Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

15.6.2017 

Papež: Na počátku korupce stojí omrzelost z transcendence

Vatikán. Na pultech italských knihupectví se dnes objevil knižní rozhovor kardinála Petera Kodwa Appiaha Turksona s mladým italským filosofem Vittoriem V. Albertim. Ve svazku nazvaném Corrosione, „Koroze“ (Rizzoli, 2017) se ghanský kardinál a prefekt vatikánského Úřadu pro službu integrálnímu lidskému rozvoji zamýšlí nad zrodem korupce a jejím našeptáváním jak v duchovním životě, tak v různých lidských institucích – od společenských a kulturních přes politické až po ty kriminální. Deník Corriere della Sera dnes otiskl předmluvu, kterou knihu opatřil papež František a kterou vám přinášíme v plném znění:

„Původ slova „korupce“ odkazuje k trhlině, zlomu, rozpadu a rozkladu. Ať se již jedná o vnitřní stav, anebo o společenský jev, její činnost lze pochopit, pokud se zaměříme na vztahy, které člověk utváří ve své nejhlubší přirozenosti. Lidská bytost totiž navazuje vztah k Bohu, svému bližnímu a ke stvoření – tedy k prostředí, ve kterém žije. Tento trojí vztah – zahrnující také vztah, který člověk utváří sám k sobě – dodává kontext a smysl jeho jednání, a všeobecně také jeho životu. Jestliže člověk ctí nároky všech těchto vztahů, je poctivý, zhošťuje se své zodpovědnosti s čestným srdcem a pracuje pro obecné dobro.

Pokud však člověk upadne, tedy zkazí se, zmíněné vztahy utrpí tržné rány. Korupcí se tak rozumí všeobecně neuspořádaný život člověka, který prodělal tento úpadek. Důsledkem takového stavu je natolik silné antisociální chování, že ruší platnost předchozích vztahů, a tudíž zároveň ustavující pilíře společnosti – lidské soužití a povolání k jeho dalšímu rozvíjení. To vše se korupcí zpřetrhává, protože obecné dobro je nahrazeno dílčím zájmem, který se kříží s jakoukoli všeobecnou perspektivou. Korupce vzniká ve zkaženém srdci a je nejhorší sociální metlou, protože dává povstat závažným obtížím a zločinům, které nakonec strhávají všechny.

Slovo „zkorumpovaný“ připomíná zlomené, rozvrácené a čímsi poskvrněné srdce, zničené jako tělo, které v přírodě nastoupilo proces rozkladu a nelibě zapáchá. Jaký původ má zneužívání člověka člověkem? Co zapříčinilo chátrání a nedostatečný rozvoj? Jaké kořeny má obchodování s lidmi, zbraněmi a drogami? Co stojí na počátku sociální nespravedlnosti a nedoceňování skutečné kvality? Co způsobilo, že lidé nemohou využívat dostatečné služby? Kde se vzalo otroctví a nezaměstnanost? Proč se zanedbává vzhled měst, stav obecným statků a přírody? Co tedy, stručně řečeno, pošlapává základní právo člověka a celistvost jeho prostředí? Je to korupce, která se stala zbraní a nejběžnějším jazykem mafiózních a zločineckých organizací celého světa. Korupce proto vyvolává smrt a je živnou mízou oné kultury smrti, kterou se tyto organizace vyznačují.

Je nutné zamyslet se nad jednou závažnou kulturní otázkou. Mnozí lidé dnes nejsou schopni ani pouhé představy o svém budoucím životě – pro mladého člověka je těžké skutečně věřit v svou budoucnost, v jakoukoli budoucnost pro sebe i svou rodinu. Tato dějinná změna v čase rozsáhlé krize je jen obrazem daleko hlubší krize, která postihla naši kulturu a do jejíhož kontextu je třeba včlenit korupci v různých jejích hlediscích a snažit se jí porozumět. Jde tu o přítomnost naděje ve světě, bez níž život ztrácí smysl pro neustálé hledání a možnost zlepšení, který jej činí životem. Kardinál Peter Kodwo Appiah Turkson, který je dnes prefektem Úřadu pro službu integrálnímu rozvoji člověka a dříve byl předsedou Papežské rady pro spravedlnost a mír, dobře vysvětluje rozvětvení různých významů korupce a obzvláště se zaměřuje na vnitřní původ tohoto stavu, který, jak bylo řečeno, může vzklíčit v lidském srdci, a tudíž v srdci každého člověka. Všichni jsme totiž silně vystaveni pokušení korupce – i když si myslíme, že jsme nad ní zvítězili, může se znovu objevit.

Člověk má být pojímán ve všech svých aspektech a nelze jej oddělovat od vykonávané činnosti. Stejně tak korupci – jak čteme v této knize – je třeba vykládat jako celek, zasahující celého člověka, jehož výrazem se může stát jak zločin, tak politické, hospodářské, kulturní a duchovní jednání. Na sklonku loňského roku se uzavřel Mimořádný Svatý rok milosrdenství. Milosrdenství umožňuje, abychom v duchu hledání překonali sami sebe. Co se stane, když se opevníme sami v sobě a naše myšlenky ani srdce neprozkoumávají širší horizont? Propadáme korupci a spolu s touto zkažeností nabýváme triumfalistických postojů toho, kdo se považuje za lepšího a protřelejšího než druzí. Zkorumpovaný člověk si však neuvědomuje, že sám sebe svazuje do okovů. Hříšník totiž může žádat o odpuštění, kdežto zkažený člověk na to zapomíná. Proč? Protože už pro něj není nezbytný přesah, hledání jiných cest kromě těch vlastních. Je unavený, avšak sytý, plný sám sebe. Na počátku korupce stojí omrzelost z transcendence a stejně tak lhostejnost. Kardinál Turkson – jak chápeme z tohoto dialogu, který se postupně odvíjí podle přesně vytýčené trasy – zkoumá různé prostory, ve kterých korupce vzniká a do kterých se vkrádá – od spirituality člověka až po jeho sociální, kulturní, politické, ale také kriminální konstrukce. Všechna tato hlediska vztahuje k jednomu, které nám klade nejvíce otázek – tedy k identitě a poslání církve.

Církev má naslouchat bolestem a nadějím lidí, s milosrdenstvím se k nim pozdvihovat a sklánět, a má tak činit beze strachu z vlastního očištění a za trvalého hledání cest ke zlepšení sebe sama. Henri de Lubac napsal, že největším nebezpečím pro církev je duchovní zesvětštění – tedy zkaženost, které je katastrofálnější než malomocenství hanebnosti. Naší korupcí je duchovní mondénnost, vlažnost, pokrytectví, triumfalismus, duch tohoto světa, převažující v našich životech, lhostejnost. Za tohoto vědomí můžeme my, mužové a ženy církve, doprovázet sami sebe a trpící lidstvo, především to, které nejvíce utlačují důsledky kriminality a úpadku, vyvolaných korupcí. Tento text píši ve Vatikánu, v místech absolutní krásy, na kterých lidský génius usiloval o vzepětí a transcedenci a pokoušel se dát zvítězit nesmrtelnému nad pomíjivým, nad zkaženým. Tato krása není pouhý kosmetický doplněk, nýbrž staví se do středu lidské bytosti, aby jí povolila vzpřímit hlavu proti veškeré nespravedlnosti. Tato krása se musí spojit se spravedlností. Proto tedy máme mluvit o korupci, pranýřovat její zlo, chápat ji, mít pevnou vůli, aby prosadilo milosrdenství, a nikoli malichernost, zvídavost a kreativita, a nikoli rezignovaná omrzelost, krása, a nikoli nicota.

Jsme jako sněhové vločky, ale pokud se – jako křesťané a nekřesťané – spojíme, může se z nás stát lavina, silné a konstruktivní hnutí. Právě toto je nový humanismus, renesance, obnova stvoření proti zkaženosti, kterou můžeme v prorocké odvaze uskutečnit. Musíme pracovat všichni společně – křesťané, nekřesťané, lidé všech vyznání a nevěřící – abychom vymýtili tuto formu rouhání, nádorové bujení, které užírá naše životy. Je důležité uvědomit si, že korupce existuje – a z toho důvodu je zapotřebí výchovy a kultury milosrdenství, což vyžaduje spolupráci všech lidí podle jejich možností, nadání a kreativity.“

Uzavírá papež František předmluvu ke knize kardinála Peter Turskona, která symbolicky vychází v den, kdy vatikánský Úřad pro službu intergrálnímu lidskému rozvoji spolu s Papežskou akademií věd zorganizoval mezinárodní debatu o korupci v letohrádku Pia IV. ve Vatikánských zahradách. Jednalo se o první setkání mezinárodní skupiny, sdružující křesťanské i nekřesťanské představitele církví, státních institucí, soudů i policie spolu s oběťmi zločinů, novináři a intelektuály, kteří si kladou za cíl globální reflexi o fenoménu korupce.

(jag)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
22.1.21 Papežova předmluva ke knize nigerijské migranty: Vinu nesou ti, kdo si kupují ženské tělo
22.1.21 Jedinečná, vytoužená a velice milovaná
11.1.21 Slova jsou polibky či nože, Bůh promlouvá v tichu
17.10.20 Přišel čas zhodnotit roli laiků, píše František
15.9.20 Papež František vybízí k vědeckému bádání o míru



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti