Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

29.5.2016 

„Kdo se modlí, nemá strach z budoucnosti“

O mariánském zjevení u Tre Fontane z roku 1947

Milan Glaser

Tato povzbudivá slova tvoří součást poselství mariánského zjevení, ke kterému došlo 12. dubna 1947 nedaleko trapistického opatství Tre Fontane v Římě. Teprve letos na jaře však bylo publikováno plné znění tohoto poselství spolu s životopisem jeho omilostněného příjemce jménem Bruno Cornacchiola. Jeho vydání notně zahýbalo knižním trhem a stalo se dokonce tématem nejsledovanějšího diskusního pořadu (Porta a porta) prvního programu italské veřejnoprávní televize. Důvodem tohoto zájmu je obsah poselství, které může vzbuzovat posvátnou bázeň, protože předpovídá věci, které – jak se zdá – nabývají na srozumitelnosti právě v této době.

Kniha s názvem Vizionář (Il veggente. Il segreto delle Tre Fontane, Salani, 2016, stran 235) opatřená doslovem kardinála Jose Saraiva Martinse, emeritního prefekta Kongregace pro svatořečení, je dílem italského novináře Saveria Gaety, šéfredaktora nejčtenějšího katolického periodika Famiglia Cristiana. Autor měl k dispozici veškerou historickou dokumentaci, poselství, která jsou uložena v archivech Kongregace pro nauku víry, osobní zápisky a deníky vizionáře od roku 1936 až do jeho smrti. Na pravdu Boží byl Bruno Cornacchiola povolán roku 2001 krátce před událostmi 11. září, o nichž měl jakousi předtuchu, kterou kromě tušení mnoha jiných historických událostí zaznamenal ve svém deníku.

Tento rodilý Říman prošel neuvěřitelnými životními peripetiemi: na svět přišel roku 1913, prožil tristní dětství v nepředstavitelné materiální a duchovní bídě; roku 1936 se oženil, ale z odporu k církvi přijal katolický sňatek - s dovolením faráře - pouze v sakristii; vzápětí vstoupil do italské komunistické strany, která jej vyslala bojovat do Španělska, ale v oddílech generála Franka jako vyzvědače; po návratu roku 1940 přestoupil k adventistům, k čemuž donutil i manželku, začal pořádat protikatolické přednášky před římskými kostely a předsevzal si, že zabije papeže, za tím účelem si koupil dýku. Tu pak po svém obrácení osobně daroval papeži Piu XII.

Přišel rok 1947, Bruno Cornacchiola byl otcem tří dětí, kterým bylo 4, 7 a 11 let. V sobotu 12. dubna 1947 se spolu s nimi vydal do eukalyptového lesíka nedaleko trapistického opatství Tre Fontane, aby si tam připravoval přednášku proti Neposkvrněnému Početí Panny Marie. To co tam prožil, líčí v rozhovoru, který byl poprvé promítnut televizí RAI letos na jaře. Stručně řečeno, nejprve jedno z dětí a postupně i ostatní dvě spatřily výjev, po kterém se nezmohly než na strnulé opakování slov úžasu: „Krásná Paní!“ Nakonec ji spatřil také jejich otec, dostal milost obrácení a přijal obsáhlé poselství, které znal nazpamět po zbytek života. Tento okamžik kompletně změnil život jeho i celé rodiny, která se vrátila ke katolické víře.

Bruno Cornacchiola byl několikrát přijat papežem Piem XII., který věrohodnost mariánského poselství okamžitě přijal a dokonce dovolil Cornacchiolovi, aby poselství šířil. Vizionář založil katechetické společenství (SACRI) a dokonce života vedle svého zaměstnání tramvajáka, kterým se živil až do svého důchodu, stihnul pronést v Itálii a v zahraničí více než 5 tisíc přednášek. Ukázkou jeho výřečnosti je jeho odpověď na otázku předsedy vyšetřující církevní komise římského vikariátu z června roku 1947. Ten se zeptal, zda vizionář nikdy neuvažoval o tom, že se mu mohl zjevit ďábel? Cornacchiola poněkud konsternovaným monsignorům odpověděl: „Hm. Pokud ten, kdo se mi zjevil, aby mi pověděl, že se mám vrátit do katolické církve, je ďábel, pak asi sám konvertoval a církev už není potřeba, peklo je zavřené, boj mezi Kristem a Satanem skončil. Potom ani vy už nemusíte sloužit, můžete to tady zavřít a odejít. Pokud však ďábel nekonvertoval a poslal mne za vámi, znamená to, že jste s ním zajedno, a já jsem na tom byl lépe před tím, když jsem byl mimo“ (Il Veggente, str.55). Římský vikariát dal krátce poté povolení, aby na místě mariánského zjevení byla postavena kaple, které dal Jan Pavel II. roku 1997 titul Santa Maria del Terzo Millenio.

Nyní tedy konečně něco z obsahu poselství, které od Panny Zjevení, jak se „Krásná Paní“ sama definovala, přijal Bruno Cornacchiola:
„Celá církev zakusí strašlivou zkoušku, aby byla očištěna od hniloby, která pronikla mezi její služebníky, zvláště žebravé řády: zkoušku mravní a zkoušku duchovní. V čase určeném nebeskými knihami se kněží i laici ocitnou v nebezpečném zlomovém bodě zbloudilého světa, který rozpoutá všemožné útoky: falešné ideologie, falešné teologie. Bude znesvěcena eucharistie a přestane se věřit ve skutečnosu přítomnost mého Syna“ (tamt., 81-82).
„Lidstvo zbloudilo, protože už nemá, kdo by jej upřímně vedl ve spravedlnosti. Slyšte! Vy však takového máte, vždycky poslouchejte Otce v papeži, a máte Krista ve svatém, ryzím, bezúhonném, věrném a živoucím knězi a útěchu Ducha svatého, ve svatých a ryzích svátostech v církvi svatých“ (tamt., str.82).
A na jiném místě: „Nadejdou dny bolestí a smutku. Od východu přijde mocný lid, vzdálený od Boha, a rozpoutá hrozný útok, rozbije vše svaté i posvátné, až mu to bude dovoleno. Buďte jednotní v bázni: lásce a víře, lásce a víře, abyste zářili svatostí jako nebeské hvězdy. Modlete se hodně a najdete úlevu. Buďte silní ve Skále, konejte pokání z čiré lásky, v poslušnosti strážci nebeského dvora na zemi (papeži - pozn. autora), abyste proměnili hříšné tělo, z hříchu na svatost“ (tamt., str.83).
A ještě dále: „Svět vstoupí do další války, ještě nelítostnější než ty předchozí; nejvíce bude zasažena večná Skála (Řím - pozn. autora), aby se stala útočištěm svatých vyvolených Bohem, a žijících na jeho trůně lásky“ (tamt., str. 84).
A dále: „Svatost Otce (míněn opět papež - pozn. autora) vládnoucí na božském trůnu lásky bude trpět až k smrti, krátce, něčím, co se stane během jeho vlády. Po něm přijde vládnout ještě několik dalších: ten poslední, světec, bude milovat svoje nepřátele zjevně, vytvoří jednotu lásky a spatří vítězství Beránka“ (tamt., str. 85).

Tolik jen na ukázku několik nesouvislých úryvků z poselství Panny Zjevení od Tre Fontane, umožňující lépe vnímat úvodní zásadní radu: „Kdo se modlí, nemá strach z budoucnosti.“

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti