Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

21.8.2016 

Dveře jsou těsné, ale vždycky dokořán otevřené

Promluva papeže před modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, dobrý den!
Dnešní evangelium nás vybízí rozjímat o spáse. Evangelista Lukáš popisuje, jak cestou do Jeruzaléma k Ježíši někdo přistoupil a zeptal se Jej: „Pane, je málo těch, kdo budou spaseni?“ (Lk 13,23). Ježíš neodpoví přímo, ale působivým jazykem převádí rozmluvu na jinou rovinu, což zpočátku asi ani učedníci nechápou: „Usilujte o to, abyste vešli těsnými dveřmi! Říkám vám: Mnoho se jich bude snažit vejít, ale nebudou moci“ (v.24). Obrazem dveří chtěl Ježíš svým posluchačům vysvětlit, že nejde o otázku počtu – kolik jich bude spaseno – netřeba vědět kolik, nýbrž je důležité, aby všichni věděli, jaká cesta ke spáse vede.

Tato cesta zahrnuje projití dveřmi. Kde jsou však tyto dveře? Jaké to jsou? Kdo je těmi dveřmi? Je jimi Ježíš. Sám to říká v Janově evangeliu: „Já jsem dveře“ (Jan 10,9). On nás uvádí do společenství s Otcem, kde nacházíme lásku, porozumění a ochranu. Proč jsou však tyto dveře těsné? – lze se ptát. Proč říká, že jsou těsné? Jsou těsné nikoli proto, že by utiskovali, nýbrž proto, že nás žádají, abychom omezili a ovládli svoji pýchu a svůj strach a abychom se Mu s pokorným a důvěřivým srdcem otevřeli a uznali, že jsme hříšníky, kteří potřebují odpuštění. Proto jsou těsné: aby zkrotily naši pýchu, která nás nadýmá. Dveře Božího milosrdenství jsou těsné, ale vždycky pro všechny dokořán otevřené! Bůh neupřednostňuje, nýbrž přijímá vždycky všechny, bez rozdílu. Dveře jsou těsné, protože omezují naší pýchu a náš strach, a jsou dokořán otevřené, protože nás Bůh přijímá bez rozdílů. A spása, kterou nám dává, je nepřetržitým proudem milosrdenství, které boří každou bariéru a otevírá překvapivé vyhlídky světla a pokoje. Dveře jsou těsné, ale vždycky dokořán otevřené: na to nezapomínejte.

Dnes se k nám Ježíš znovu obrací s naléhavou výzvou, abychom šli za Ním, překročili práh plného, usmířeného a šťastného života. Očekává každého z nás, ať už se kdokoli dopustil čehokoliv, aby nás objal a nabídnul nám svoje odpuštění. Jedině On může proměnit naše srdce, jedině On může dát plný smysl našemu životu a darovat nám pravou radost. Jestliže vejdeme Ježíšovými dveřmi, tedy dveřmi víry a evangelia, budeme moci vyjít z mondénních postojů, ze špatných návyků, ze sobectví a uzavřenosti. Je-li kontakt s Boží láskou a milosrdenstvím, dochází k autentické změně. A náš život je osvícen světlem Ducha svatého: neuhasitelným světlem!

Chtěl bych vám něco navrhnout. Přemýšlejme nyní na okamžik mlčky o věcech, které v sobě nosíme a které nám brání projít oněmi dveřmi: o své pýše, svojí nadutosti, svých hříších. A potom přemýšlejme o těch dokořán otevřených dveřích milosrdenství Boha, který nás očekává na druhé straně, aby nám odpustil. Pán nám nabízí tolik příležitostí, abychom byli spaseni a vešli dveřmi spásy. Tyto dveře jsou příležitostí, kterou se neplýtvá: nemáme vést akademické diskuse o spáse, jako ten, kdo se obrátil na Ježíše, ale máme se chopit příležitostí spásy. V určité chvíli se totiž „pán domu zvedne a zavře dveře“ (v.25), jak nám připomnělo evangelium. Je-li však Bůh dobrý a má nás rád, proč tedy jednou zavře dveře? Protože náš život není videohra či telenovela; náš život je opravdový a cílem, kterého je třeba dosáhnout, je věčný život.

Prosme Pannu Marii, Nebeskou bránu, ať nám pomůže chápat se příležitostí, které nám nabízí Pán, abychom vešli dveřmi víry a vstoupili tak na širokou cestu, na cestu spásy, jež je schopna pojmout všechny, kdo se nechají uchvátit láskou. Láska dává spásu a již na zemi je zdrojem blahoslavenství těch, kdo v mírnosti, trpělivosti a spravedlnosti zapomínají na sebe a dávají se druhým, zejména těm nejslabším.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti