Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

15.10.2016 

Nový generál jezuitů: Poslání Ježíše Krista nepatří výhradně nám, sdílíme jej s ostatními

Řím. V sobotu 15. října dopoledne slavil nově zvolený generální představený Tovaryšstva Arturo Sosa se svými spolubratry shromážděnými na generální kongregaci i dalšími jezuity děkovnou mši svatou v kostele Il Gesù. Homilii otce Artura Sosy přinášíme v plném znění:

„Drazí bratři,
Před několika dny ve stejném kostele Il Gesu, kde spočívají ostatky sv. Ignáce i otce Arrupeho, nás otec Bruno Cadoré vyzval, abychom měli odvahu k nepravděpodobnému, tedy k postoji vlastnímu lidem víry, kteří se snaží ji dosvědčovat ve složité aktuálnosti Lidstva. Vyzval nás, abychom během této generální kongregace odložili obavy a velkodušně vykročili vpřed v postoji kreativity a věrnosti.

Odvaha, kterou máme zapotřebí, abychom byli služebníky poslání Ježíše Krista, může zajisté vytrysknout jedině z víry. Proto je náš pohled především zaměřen k Bohu, protože jediný je váš Otec, v nebesích, jak to připomíná evangelium, které jsme právě vyslechli. A jak připomíná Formula Instituti „(jezuita) ať se snaží mít stále před očima v prvé řadě Boha a pak záležitosti institutu.“ Chceme mít dokonce celé srdce v souladu s Milosrdným Otcem, Bohem, který je pouze láskou, naším Východiskem a Základem; srdce každého z nás a také srdce celého organismu Tovaryšstva.

Pokud máme víru jako Maria, která je matkou Ježíše i Tovaryšstva Ježíšova, může naše odvaha růst a usilovat nejen o nepravděpodobné, nýbrž o nemožné, protože u Boha není nic nemožné, jak říká archanděl Gabriel při Zvěstování (srov. Lk 1,37). Je to tatáž víra jako měla svatá Terezie z Avily či svatá Terezie od Ježíše, jejíž památku dnes slavíme. Také ona se beze strachu svěřila Pánu, aby se vydala k nepravděpodobnému a nemožnému.

Prosme tedy Pána o takovouto víru, aby se slova, kterými Panna Maria odpověděla na neobyčejné povolání – ‘Jsem služebnice Páně, ať se mi stane podle tvého slova’ – mohla stát také našimi vlastními slovy, slovy Tovaryšstva Ježíšova. Stejně jako sv. Ignác a jeho první druhové, stejně jako mnoho spolubratrů, kteří bojovali a bojují pod praporem kříže výhradně ve službě Pánu a jeho církvi, také my chceme přispět k uskutečnění toho, co se dnes zdá nemožným: lidstvo smířené ve spravedlnosti, pokojně žijící v dobře udržovaném společném domě, kde je místo pro každého, protože jsme si vědomi toho, že jsme bratři a sestry, synové a dcery téhož a jediného Otce. Proto také dnes zdůrazňujeme přesvědčení, které měl svatý Ignác při psaní Konstitucí: Poněvadž Tovaryšstvo nebylo ustanoveno lidskými prostředky, nemůže se uchovat, ani rozvíjet těmito prostředky, nýbrž všemohoucí rukou Krista, našeho Pána a Boha, v něhož jediného je nutné skládat naději.

S nadějí vloženou v Boha a pouze v Něho bude generální kongregace pokračovat ve svém rozhodování a přispívat k úkolu udržovat a rozvíjet celý tento organismus (srov. Konst. 719).
Udržování a rozvoj organismu Tovaryšstva se úzce pojí k hloubce duchovního života každého z jeho členů a komunit, ve kterých sdílíme život a poslání s ostatními druhy. Současně je třeba mimořádné intelektuální hloubky ke kreativnímu promyšlení způsobů, které naší službě poslání Ježíše Krista mohou dát větší účinnost v kreativním ignaciánském magis. Promýšlet za účelem porozumět v hloubi toho momentu lidských dějin, který prožíváme, a přispět ke hledání alternativ k překonání chudoby, nerovnosti a útisku. Promýšlet s cílem ustavičného kladení otázek vlastních teologii a prohlubovat porozumění víry, jejíž rozmnožení si vyprošujeme u Pána.

Nejsme sami. Jako Ježíšovi druhové chceme také následovat cestu vtělení, stát se podobnými lidem, kteří trpí důsledky nespravedlnosti. Tovaryšstvo Ježíšovo se bude moci rozvíjet jedině ve spolupráci s ostatními, jedině, stane-li se nejmenším spolupracujícím Tovaryšstvem. Pozor na léčky jazyka. Chceme zvětšit spolupráci, nikoli pouze hledat druhé, kteří budou spolupracovat s námi na našich dílech s tím, abychom neztratili prestižní pozici těch, kdo mají poslední slovo. Chceme spolupracovat velkodušně s druhými uvnitř církve i mimo ni s vědomím, jež pochází ze zkušenosti Boha, že jsme povoláni k poslání Ježíše Krista, které nepatří výlučně nám, nýbrž sdílíme jej s mnoha jinými zasvěcenými muži a ženami, kteří slouží druhým.

Na cestě spolupráce s Boží milostí nalezneme také nové druhy, aby méně či spíše více rostl počet spolupracovníků i těch, kteří budou povoláni stát se součástí tohoto organismu. Není žádných pochyb o tom, že musíme zintenzivnit svoje modlitby a svoji práci za povolání do Tovaryšstva a pokračovat v komplexním nasazení při poskytování formace, která utváří pravé jezuity, členy tohoto multikulturního organismu povolaného dosvědčovat bohatství interkulturality jakožto tváře lidství, stvořeného k obrazu a podobě Boha.

Vezměme si proto za svá slova apoštola Pavla: „Bůh zdroj vytrvalosti a povzbuzení, kéž vám dá, abyste v souladu stejně smýšleli podle vůle Krista Ježíše. Tak budete moci svorně a jedněmi ústy oslavovat Boha, Otce našeho Pána Ježíše Krista“ (Řím 15,5-6).“

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
11.2.21 Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině
7.11.20 Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica zahájilo japonskou edici
31.7.20 Za covidové krize je třeba léčit také demokracii, soudí generální představený Tovaryšstva Ježíšova
20.5.20 Zemřel otec Adolfo Nicolás, bývalý jezuitský generál
9.5.20 Jezuitští představení požadují po Evropské unii „etickou a sociální solidaritu“



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti