Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

25.9.2016 

Křesťan má tvořit dějiny

Homilie papeže Františka při mši svaté 25. září, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Apoštol Pavel adresuje v druhém listě Timotejovi, ale také nám, několik rad, které mu leží na srdci. V jedné z nich žádá: „Uchovej nauku bez poskvrny a bez úhony“ (1 Tim 6,14). Mluví jednoduše o přikázání. Zdá se, že chce upoutat náš pohled na to, co je pro víru podstatné. Svatý Pavel totiž nepoukazuje na různé body a aspekty, nýbrž zdůrazňuje jádro víry. Tímto jádrem, kolem něhož se všechno točí, tímto pulsujícím srdcem, které vše oživuje, je velikonoční zvěst, primární zvěst: Pán Ježíš vstal z mrtvých, Pán Ježíš tě má rád, dal za tebe svůj život, je vzkříšen a živý, je ti po boku a denně tě očekává. Na to nesmíme nikdy zapomenout. Na tomto setkání katechistů u příležitosti Svatého roku se po nás žádá, abychom neúnavně kladli na první místo tuto hlavní zvěst víry: Pán vstal z mrtvých. Neexistuje nic důležitějšího, solidnějšího a aktuálnějšího. Každý obsah víry je krásný, pokud zůstane spojen s tímto jádrem a je proniknut touto velikonoční zvěstí. Pokud je však izolován, ztrácí smysl a sílu. Jsme povoláni neustále žít a zvěstovat novost Pánovy lásky: „Ježíš tě miluje doopravdy, takovým, jakým jsi. Učiň mu místo, navzdory životním zklamáním a zraněním, dej mu možnost, aby tě měl rád. Nezklame tě.“

Přikázání, o kterém mluví svatý Pavel, nás přivádí k zamyšlení také nad novým Ježíšovým přikázáním: „Milujte se navzájem, jak jsem já miloval vás“ (Jan 15,12). Boží láska se totiž zvěstuje prokazováním lásky, nikoli mocí přesvědčovat, nikdy vnucováním pravdy, ba ani utvrzováním se v nějaké náboženské či morální povinnosti. Bůh se zvěstuje v setkání s lidmi, pozorností k jejich dějinám a k jejich pouti. Pán totiž není idea, nýbrž živá Osoba. Jeho poselství je předáváno jednoduchým a pravdivým svědectvím, nasloucháním a přijímáním, vyzařující radostí. Nemluvíme správně o Ježíši, jsme-li smutní, ani Boží krása se nepředává pouze krásným kázáním. Bůh naděje se zvěstuje, když denně žijeme evangeliem lásky a beze strachu jej dosvědčujeme také novými formami hlásání.

Evangelium této neděle nám pomáhá chápat, co znamená mít rád, a zejména předcházet některým rizikům. V podobenství se mluví o boháči, který si nevšimnul Lazara, žebráka, který „léhal u jeho dveří“ (Lk 16,12). Tento boháč vlastně nikomu neubližuje, není řečeno, že je špatný. Trpí však těžší nemocí než Lazar, který byl „plný vředů“ (tamt.). Tento boháč trpí silnou slepotou, protože nedokáže pohlédnout za svůj svět tvořený hostinami a hezkými šaty. Nevidí za dveře svého domu, kde leží Lazar, protože jej nezajímá, co se děje venku. Nevidí svýma očima, protože nevnímá srdcem. Do jeho srdce vstoupila mondénnost, která uspává duši. Mondénnost (zesvětštění) je jako „černá díra“, která pohlcuje dobro, zháší lásku, protože vstřebává všechno do svého já. Vidí tedy pouze zdání a nevšímá si druhých, protože se stává ke všemu lhostejným. Kdo trpí touto těžkou slepotou, často „šilhá“, když se klaní věhlasným osobnostem vysokého rangu, které obdivuje tento svět, a odvrací zrak od mnoha dnešních Lazarů, chudáků a trpících, které miluje Pán.

Pán totiž hledí na toho, kdo je tímto světem přehlížen a odepsán. Lazar je jediná postava ze všech Ježíšových podobenství, která má jméno. Jeho jméno znamená „Bůh pomáhá“. Bůh na něj nezapomíná, přijímá jej na hostinu ve svém království spolu s Abrahamem do společenství bohatého na city. Boháč však v podobenství nemá jméno. Jeho život upadá do zapomnění, protože kdo žije pro sebe, netvoří dějiny. A křesťan má tvořit dějiny! Má vycházet ze sebe, aby tvořil dějiny! Kdo však žije pro sebe, dějiny netvoří. Dnešní nevnímavost hloubí navždy nepřekonatelné propasti. A my jsme v této chvíli upadli do této nemoci lhostejnosti, sobectví a mondénnosti.

V podobenství je další zvláštnost, jistý kontrast. Popis opulentního života tohoto bezejmenného člověka se vyznačuje chlubivostí. Dotyčný ve všem reklamuje svoje potřeby a práva. I jako mrtvý si nárokuje, aby mu bylo pomoženo a domáhá se uskutečnění svých zájmů. Lazarova chudoba se však vyjadřuje velice důstojně: z jeho úst nevychází stížnost, protesty či slova opovržení. To je důležité ponaučení: jako služebníci Ježíšova slova jsme povoláni nechlubit se zdáním a nevyhledávat slávu; a nemůžeme být ani smutní či naříkat. Nejsme proroci zkázy, kteří se zálibou vytahují na světlo nebezpečí a úchylky; ani lidé, kteří jsou opevněni v zákopech svého prostředí a vynášejí trpké soudy o společnosti, církvi, o všem a o všech a zamořují svět negativitou. Naříkavý skepticismus není vlastní tomu, kdo je v důvěrném kontaktu s Božím Slovem.

Kdo zvěstuje Ježíšovu naději je nositelem radosti a vidí daleko, má horizonty, nikoli zdi, do nichž je uzavřen, vidí daleko, protože umí vidět za zlo a za problémy. Zároveň vidí dobře nablízko, protože je pozorný k bližnímu a k jeho potřebám. Pán nás dnes žádá, abychom tváří v tvář mnoha dnešním Lazarům, které vidíme, byli voláni k neklidu a nacházeli cesty, jak je potkat a pomoci jim, aniž bychom to neustále delegovali na druhé nebo říkali: „pomohu ti zítra, dnes nemám čas“. To je hřích. Čas na pomoc druhým je čas darovaný Ježíšem, je láskou, která zůstává: je naším pokladem v nebi, který si opatřujeme tady na zemi.

Na závěr, drazí katechisté, drazí bratři a sestry, kéž nám Pán daruje milost, aby nás denně obnovovala radost z této primární zvěsti: Ježíš zemřel a vstal zmrtvých a má nás osobně rád! Kéž nám daruje sílu žít a zvěstovat přikázání lásky, překonávat slepotu zdání a mondénní smutky a učiní nás vnímavými vůči chudým, kteří nejsou dodatkem evangelia, nýbrž jeho ústředním poselstvím, které je vždycky otevřeno všem.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti