Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

27.6.2017 

Nikoli gerontokracie, nýbrž snící dědové

Homilie Svatého otce u příležitosti 25. výročí biskupského svěcení, Paolinská kaple Apoštolského paláce

Česká sekce RV

V prvním čtení (Gn 13,2.5-18) jsme vyslechli, jak pokračuje rozhovor mezi Bohem a Abrámem – rozhovor, který začal oním: „Vyjdi. Vyjdi ze své země…“ (Gn 12,1). V dnešním pokračování tohoto rozhovoru postřehneme trojí imperativ: „Povstaň!, pohleď!, doufej!“. Tento trojí imperativ vyznačuje cestu, kterou se má Abrám ubírat, a také vnitřní postoj, v jakém to má činit: povstaň, pohleď, doufej.

„Povstaň“. Povstaň, kráčej, nezůstávej stát. Máš úkol, máš poslání a máš je naplnit na cestě. Nezůstávej sedět, ale vzpřímeně se postav. Abrám se tak vydal na cestu a setrval na ní, což symbolizuje stan. Kniha Genesis vypráví, že Abrám chodil se stanem a když se někde zastavil, postavil stan. Dokud trval onen imperativ: „Vstaň!“, Abrám si nikdy nevystavěl dům. Avšak jediné, co vystavěl, byl oltář Hospodinu, aby mohl uctívat Toho, který mu přikazoval, aby povstal a kráčel se stanem. „Vstaň!“

„Pohleď!“ – to je druhý imperativ. „Pozdvihni své oči a rozhlédni se z místa, kde stojíš, na sever a na jih, na východ a na západ“ (Gn 13,14). Pohleď. Dívej se na obzor a nestavěj zdi. Stále se dívej a ubírej se dál. Mystika obzoru spočívá v tom, že čím jsme mu blíže, tím více se nám oddaluje. Upínejme zrak kupředu a kráčejme k obzoru.

Třetí imperativ zní: „Doufej!“. Dokládá jej onen pěkný dialog, ve kterém Abrám přiznává: „Pane, dal jsi mi hodně, ale mým dědicem bude jeden z mého domu“. A Hospodin jej ujišťuje: „Tvůj dědic vyjde z tvého lůna. Doufej!“ ( srov. Gn 15,3-4). Bylo to řečeno muži, který nemohl mít dědice vzhledem ke svému věku a manželčině neplodnosti. Avšak dědic měl vzejít z jeho lůna a jeho potomstvo mělo být tak četné jako hvězdy (Gn 13,16): „Pohlédni na nebe a spočítej hvězdy, můžeš-li je spočítat. Tak četné bude tvé potomstvo!“. A jak čteme dále, „Abrám Hospodinu uvěřil a ten ho za to uznal za spravedlivého“ (Gn 15,5-6). V Abrahámově víře začíná ona spravedlnost, kterou apoštol Pavel nadále rozvine ve svém výkladu ospravedlnění. „Povstaň! Pohleď! – na obzor, nikoli na zdi, na obzor – „Doufej!“. Naděje nemá zdi, je to čirý horizont.

Když ale byl Abrám povolán, byl více méně v našem věku – před odchodem na důchod, na odpočinek…Onen věk však přinesl nový začátek – pro starého muže, kterého tíží stáří a jeho bolesti i neduhy. Jako by byl nějaký mladíček, zaslechl: Vstaň a jdi, jen jdi! Jako by byl skaut: Vydej se na cestu! Dívej se a doufej. Toto Boží slovo je určeno také nám, kteří jsme víceméně v Abrahámově věku – ačkoli jsou mezi námi také mladší. Také nám dnes Pán říká totéž: „„Povstaň!, pohleď!, doufej!“. Sděluje nám, že nenastal čas k uzavření našich životů, zakončení osobních dějin a jejich soubornému shrnutí. Dává nám najevo, že naše dějiny jsou dosud otevřené, a to až do konce, a ve své otevřenosti nesou poslání, které nám Pán naznačuje onou trojicí imperativů: „Povstaň!, pohleď!, doufej!“.

Ti, kdo nás nemají rádi, o nás prohlašují, že jsme církevní gerontokracií. Tropí si posměch a nevědí, co říkají. Nejsme totiž geronti, nýbrž dědové. A pokud to nevnímáme, měli bychom prosit o milost, abychom to pocítili. Jsme dědové, na které pohlížejí naši vnuci. Dědové, kteří jim svou zkušeností mají dodat životní smysl. Dědové, kteří nejsou zamčeni v melancholii svých životních příběhů, nýbrž otevřeni, aby právě toto mohli darovat. Pro nás se ono „Povstaň!, pohleď!, doufej!“ nazývá „snít“. Jsme dědové povolaní snít a předávat sny dnešní mládeži, která je potřebuje. Z našich snů totiž mladí lidé načerpají sílu k proroctví a k nesení svých úloh.

Přichází mi na mysl onen úryvek z Lukášova evangelia (Lk 2,21-38), který vypráví o Simeonovi a Anně. Jsou to dva staří lidé, ale jak dokázali snít! O svých snech pak vyprávěli svatému Josefovi, Panně Marii, lidem…Anna mluvila ke všem okolo a tvrdila: „To je on! Je to on!“, a sdílela tak svůj životní sen. Právě toto po nás Pán žádá – abychom byli dědové, abychom svou životní sílu předávali mladým, protože to od nás očekávají, abychom se neuzavírali, ale vydávali ze sebe to nejlepší. Mládež očekává naši zkušenost a pozitivní sny, aby nadále nesla proroctví a práci.

Prosím Pána, aby nám všem udělil tuto milost, včetně těch, ze kterých ještě nejsou dědové – máme tu předsedu brazilských biskupů, je to mladík…ale také jednou zestárne. Milost být dědy, milost snít a předávat tento sen našim mladým, protože to potřebují.

Přeložila Jana Gruberová

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti