Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   16. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

7.3.2015 

Náboženská úcta nesmí nahrazovat to, co patří bližnímu

Homilie papeže Františka při mši sv., římský kostel Všech svatých

Česká sekce RV

Na svátky židovských Velikonoc se Ježíš vydal do Jeruzaléma. Když vstoupil do chrámu, nenašel lidi, kteří by hledali Boha, nýbrž lidi, kteří dělali svoje obchody: prodavače nabízející zvířata k obětem, směnárníky, kteří vyměňovali „nečisté“ peníze s obrazem císaře za mince schválené náboženskou autoritou na zaplacení roční chrámové daně. Co nacházíme v našich chrámech dnes, ptám se.. Nehodné kšeftování, jež bylo zdrojem ohromných zisků, vyvolalo energickou Ježíšovu reakci. Převrací stoly, peníze shazuje na zem a obchodníky vyhání se slovy: „Nedělejte z domu mého Otce tržnici!“ (Jan 2,16).

Tento výrok se nevztahuje pouze na obchody, které se dělaly na chrámovém nádvoří. Týká se spíše určitého typu religiosity. Ježíšovo gesto je výrazem „očisty“, očištění, a postoj, který dává najevo, lze dohledat v prorockých textech, podle nichž Bůh nemá zalíbení ve vnějším kultu materiálních obětí založeném na osobním zájmu (srov. Iz 1,11-17; Jer 7,2-11). Je to poukaz na autentický kult, na souvislost mezi liturgií a životem, a platí pro každou dobu i dnes pro nás. Liturgie není nějaká podivná, vzdálená věc, takže si během bohoslužby přemýšlím o svých věcech anebo se modlím růženec. Nikoli. Existuje souvislost mezi bohoslužbou, kterou přenáším do svého života. A tady je třeba jít ještě dále a ujít kus cesty.

Koncilní konstituce Sacrosanctum Concilium definuje liturgii jako „první a nezbytný zdroj, ze kterého mají věřící čerpat skutečně křesťanského ducha“ (č.14). Potvrzuje tak bytostné spojení mezi životem Ježíšova učedníka a liturgickým kultem. Ten není především naukou, které je třeba rozumět, nebo ritem, který je třeba konat, i když tím je přirozeně také. Podstatně je však zdrojem života a světla pro naši cestu víry.

Proto nás církev volá k autentickému liturgickému životu, aby existoval soulad mezi tím, co liturgie slaví, a tím, co prožíváme ve svém životě. Jde o to, abychom v životě vyjadřovali to, co jsme přijali vírou (srov. Sacrosanctum Concilium, 10) a tady slavili bohoslužbou.

Ježíšův učedník nechodí do kostela pouze proto, aby dodržel nějaký předpis a pocítil, že je zadobře s Bohem, který by však na druhé straně neměl příliš „obtěžovat“. Mnozí katolíci jako by říkali: „Pane, já chodím každou neděli do kostela. Nezasahuj tedy do mého života, neobtěžuj mne.“ Ježíšův učedník chodí do kostela, aby se setkal s Pánem a nalezl v Jeho milosti, působící ve svátostech, sílu myslet a jednat podle evangelia. Nesmíme se proto klamat tím, že návštěvou Pánova domu, modlitbami a pobožnostmi lze zakrýt jednání, které odporuje spravedlnosti, poctivosti a lásce k bližnímu. Nesmíme nahrazovat „náboženskou úctou“ to, co náleží bližnímu, a oddalovat tak pravé obrácení. Kult a liturgické slavení jsou privilegovaným prostorem naslouchání hlasu Pána, který vede po přímé cestě křesťanské dokonalosti.

Je však třeba vydat se cestou obrácení a pokání, abychom ze svého života odstranili strusku hříchu, jako to učinil Ježíš, když vyčistil chrám od přízemních zájmů. Postní doba je k tomu příhodná; je to čas vnitřní obnovy, odpuštění hříchů, doba, ve které jsme voláni znovu objevit svátost pokání a smíření, jež nám umožňuje přecházet z temnot hříchu ke světlu milosti a přátelství s Ježíšem. Neopomíjejme velkou sílu, kterou má pro křesťanský život tato svátost. Umožňuje nám růst ve sjednocování s Bohem, opětovně získávat ztracenou radost a zakoušet útěšný pocit osobního přijetí milosrdnou náručí Boha.

Drazí bratři a sestry, tento chrám byl postaven díky apoštolské horlivosti svatého Luigiho Orioneho. Právě tady před padesáti lety blahoslavený Pavel VI. slavením mše v jazyce lidu v jistém smyslu inauguroval liturgickou reformu. Přeji vám, aby toto výročí ve vás všech osvěžilo lásku k Božímu domu. V něm nacházíte obrovskou duchovní pomoc. Tady můžete kdykoli chcete, zakoušet obrozující moc osobní i komunitní modlitby. Nasloucháním Božího Slova hlásaného v liturgickém shromáždění vám bude oporou na cestě vašeho křesťanského života. Mezi těmito zdmi se setkáváte nikoli jako cizinci, nýbrž jako bratři ochotní podat si ruku, protože vás shromáždila Kristova láska, základ naděje i závazku každého věřícího.

Kolem Ježíše Krista, úhelného kamene, se při této mši v důvěře semkněme a obnovme úmysl zasazovat se o očištění a vnitřní očistu duchovní budovy církve, jejíž živou součástí je každý z nás mocí křtu.
Ať se tak stane.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti