Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   17. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Generální audience 

23.3.2016 

Velikonoční třídení ve Svatém roce milosrdenství

Katecheze papeže Františka na gen. audienci, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

(Lk 23,32-34)

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Naše reflexe o Božím milosrdenství nás dnes uvede do Velikonočního třídení. Prožijeme Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílou sobotu jako silné momenty, které nám umožní vstoupit hlouběji do velkého tajemství naší víry: zmrtvýchvstání našeho Pána Ježíše Krista. Během těchto tří dnů všechno mluví o milosrdenství, protože dává spatřit, kam až zachází Boží láska.

Budeme naslouchat vyprávění o posledních dnech Ježíšova života. Evangelista Jan nám nabízí klíč porozumění jejich hlubokému smyslu: „Protože miloval svoje, kteří byli ve světě, projevil jim lásku až do krajnosti“ (Jan 13,1). Boží láska je bezmezná. Jak často opakoval svatý Augustin, je to láska, která jde „až do krajnosti, bez konce“. Bůh se dává opravdu ve všem každému z nás a nešetří se v ničem. Tajemství, kterému se klaníme v tomto Svatém týdnu, je obrovský příběh lásky, která nezná překážky. Ježíšovy Pašije potrvají až do konce světa, protože jsou příběhem sdílení útrap celého lidstva a nepřetržitou přítomností v osobním životě každého z nás. Velikonoční třídení je zkrátka památkou dramatu lásky, která nám dává jistotu, že v životních zkouškách nikdy nebudeme opuštěni.

Na Zelený čtvrtek Ježíš ustanovuje eucharistii, když velikonoční hostinou předjímá svoji oběť na Golgotě. Lásku, která jej oživuje, dává učedníkům pochopit tím, že jim umývá nohy a osobně tak dává příklad, jak mají jednat oni sami. Eucharistie je láska, která slouží. Je to vznešená přítomnost Krista, který touží nasytit každého člověka, zejména ty nejslabší, aby je uschopnil vydat se cestou svědectví v těžkostech tohoto světa. Nejenom to. Ježíš, který se nám dává za pokrm, potvrzuje, že se musíme učit lámat tento pokrm pro druhé, aby nastalo opravdové společenství života s těmi, kdo jsou v nouzi. On se dává nám a žádá nás, abychom zůstávali v Něm a jednali stejně.

Velký pátek je vrcholným momentem lásky. Smrt Ježíše, který se na kříži odevzdává Otci, aby nabídnul spásu celému světu, vyjadřuje lásku dávající se až do krajnosti, bez konce. Lásku, která chce obejmout všechny, nevyjímaje nikoho. Lásku, která se vztahuje na každou dobu a každé místo: nevyčerpatelný zdroj spásy, ze kterého může každý z nás hříšníků čerpat. Bůh nám dokázal svoji svrchovanou lásku v Ježíšově smrti a také my, znovuzrozeni Duchem svatým, se můžeme a máme mít navzájem rádi.

A nakonec Bílá sobota, která je dnem Božího odmlčení. Musí to být den mlčení a musíme se všemožně přičinit, aby pro nás byl vskutku dnem mlčení, jakým byl tehdy, dnem Božího odmlčení. Ježíš, uložen v hrobě, sdílí drama smrti s celým lidstvem. Je to mlčení, které mluví a sděluje lásku jako solidaritu s těmi, kdo jsou vždycky opuštěni a které Boží Syn dostihuje, a zaplňuje prázdnotu, kterou může naplnit jedině nekonečné milosrdenství Boha Otce. Bůh mlčí, avšak miluje. V tomto dni se láska – mlčenlivá láska – stává čekáním na život ve zmrtvýchvstání. Přemýšlejme na Bílou sobotu o mlčení Matky Boží, „Věřící“, která mlčky očekávala Zmrtvýchvstání. Matka Boží je pro nás ikonou Bílé soboty. Hodně přemýšlejme o tom, jak Matka Boží prožívala Bílou sobotu v tomto očekávání. Je to láska, která nepochybuje, ale doufá v Pánova slova, aby se projevil a zazářil den Velikonoc.

Všechno je obrovským tajemstvím lásky a milosrdenství. Naše slova jsou ubohá a nestačí k jeho plnému vyjádření. Může nám v tom pomoci zkušenost jedné nepříliš známé dívky, která podivuhodným způsobem psala o Kristově lásce. Jmenovala se Juliána z Norwiche a byla analfabetkou. Tato dívka měla vidění Ježíšova utrpení a když se pak stala poustevnicí, velice jednoduše, ale hluboce a intenzivně popsala smysl milosrdné lásky. Říká: „Náš Pán se mne zeptal: »Jsi ráda, že jsem pro tebe trpěl?«. Řekla jsem: »Ano, dobrý Pane, a velice ti děkuji; ano, dobrý Pane, buď požehnán«. Potom Ježíš, náš dobrý Pán, řekl: »Jsi-li ráda ty, jsem rád taky. Snášet utrpení pro tebe je mou radostí, mým štěstím, věčnou radostí; a kdybych mohl, trpěl bych víc«. Takový je náš Ježíš, který každému z nás říká: »Kdybych pro tebe mohl podstoupit větší utrpení, podstoupil bych jej«.“

Jak nádherná slova! Umožňují nám opravdu chápat nezměrnou a bezmeznou lásku, kterou Pán chová ke každému z nás. Nechejme se prostoupit tímto milosrdenstvím, které nám jde vstříc; a v těchto dnech, kdy upřeně hledíme na Pánovo utrpení a smrt, přijměme do svého srdce velikost Jeho lásky a jako Matka Boží v sobotu mlčky očekávejme Zmrtvýchvstání.

Překlad Milan Glaser

Další články z podrubriky Generální audience

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
10.2.21 Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity
10.2.21 Modlitba v každodenním životě
3.2.21 Papež: Dialog mezi náboženstvími ať je naším každodenním úsilím
3.2.21 Modlitba v liturgii
27.1.21 Papež: Ideologie, vydávaná za záchranu lidstva, může přivodit jeho zkázu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti