Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

19.9.2015 

Biskup Aleppa: Masový odchod syrských obyvatel je účelový

Sýrie. “Evropští křesťané se někdy stydí dokonce i za svou vlastní víru, čímž velmi trpíme. Pro nás je křesťanství důvodem ke cti a hrdosti, a to také tváří v tvář našim pronásledovatelům. Vaše chování nás někdy překvapuje a rmoutí”, prohlásil v tomto týdnu v italském hlavním městě biskup Antoine Audo. Syrský jezuita a biskup chaldejské církve v obleženém Aleppu vystoupil na tiskové konferenci, organizované papežskou nadací Kirche in Not. Poskytl také několik rozhovorů pro italské sdělovací prostředky, včetně naší rozhlasové stanice.

Pro deník Il Giornale (17.9.) říká: “Vy Evropané byste se měli bít zato, abyste zabránili odchodu křesťanů ze Sýrie. Damašek, kázání sv. Pavla, či Antiochie jsou přeci ustavujícími prvky naší společné křesťanské tradice. Spíše se vše jeví tak, že jste zapomněli na hodnoty, víru a morálku. Avšak dávejte si pozor”, dodává biskup chaldejského obřadu. “Když islamistickému fanatismu dopřejete možnost, aby vyhnal křesťany z Blízkého východu, dovedete ho k přesvědčení, že může usilovat o dobytí Evropy. Možná jste si toho dosud nevšimli, ale právě to mají v plánu.” Za tímto plánem podle mons. Audo jistě nestojí syrští muslimové, kteří z převážné většiny nemají nic do činění s pronásledováním křesťanů. Je dílem Muslimského bratrstva, salafitských skupin a států, které je podporují.

“V syrské tradici neexistuje pronásledování z náboženských důvodu”, vysvětluje biskup, podle kterého byla pluralita vyznání odjakživa syrskou zvláštností a výjimečností. “Jde o importované strategie”, dodává, “mnohem širší a tajnější než je jejich komediální zinscenování pod hlavičkou takzvaného Islámského státu. Onen útvar má omezené poslání, ale teď slouží jejich cílům.” Jak mons. Audo uvedl pro agenturu Zenit (16.9.2015), tytéž cíle v minulosti vedly ke zničení Iráku a Libye a v nedávné době se přenesly do Jemenu. Nynějším účelem je zničení Sýrie a její pozdější rozdělení. K završení zkázy této země má tedy mimo jiné posloužit také masový odchod jejích obyvatel. Právě z tohoto důvodu biskup Audo mluví o svém úsilí pastýře, který přesvědčuje křesťany, aby město neopouštěli.

”Pro mne jako biskupa chaldejské katolické církve je to otázka života či smrti. Východní církve musí udělat vše, co je možné, aby uchovaly svou přítomnost v Sýrii, tak důležitou pro dějiny univerzální církve. V arabském a muslimském kontextu je vysoce důležitá přítomnost církve, která je schopná vést dialog a žít s druhými v úctě a důstojnosti. Jsme lidmi východní tradice a chceme žít ve své zemi, která má krásnou historii. Netoužíme po odchodu na Západ, který není lepší než naše země. Opouštíme Sýrii pouze kvůli bezpečnosti a chudobě.”

Ať Evropa pomáhá potřebným, ale nepovzbuzuje křesťany k odchodu!, vyzývá aleppský biskup a dodává: Neklamte lidi tím, že na Západě najdou ráj. Syřané musí zůstat doma, aby opětovně učinili ráj ze své vlastní země. Současný život křesťanů v Aleppu nicméně nelze nazvat životem, nýbrž přežíváním, podotýká biskup Audo. Za čtyři roky obléhání a rozdělení města ztratilo práci osmdesát procent obyvatel. Z původní 150 tisíc křesťanů jich nezbyla ani třetina. V ulicích jsou vidět děti, které s plastovými nádobami v ruce hledají vodu. Anebo mladíci se samopaly, protože městem se pohybuje bezpočet ozbrojených jednotek.

”Je to velmi tvrdý život. První problém je chybějící bezpečnost. Situace je strašná, protože na Aleppo dennodenně dopadají bomby, které přicházejí z různých bodů a v každé chvíli. Druhá otázka je hospodářská – všichni zchudli, nemají práci a životní náklady závratně narostly. Pak je tu problém vody a elektrického proudu, který odnímá možnost důstojného každodenního života.”

Ve více než dvoumilionovém městě nefungují voda a proud po celé horké léto, ačkoli nebyly narušeny existující sítě. Rovněž tato skutečnost je podle syrského biskupa součástí celé strategie: Zastrašují nás, abychom odešli, míní. Při tiskové konferenci v Římě mons. Audo odsoudil Turecko, na jehož území probíhá výcvik a zásobování kriminálních band, které pak útočí na Aleppo, vzdálené pouhých 40 km od tureckých hranic. A také nešetřil kritikou evropských sdělovacích prostředků: “Za peníze jste ochotní zapřít celá společenství a ignorovat životy statisíců křesťanů”. Přičemž práve postavení křesťanů v syrské společnosti je velice křehké:

”Myslím, že je to kvůli tomu, že jsou slabí, nejsou ozbrojení, nečiní si nároky na moc či peníze. Chtějí pouze důstojně žít, ale zároveň je tu někdo, kdo jejich slabosti zneužívá k politickým účelům.”

Biskup Audo také rozhodně odmítl západní mediální ztotožňování křesťanských biskupů s Assadovým režimem. “Sdělovací prostředky by se měly vyvarovat zaslepené propagandy a více dbát na inteligenci a úctu. My křesťané jsme svobodní lidé, a nikoli otroci mocných”, uzavírá syrský jezuita Antoine Audo.

Fotka interiéru maronitské katedrály v Aleppu.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
26.1.21 Patriarchové blízkovýchodních církví žádají o ukončení sankcí proti Sýrii
7.12.20 Papež daroval šedesát tisíc euro každé syrské diecézi
14.11.20 Uprchlíci se chtějí vrátit, ale nemají kam
6.11.20 Řeholnice prosí o pomoc křesťanským rodinám v Aleppu a Damašku
24.9.20 Snažíme se nést kříž společně, říká aleppský františkán, otec Alsabagh



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti