Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Urbi et Orbi 

25.12.2015 

Kde se rodí Bůh, kvete milosrdenství

Vánoční promluva Petrova nástupce Urbi et Orbi, lodžie baziliky sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, požehnané Vánoce!
Kristus se nám narodil, jásejme v den naší spásy!

Otevřme svá srdce, aby se nám dostalo milosti tohoto dne, kterým je On sám: Ježíš je zářivý »den«, který vyšel na horizontu lidstva. Den milosrdenství, ve kterém Bůh Otec zjevil lidstvu svoji nezměrnou něhu. Den světla, který rozptyluje temnoty strachu a úzkosti. Den pokoje, ve kterém je možné se setkat, rozmlouvat a zejména se smířit. Den radosti: »veliké radosti« pro maličké a pokorné a pro všechen lid (srov. Lk 2,10).

Tohoto dne se z Panny Marie narodil Ježíš, Spasitel. Vánoční jesličky umožňují uzřít »znamení«, které nám daroval Bůh: „děťátko zavinuté do plének a položené v jeslích“ (Lk 2,12). Jako betlémští pastýři se jdeme také podívat na toto znamení, tuto událost, která se v církvi každoročně obnovuje. Narození Páně je událost, která se obnovuje v každé rodině, v každé farnosti, v každé komunitě, která přijímá Boží lásku vtělenou v Ježíše Krista. Církev jako Maria všem ukazuje toto Boží »znamení«: Dítě, které nosila v lůně a přivedla na svět, ale které je Synem Nejvyššího, protože „je z Ducha svatého“ (Mt 1,20). Proto je Spasitelem, neboť je Božím Beránkem, který na sebe bere hřích světa (srov. Jan 1,29). Spolu s pastýři poklekněme před Beránkem, klaňme se Boží Dobrotě učiněné tělem a dovolme slzám lítosti, aby zalily naše oči a obmyly naše srdce. Všichni to potřebujeme.

Jedině On, Jedině On nás může spasit. Jedině Boží Milosrdenství může vysvobodit lidstvo z tolika – někdy monstrózních - forem zla, které v něm plodí egoismus. Boží milost může obrátit srdce a nalézt východiska ze situací, které jsou lidsky neřešitelné.

Kde se rodí Bůh, rodí se naděje. On přináší naději. Kde se narodí Bůh, rodí se pokoj. A kde se narodí pokoj, není už místo pro nenávist a válku. A přece právě tam, kde přišel na svět Boží Syn učiněný tělem, stále existuje napětí a násilí, přičemž pokoj zůstává darem, o který je třeba prosit a který je třeba vytvářet. Kéž Izraelci a Palestinci znovu zahájí přímý dialog a dosáhnou dohody, která umožní oběma národům žít v harmonii a překonat konflikt, který je dlouhodobě staví proti sobě a má závažné odezvy v celém regionu.

Prosme Pána, aby dohoda dosažená na půdě Spojených národů vedla co nejdříve k zastavení lomozu zbraní v Sýrii a přinesla pomoc vyčerpanému obyvatelstvu v jeho velmi těžké humanitární situaci. Stejně tak je naléhavé, aby dohoda o Libyi nalezla podporu všech a byla tak překonána závažná rozdělení a násilí, které tuto zemi trápí. Pozornost mezinárodního společenství ať se jednomyslně snaží ukončit krutosti, které - jak ve zmíněných zemích, tak také v Iráku, Jemenu a subsaharské Africe - stále kosí početné oběti, způsobují nezměrné utrpení a nešetří ani historické a kulturní památky celých národů. Myslím rovněž na ty, které postihly odporné teroristické činy, zejména nedávná krveprolití, ke kterým došlo ve vzdušném prostoru Egypta, v Bejrútu, Paříži, Bamaku a Tunisu.

Našim bratřím, kteří jsou v mnoha částech světa pronásledováni pro svoji víru, ať Betlémské Dítě daruje útěchu a sílu. Jsou to naši mučedníci dneška.
Pokoj a svornost vyprošujme drahému obyvatelstvu Demokratické republiky Kongo, Burundi a Jižního Súdánu, aby se za pomoci dialogu posílilo společné úsilí o povznesení občanské společnosti v upřímném duchu smíření a vzájemného porozumění.
Narození Páně kéž přinese pravý mír také Ukrajině, dodá úlevu těm, kdo trpí důsledky konfliktu, a povzbudí ochotu k naplnění přijatých dohod, aby byl v celé zemi opět nastolen pokoj.
Radost tohoto dne ať osvítí snahy kolumbijského lidu, aby oživen nadějí nadále usiloval o dosažení kýženého míru.

Kde se rodí Bůh, tam se rodí naděje; a kde se rodí naděje, nacházejí lidé důstojnost. A přece existují i dnes zástupy mužů a žen, kteří jsou zbaveni svojí lidské důstojnosti a jako Betlémské Dítě trpí chladem, chudobou a odmítáním. Ať dnes pocítí naši blízkost ti nejvíce bezbranní, zvláště děti-vojáci, ženy vystavené násilí, oběti obchodu s lidmi a s drogami.

Ať nechybí naše pomoc těm, kdo na útěku před bídou a válkou cestují příliš často za nelidských podmínek a nezřídka riskují život. Ať jsou hojným požehnáním odměněni jednotlivci i státy, kteří velkoryse podporují a přijímají četné migranty a uprchlíky, pomáhají jim vytvářet důstojnou budoucnost pro sebe a své drahé a integrovat se do společností, které je přijímají.

V tento sváteční den ať Pán daruje naději těm, kdo jsou bez zaměstnání - a je jich mnoho - a podpoří úsilí těch, kdo mají veřejnou odpovědnost na politickém a ekonomickém poli, aby se zasazovali za obecné dobro a chránili důstojnost každého lidského života.

Kde se rodí Bůh, kvete milosrdenství. To je nejcennější dar, který nám dává Bůh, zejména v tomto Svatém roce, ve kterém jsme voláni, abychom objevovali něhu, kterou nebeský Otec chová ke každému z nás. Pán ať dá zejména vězněným zakusit svoji milosrdnou lásku, která hojí rány a přemáhá zlo.

A tak dnes společně jásejme v den naší spásy. Rozjímejme nad vánočními jesličkami, hleďme na Ježíšovu otevřenou náruč, která nám ukazuje milosrdné objetí Boha, když nasloucháme vzlyku Dítěte, které šeptá: „Kvůli svým bratřím a přátelům budu říkat: Pokoj v tobě!“ (Žl 121 (122), 8).

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Urbi et Orbi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.12.20 Boží Syn tělesným narozením posvětil manželskou lásku
25.12.19 V lidských srdcích existují temnoty, ale Kristovo světlo je větší
25.12.18 Bůh je „rodičem“, základem a silou našeho bratrství
25.12.17 Spatřit pokornou slávu Spasitele
25.12.16 Přijměme »knížete pokoje«!



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti