Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Urbi et Orbi 

25.12.2016 

Přijměme »knížete pokoje«!

Vánoční poselství papeže Františka, nám. sv. Petra

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry, veselé Vánoce!
Církev dnes znovu prožívá úžas Panny Marie, svatého Josefa a betlémských pastýřů hledících na Dítě, které se narodilo a leží v jeslích: Ježíše, Spasitele.

V tento den, plný světla, zní prorocká zvěst:
Hle, dítě se nám narodilo,
syn je nám dán,
vládu má na svém rameni
a dostal jméno
podivuhodný rádce, mocný bůh,
věčný otec, kníže pokoje.
“ (Iz 9,5).

Moc tohoto dítěte, které je Synem Božím i Mariiným, není z tohoto světa, nezakládá se na síle a bohatství; je to moc lásky. Je to moc, která stvořila nebe i zemi, dává život každému stvoření: minerálům, rostlinám a živočichům; je to moc, která k sobě přitahuje muže a ženu a činí z nich jedno tělo, jeden život; je to moc, kterou se obrozuje život a která odpouští viny, smiřuje nepřátele a proměňuje zlo na dobro. Je to Boží moc. Tuto moc lásky přinesl Ježíš Kristus tím, že se zřekl svojí slávy a stal se člověkem, a povede Jej, aby položil život na kříži a vstal z mrtvých. Je to moc služby, která ve světě zakládá Boží království spravedlnosti a pokoje.

Proto je Ježíšovo narození provázeno zpěvem andělů, kteří volají:
Sláva na výsostech Bohu
a na zemi pokoj lidem, ve kterých má Bůh zalíbení
“ (Lk 2,14).

Dnes tato zvěst proniká celou zemí a chce dosáhnout ke všem národům, zejména k těm, které jsou drásány válkou a nelítostnými konflikty a nejvíce touží po pokoji.
Pokoj mužům a ženám mučené Sýrie, kde bylo prolito příliš krve. Zejména ve městě Aleppo, které bylo v posledních týdnech dějištěm jedné z nejkrutějších bitev, je naléhavě třeba zaručit respektováním humanitárního práva pomoc a úlevu vyčerpanému civilnímu obyvatelstvu, které se nachází v zoufalé situaci utrpení a bídy. Nastal čas, aby zbraně definitivně umlkly, mezinárodní společenství se účinně zasadilo o dosažení smluvního řešení a znovu bylo v této zemi nastoleno občanské soužití.

Pokoj ženám a mužům milované Svaté země, která je vyvolená a milovaná Bohem. Ať se Izraelcům a Palestincům dostává odvahy a rozhodnosti k napsání nových stránek svých dějin, ve kterých nenávist a pomsta udělá místo vůli ke společnému vytváření budoucnosti za vzájemného porozumění a harmonie. Kéž opět naleznou jednotu a svornost Irák, Libye a Jemen, jejichž obyvatelstvo strádá válkou a brutálními teoristickými činy.

Pokoj mužům a ženám různých regionů Afriky, zejména Nigérii, kde fundamentalistický terorismus vydírá také děti, aby rozséval hrůzu a smrt. Pokoj Jižnímu Súdánu a Demokratické republice Kongo, aby byla zacelena rozdělení a všichni lidé dobré vůle se zasazovali o vykročení na cestu rozvoje a sdílení a dávali přednost kultuře dialogu před logikou střetu.

Pokoj ženám a mužům, kteří dosud trpí důsledky konfliktu na východní Ukrajině, kde je naléhavě zapotřebí společné vůle k poskytnutí podpory obyvatelstvu a uskutečnění přijatých závazků.

Svornost vyprošujme drahému kolumbijskému lidu, který se vydal cestou nového a odvážného dialogu a smíření. Kéž tuto odvahu dostane také milovaná Venezuela, aby podnikla nezbytné kroky k odstranění nynějšího napětí a společně vytvářela pro všechny obyvatele nadějnou budoucnost.

Pokoj těm, kteří na nejrůznějších místech čelí strádání způsobenému neustálými hrozbami a trvající nespravedlností. Kéž se v Myanmaru upevní snahy o prosazení mírového soužití a za pomoci mezinárodního společenství je poskytnuta nezbytná ochrana a humanitární pomoc těm, kdo se ocitli v tíživé a naléhavé nouzi. Ať korejský poloostrov spatří, že napětí, která jím procházejí, jsou překonána v obnoveném duchu spolupráce.

Pokoj tomu, kdo byl zraněn nebo ztratil někoho drahého v důsledku brutálních teroristických činů, které rozsévají strach a smrt v srdci mnoha zemí a měst. Pokoj – nikoli verbální, nýbrž reálný a konkrétní pokoj – našim opuštěným a vyloučeným bratřím a sestrám, kteří trpí hladem, i těm, kdo jsou oběťmi násilí. Pokoj uprchlíkům, migrantům a běžencům, kteří jsou dnes předmětem obchodování s lidmi. Pokoj národům, kteří trpí ekonomickými ambicemi nemnohých jedinců a nenasytnou chamtivostí bůžka peněz, který uvrhuje do otroctví. Pokoj těm, kdo jsou poznamenáni sociálními a ekonomickými potížemi, a těm, kdo strádají důsledky zemětřesení a přírodních katastrof.

Pokoj dětem, zvláště v tento den, kdy se Bůh stal dítětem, a to zejména těm, které jsou připraveni o radosti dětství v důsledku hladu, válek a egoismu dospělých.

Pokoj na zemi všem lidem dobré vůle, kteří dnes v rodině a ve společnosti diskrétně a trpělivě pracují na vytváření lidštějšího a spravedlivějšího světa v přesvědčení, že jedině v míru spočívá možnost prosperující budoucnosti pro všechny.

Drazí bratři a sestry,
„dítě se nám narodilo, syn je nám dán“. Je to „kníže pokoje“. Přijměme Jej.

Po požehnání:

Vám drazí bratři a sestry, kteří jste přišli ze všech částí světa na toto Náměstí a těm, kteří jste v různých zemích spojeni prostřednictvím rozhlasu, televize a dalších komunikačních prostředků přeji vše nejlepší. V tento den radosti jsme všichni povoláni rozjímat o Dítěti Ježíši, který každému člověku na zemi vrací naději. S Jeho milostí dejme této naději svůj hlas i své tělo a dosvědčujme solidaritu a pokoj. Veselé Vánoce všem!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Urbi et Orbi

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.12.20 Boží Syn tělesným narozením posvětil manželskou lásku
25.12.19 V lidských srdcích existují temnoty, ale Kristovo světlo je větší
25.12.18 Bůh je „rodičem“, základem a silou našeho bratrství
25.12.17 Spatřit pokornou slávu Spasitele
25.12.15 Kde se rodí Bůh, kvete milosrdenství



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti