Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   27. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

9.12.2014 

Na návštěvě u Otce Benedikta

Benedikt XVI. pro Frankfurter Allgemeine Zeitung

Jana Gruberová

Od odstoupení Benedikta XVI. z úřadu uběhly téměř dva roky. Za tu dobu už mají věřící jasno v tom, “kdo je pravý papež”, míní Joseph Ratzinger pro nedělní vydání Frankfurter Allgemeine Zeitung (7.12.2014). Záznam půlhodinového rozhovoru s Jörgem Bremerem, politickým dopisovatelem německého listu pro Itálii a Vatikán, nese výmluvný název: “Návštěva u Otce Benedikta”. Právě takovéto oslovení totiž Benedikt XVI. pro sebe zamýšlel, avšak byl příliš unavený a slabý, než aby je prosadil. “Napište to, třeba to lidem pomůže”, vyzývá nyní německého novináře a lituje, že titul “emeritní papež” mu příliš nenapomáhá k tomu, aby ještě důrazněji poukázal na nynější petrovskou službu svého úřadujícího nástupce.

Ačkoli nadále nosí bílou sutanu, snaží se Benedikt XVI. žít “natolik tiše, jak je to jen možné”, potvrzuje pro frankfurtský deník. Proto vyznívá jako “naprostý nesmysl”, že by se vměšoval do diskuse posledního biskupského synodu o rozvedených katolících žijících v druhém manželství. Joseph Ratzinger zkrátka nechce být jakýsi “stínový papež”, který by se v církevní debatě dokonce stavěl do opozice vůči Františkovi. Podle některých sdělovacích prostředků nicméně Benedikt XVI. do současných sporů zasáhl tím, že přepracoval esej “O otázce nerozlučitelnosti manželství”, která nyní vychází na trh v sedmisetstránkovém čtvrtém svazku jeho sebraných spisů. V původním článku z roku 1972 napsal, že povolení k účasti na svatém přijímání pro lidi v druhém manželství se v některých případech kryje s tradicí. Současná verze článku trvá na tom, že účast na Večeři Páně je pro rozvedené a opětovně sezdané katolíky možná jedině kanonickou cestou anulace předchozího církevního sňatku. Otec Benedikt v rozhovoru tvrdí, že tytéž postoje zastával jako prefekt Kongregace pro nauku víry ve shodě s tehdejším papežem Janem Pavlem II. Učení o nerozlučitelnosti manželského svazku zůstává nedotčené, je však důležité, aby se rozvedeným, žijícím v novém svazku, v náboženské praxi “neukládalo více, než je bezpodmínečně nutné”. Pro Benedikta XVI. se mohou takovéto páry zapojovat do církevních grémií, nebo kupříkladu být kmotry. Ve shodě s apoštolskou exhortací Familiaris consortio pro ně požaduje takovou pastoraci, která by je nevylučovala, nýbrž jim skutečně dávala pocítit lásku církve.

V další části článku Benediktův host líčí každodenní život stále svěžího emeritního papeže. Ačkoliv na veřejnosti se ukázal v posledním roce pouze třikrát, a to vždy na pozvání papeže Františka, ve svém bydlišti – bývalém klauzurním klášteře ve Vatikánských zahradách – přijímá řadu návštěv. Hlásí se u něj biskupové, přátelé z Bavorska, jeho dvorní vydavatel Manuel Herder a také papež František, možná častěji než je všeobecně známo. “Máme spolu velmi dobré kontakty”, říká k tomu Benedikt XVI., který u svého nástupce oceňuje silné vystupování, jaké by už on sám “při svých slabých silách tělesně a psychicky nikdy nemohl zastat”. Od své abdikace pociťuje otec Benedikt značné ulehčení – setrvání v úřadě by, podle jeho vlastních slov, “nebylo upřímné”. Zároveň vyslovuje dík “dobrému Bohu za stálé zdraví”, které mu umožňuje modlit se a číst, přemýšlet a připravovat si krátké nedělní kázání. Pouze do psaní se už Benediktu XVI. nechce.

V samém závěru návštěvy se rozhovor stáčí k blížícím se vánocům, které byly pro bavorského rodáka už od dětství nejhezčím svátkem církevního roku. Hostitel v myšlenkách zalétá ke Svaté zemi, kde “Ježíšovy stopy stvrzují tajemství Boha, který se stal člověkem”. Ježíš totiž nebyl pouhý duch, jeho přítomnost lze datovat a tento jeho pozemský rozměr je užitečný také pro věřícího člověka, uzavírá Benedikt XVI. v rozhovoru pro nedělní vydání listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
15.1.21 Benedikt XVI. napsal kardinálu Bozanićovi: Modlitba a blízkost po zemětřesení
14.1.21 Benediktovy Vánoce bez rodného bratra
13.1.21 Arcibiskup Gänswein: Také Benedikt XVI. podstoupí očkování proti Covidu-19
28.11.20 František a noví kardinálové navštívili Benedikta XVI.
31.10.20 Benedikt XVI. se distancoval od Katolického integrovaného společenství



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti