlem II. Právě tehdy, při pohledu na usebraného klečícího papeže, pochopil hluboký smysl mariánské zbožnosti. Od té chvíle se modlí každý den celý růženec, vyprávěl ještě coby kardinál Bergoglio.

Podle organizátorů má mít kanonizace co nejskromnější ráz, odpovídající stylu Františkova pontifikátu. Projevit se to má například v užití beatifikačních portrétů na průčelí baziliky, neplánují se nové relikviáře, ba nejsou v plánu ani velké pastorační či připomínkové akce (vzpomeňme na vigílii v římském Cirku Maximu, kde před třemi lety vystoupila řada lidí se svědectvím o Janu Pavlu II. nebo o síle jeho přímluvné modlitby). Místo toho připravuje tentokrát římská diecéze už na úterý 22. dubna (v 20.30 hod) setkání mládeže v Lateránské bazilice. Samotné kanonizaci pak bude předcházet tak zvaná bílá noc modlitby. Po celou noc před kanonizací zůstanou otevřeny některé kostely v historickém centru Říma, kde bude možné pomodlit se a vyzpovídat. Většina z 11 kostelů počítá s italskými poutníky. Pouze kostel sv. Anežky na Piazza Navona je vyhrazen pro Poláky, teatinský kostel Sant´Andrea della Valle pro frankofonní poutníky a kostel sv. Anastasie pod Palatinem pro portugalsky mluvící poutníky. Kdo by dal přednost angličtině, může se vydat ke sv. Marku na Piazza Venezia. Španělsky bude možné se zpovídat v mateřském kostele jezuitů, v Il Gesù ( Kompletní seznam včetně adres na stránkách www.2papisanti.org). Poutníkům vyjde vstříc také římský magistrát. Zajistí celonoční provoz metra a autobusu číslo 64, který projíždí z hlavního nádraží Termini přes celé centrum k Vatikánu.

Odhady počtu poutníků se liší. Vatikán odmítá sdělovat prognózy a římská radnice se snaží počty vyšponovat, aby od vlády získala co největší subvence. Počítá se prý až s třemi miliony lidí. Město pro ně zajišťuje hygienické zázemí a rozestaví velké obrazovky na významných římských prostranstvích (před Andělským hradem, na Piazza Navona, na Piazza del Popolo, před Santa Maria Maggiore, na Fori Imperiali). Plánuje rozdat 4 miliony malých lahviček s vodou. K pořádkové službě vyhradí 4 200 policistů, kterým bude pomáhat 2 600 dobrovolníků civilní obrany.
Vatikán se snaží mírnit megalomanské fantazie. Ujišťuje, že všichni jsou vítáni, pro každého se najde místo. Upozorňuje nicméně, že na samotnou kanonizační slavnost se nevydávají žádné vstupenky a varuje před podvodníky.

Kanonizace se má stát velkou událostí také po technické stránce, z hlediska technologie přenosu. Díky spolupráci s firmou Sony a sítí Sky pořídí Vatikánské televizní centrum její záznam ve třech formátech současně: ve vysokém rozlišení HD, v trojrozměrném 3D a novátorském 4K Utra HD. Podle šéfa italské větvě SKY, Andrey Zapiy, to má být nejlepší trojrozměrný záznam události podobného rozsahu. Přenos do celého světa bude zajišťovat 9 satelitů, což je víc než při mistrovství světa ve fotbale nebo poslední olympiádě. Trojrozměrný přenos se bude kromě toho vysílat na živo v 500 kinosálech na světě. Mimo jiné v Sotto il Monte, v rodném městečku Jana XXIII., kde jej bude sledovat také někdejší sekretář papeže Roncalliho, devětadevadesátiletý kardinál Loris Capovilla.

Prozatím není známo, zda se kanonizace zúčastní také Benedikt XVI. Vatikánský mluvčí potvrdil, že pozvání dostal. Papež František už nejednou opakoval své přání, aby emeritní papež nezmizel ze života církve. Rozhodnout se však musí Benedikt sám. Snad se tak skutečně stane. Nejen proto, že byl hlavním spolupracovníkem Jana Pavla II. a spolutvůrcem jeho pontifikátu. Tváře papežů přítomných osobně i symbolicky by tak na náměstí Svatého Petra zosobnily různé cesty následování Krista, jako svědectví o šíři katolicity a mnohotvárných podobách svatosti.

Další podrobnosti najdete v hlavních světových jazycích na oficiálních stránkách kanonizace www.2papisanti.org

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
12.9.14 Dekret o liturgické úctě ke svatým papežům Janu XXIII. a Janu Pavlu II.
29.4.14 Kanadský arcibiskup Durocher: nebe není daleko
28.4.14 Děkovné bohoslužby za kanonizaci Jana XXIII. a Jana Pavla II.
28.4.14 Statistiky nejsou na místě
27.4.14 800 tisíc lidí na kanonizaci Jana XXIII. a Jana Pavla II.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti