Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

22.2.2015 

Žijeme v globální reality show?

Milan Glaser

Dojem ze zpravodajství o světovém dění působí stále více jako reality show, ve které se nehraje o nic menšího než o rozum a křesťanskou víru. Účast ve hře je povinná a svět je dějištěm. Člověk v ní ovšem není chráněným druhem. Naopak, je obětován v úkonu modloslužby, která nabírá dimenze stále více veřejné. Živě produkované emoce jsou reálné a strhují, podněcují však ke stále činorodějšímu pohrdání druhými a k nenávisti. Z toho je patrné, že se za touto globální show skrývá otec lži, duch, který člověka nenávidí a po Bohu se opičí, když aspiruje na vládce tohoto světa.

Podstatou televizní reality show je předstírání skutečného života. Její účastníci jsou izolováni v televizním studiu po 24 hodin, kde mají svým počínáním získávat sympatie diváků. Samotné klání pak nespočívá ve střetu schopností či znalostí jednotlivých účastníků. Rozhodující je získat sympatie diváků, kteří hlasováním postupně jednotlivé účastníky vyřazují, až si nakonec poslední z nich odnese vítěznou finanční sumu.

Konflikt, který by někdo chtěl vydávat za střet civilizací, je ve skutečnosti globálním pokušením, satanskou provokací, která má člověka prostřednictvím svodu ke vzájemné nenávisti strhnout do vzpoury proti samotnému Bohu. Tato provokace či pokus o diskreditaci Boha je popsána na prvních stránkách biblické knihy Geneze a prostupuje celými dějinami, byla však demaskována Kristem. Toto vítězství však bude veřejně zjeveno až na konci dějin.

Předmětem stále zjevnějšího konfliktu je vlastně jeho interpretace. Gnóze tvrdí, že metafyzický konflikt mezi dobrem a zlem ještě nebyl rozhodnut, ba dokonce, že je nutný a věčný, zatímco podle křesťanské víry Kristus zlo již potřel, byť tento triumf ještě nebyl plně zjeven. To se stane až na konci světa, po zjevení antikrista. Gnostické pojetí nerozhodnutého a nutného konfliktu ve skutečnosti stojí na takzvané coniunctio oppositorum. Gnostická jednota protikladů sugeruje, že Bůh – Stvořitel viditelného i neviditelného světa – je považován za škůdce, zatímco satan za dobrodince. To je vlastní obsah gnóze stojící v pozadí mravního a náboženského relativismu, kterému je trnem v oku právě ona metafyzická hranice existující mezi dobrem a zlem, hříšností a svatostí, ctností a neřestí, pravdou a lží. Mluvit o zlu jakožto o dobru a zároveň o dobru jako by to bylo zlo je starobylá gnostická strategie, která má okultní povahu. Rozkmitává kyvadélko za pomoci intelektuálních iluzí a zejména sofistikovaně podněcovaných sympatií a antipatií.

Stěží nepostřehnout, že dění, které stále intenzivněji a globálněji doléhá na dnešního člověka, vykazuje právě tyto znaky, vzbuzuje totiž dojem transcendentního konfliktu, do kterého se za každou cenu snaží člověka vtáhnout.

Šíří se tísnivý pocit, který sugeruje nejenom to, že válka je nevyhnutelná, ale že z ní může vzejít spása. Pro křesťana však jedině pod podmínkou, že se nebude podílet na válce v gnostickém pojetí, nenechá se zlákat nenávistí a pohrdáním ve vztahu k jakémukoli člověku, ale přimkne se k vítězi, kterým je Ukřižovaný.

Evangelium se bez existence ďábla stává ideologickou fraškou. A právě k tomu ďábel pokouší. Není náhodou, že nynější Kristův zástupce je za poslední století papežem, který na existenci tohoto odvěkého nepřítele lidské i božské přirozenosti upozorňuje nejčastěji. Překonává v tom možná i leckteré barokní kazatele.

Dnes už se věřící intelektuálové nepřou o jediné písmenko jako tomu bylo ve starověku, kdy užití či neužití řeckého i popíralo či potvrzovalo pravou víru v Ježíše Krista. A také dávno už nejsou vzniklé hereze či bludy pouhou vnitřní záležitostí katolické víry. Bludy nacismu a komunismu jasně předvedly svůj smrtící potenciál. Ne že by se dnes nevedly diskuse se stejnou zarputilostí. Jenom jejich předmět leckdy bývá - mírně řečeno - malicherný, takže se zdá, že jde už jenom o míru atraktivnosti a výbušnosti emocí.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti