Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.8.2015 

Syrsko-katolický mučedník, biskup Flavien Melki, bude tuto sobotu beatifikován

Libanon. V sobotu 29. srpna proběhne v libanonské Harisse beatifikace mons. Flaviena Michela Melkiho, mučedníka, který položil život pro víru při pronásledování, které bylo před sto lety rozpoutáno v Turecku a které vstoupilo do dějin jako první genocida. Byla zaměřena především na Armény, ale padli jí za oběť i křesťané jiných ritů a národností. Jedním z nich byl Flavien Melki, který byl biskupem syrsko-katolického ritu, a za blahoslaveného jej prohlásí papežovým jménem prefekt Kongregace pro svatořečení kardinál Angelo Amato. Ten v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas přiblížil postavu tohoto mučedníka z roku 1915:

Flavien Michel Melki se narodil roku 1858 v malé vesničce poblíž tureckého města Mardin. Jeho rodina patřila k monofyzitské syrsko-pravoslavné církvi, označované také jako jakobitská. Ve svých deseti letech byl poslán na studia do kláštera v Zaafarane, sídla pravoslavného patriarchy, kde zůstal deset let. Ve dvaceti letech přijal jáhenské svěcení a stal se bibliotekářem kláštera. V této době také dozrávalo rozhodnutí vstoupit do katolického společenství.

Jak probíhal jeho návrat do katolické církve?

Když mu bylo 21 let tak proti vůli své rodiny – bratr se za ním vypravil a dokonce jej spoutal a odvezl zpět do jakobitského kláštera – a přes nátlak pravoslavných mnichů, dospěl tento Boží služebník k přesvědčení o svém povolání a odebral se do Libanonu ke katolickému patriarchovi, aby tam pokračoval ve své formaci a stal se knězem. V této době Flavien Melki jako diecézní seminarista v Mardinu, vstoupil do Bratrstva sv. Efréma a složil sliby chudoby, čistoty a poslušnosti a slib, že odkáže třetinu svého majetku Bratrstvu.

Jaké bylo potom jeho pastorační působení?

Po kněžském svěcení, které přijal 13. května 1883, byl otec Flavien jmenován profesorem semináře v Mardinu a misionářem pro vesnice, kde žili převážně syrští a ruští pravoslavní, aby sloužil tamějším katolíkům. Potom byl jmenován patriarchálním vikářem a následně biskupem v Djezirech, syrském regionu na hranicích Iráku a Turecka. Jeho kněžské a potom biskupské působení bylo zaměřeno na formaci kněží, kteří podobně jako on přestoupili z jakobitské církve, a věnoval se obnově a stavbě nových kostelů. Během celého svého života se mons. Melki zasazoval za ty nejslabší a prokazoval solidní evangelní ctnosti, vedl život cele darovaný Bohu v chudobě a poslušnosti.

Jaký byl kontext jeho mučednictví, které podstoupil 29. srpna roku 1915 v Djezireh-ibn-Omar v Turecku?

Kontextem jeho smrti byla nenávist k víře, které podlehli mnozí muslimové ve vztahu ke křesťanům během tureckého pronásledování, které vedlo k likvidaci Arménů, ale i dalších křesťanských menšin. Během tohoto tragického období byl biskup Melki neúnavným obhájcem práv svého lidu a snažil se pomáhat bez rozdílu všem křesťanům v Djezireh, kteří byli vystaveni tomu nejhoršímu zacházení. Jeho muslimský přítel Osman mu nabídl možnost zachránit se útěkem do nedalekého města Yézidis. On však odmítl slovy: „Nemohu opustit své věřící, abych zachránil sebe sama. To protiřečí mojí víře a mým povinnostem pastýře.“ Byl zajat a uvězněn v polovině srpna roku 1915 společně s několika kněžími a laiky. Také ve vězení v Djezireh-ibn-Omar vynikal svým chováním ve vztahu ke svým spoluvězňům a neustále povzbuzoval k vytrvalosti ve víře. Byl podroben výslechu a bylo mu nabídnuto, že si může zachránit život, pokud přestoupí na islám. To odmítl a podobně i ostatní kněží a laici. Všichni byli ve skupinkách po pěti okamžitě zastřeleni. Biskup Melki byl nejprve do krve zbit a nakonec zastřelen. Jeho tělo bylo spolu s těly ostatních vhozeno do řeky Tigris.

Pronásledování křesťanů však po sto letech v onom regionu opět pokračují…

Dnes stejně jako před sto lety se na četné kraje starobylé křesťanské civilizace snesly opět temnoty. Věřící jsou diskriminováni, pronásledováni a zabíjeni. Jejich domy jsou označovány nikoli krví velikonočního Beránka, aby byly zachráněny, ale rudým písmenem N (od slova nazaréni, tedy křesťané) na znak odsouzení. Stejně jako před sto lety, kdy vydal svědectví biskup Melki, je křesťanům upírána svoboda a jsou nuceni opouštět svoji vlast, přijmout islám anebo zemřít. Ve skutečnosti však smrt vládne v myslích a srdcích jejich pronásledovatelů, kteří nesnesou křesťanskou civilizaci bratrství, úcty k bližnímu, spravedlnosti a lásky.

Říká kardinál Amato o biskupovi Melkim, kterého bude papežovým jménem v Libanonu zítra beatifikovat. „Tato beatifikace - dodává ještě prefekt Kongregace pro svatořečení - je poselstvím papeže Františka všem křesťanům a zvláště těm pronásledovaným na Blízkém východě, aby nadále důvěřovali v Pána, upevnili svoji víru a zpívali hymnus naděje v triumf Božího království.“

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.19 Den paměti na genocidu Arménů
22.6.16 Popírat genocidu Arménů dnes už není možné
6.6.16 Arménie je připravena ke smíření
25.4.16 Připomínka arménské genocidy
13.4.15 Papežovo poselství arménskému lidu: Smíření s Tureckem i na Náhorním Karabachu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti