Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

23.4.2016 

Eucharistie ke cti sv. Vojtěcha ve vatikánské bazilice

Vatikán. Nad hrobem sv. Jana Pavla II. ve Vatikánské bazilice předsedal dnes dopoledne kardinál Miloslav Vlk slavnostní mši svaté ke cti sv. Vojtěcha. Impuls k jejímu konání vyšel z Velvyslanectví České republiky při Svatém stolci, jak v souvislosti s ročním předsednictvím našeho státu Visegrádské skupině, tak u příležitosti 1060. výročí narození sv. Vojtěcha, které připadá na letošní rok. Ke společné oslavě byli proto přizvání církevní i laičtí představitelé České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska.

Svatí spojují Evropu, kázal kardinál Vlk, emeritní pražský arcibiskup, a tedy i jeden z Vojtěchových nástupců na biskupském stolci. Právě Vojtěchovi patří titul Evropana plným právem. Na biskupa byl vysvěcen v italské Veroně, pobýval v Římě, udělil biřmování pozdějšímu uherskému králi Štěpánovi, pokřtil město Gdaňsk a nad jeho hrobem v Hnězdnu vznikla první polská arcidiecéze, v jejímž čele stál Vojtěchův bratr Radim. Kardinál Miloslav Vlk:

Svatý Vojtěch budoval Evropu s Otou III. Společně utvářeli její křesťanské kořeny. Svatý Vojtěch to dělal doma ve své rozsáhlé diecézi, kam patřilo Slezko a kousek Slovenska. Chodil křtít také do Maďarska. Biřmoval Gejzova syna Štěpána, pozdějšího slavného uherského krále, takže svatí nás spojují. A svatý Vojtěch udělal pro tuto visegrádskou čtyřku hodně tím, že rozšiřoval a prohluboval hodnotové a duchovní kořeny. Tohle všechno jsme si tedy nyní mohli uvědomit. Dnešní Evropa, přestože má tolik prostředků komunikace, nestojí si dnes tak pevně jako před tisíci lety, kdy svatý Vojtěch cestoval po Evropě. Duchovní a hodnotové základy, jež tehdy budoval, dnešní Evropě chybí.

Zakořenit život v Kristu a postavit ho na hodnotách, které hlásal Vojtěch, v tom je totiž perspektiva pro budoucnost, jakkoliv je 1000 let stará – znělo závěrečné přání kardinála Vlka.

Dnešní eucharistické slavnosti předcházel včera večer koncert pod záštitou ambasád všech čtyř zmíněných zemí. V San Stefano Rotondo, nádherném římském kostele z 5. století na římském pahorku Celiu, vystoupilo Collegium Hortensis, vokálně instrumentální soubor z Teplic. Mezi přednesenými díly byla premiéra hymnu na sv. Vojtěcha od dirigenta Collegia Jana Zástěry. Soubor hudebně doprovil také liturgii v Bazilice sv. Petra. Ještě doznívaly tóny závěrečného Aleluja z Haendlova Mesiáše, když jsme se na velvyslance ČR u Svatého stolce Pavla Vošalíka obrátili s otázkou v čem spatřuje odkaz sv. Vojtěcha pro dnešní dobu:

Dnes jsme zde jako visegradská skupina. Myslím si, že bychom obtížně hledali postavu , a ne jen historickou, ale hlavně duchovní a hodnotovou postavu, která by dávala smysl visegrádskému uskupení a která by ji vysvětlovala nejen jako něco, co je technicky a diplomaticky a funkční, ale něco, co skutečně dává společné kořeny a co by z nich mělo nadále společně růst. A jestliže pan kardinál dnes zmínil, že připomínka svatého Vojtěcha by se mohla stát určitou tradicí pro tento náš region, tak doufám, že někdo z mých kolegů, kteří po mně převezmou přednictví této skupiny zde v Římě, si vezmou k srdci a že snad příští rok opět sejdeme tady u hrobu Jana Pavla II. A znovu si připomeneme, co jsou naše společné hodnoty a co nás po více jak tisíci letech spojuje.

Myslíte tedy, že ačkoli to nebylo oficiálně definováno, tak svatý Vojtěch je patronem visegrádské skupiny?

Víte, já si myslím, že čekání na nějaké oficiální uznání nemá smysl. Pokud to tak necítíme, tak to žádná oficiální proklamace neudělá. Já to tak cítím. A spontánní reakce mých kolegů velvyslanců Slovenska, Polska a Maďarska na tuto iniciativu mne utvrzuje v tom, že to tak všichni čtyři cítíme a že skutečně závisí jenom na nás. Nemyslím teď jenom velvyslance, ale naše národy. Pokud přijmou sv. Vojtěcha a přihlásí se k jeho hodnotám a ponesou si ho jako svého patrona, tak na to nepotřebujeme žádný glejt. Cítíme-li to tak, pak tím patronem určitě je. Pro mne tedy tímto patronem zcela určitě je.

Říká velvyslanec České republiky při Svatém stolci, Pavel Vošalík.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
11.1.19 Velvyslanec Václav Kolaja: 30. výročí pádu železné opony připomene národní pouť do Říma
6.9.18 Nový velvyslanec ČR při Svatém stolci předal pověřovací listiny
27.4.18 Svatovojtěšská mše s velvyslanci Visegrádské skupiny
26.1.18 25 let diplomatických vztahů, bilaterální smlouva, kardinál Beran a jazzman Peter Lipa
10.6.17 75. výročí Lidic



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti