Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

1.9.2017 

Nikoli zdi či mosty, migrace je otázkou způsobů

Francesco Agnoli

Přemýšlejme pozorně: ideologie, která dnes víří prach, tvrdí, že dochází ke střetu mezi těmi, kdo mají strach, a těmi, kdo jsou odvážní; těmi, kdo stavějí zdi, a těmi, kdo stavějí mosty; xenofoby a lidumily, zaostalými zpátečníky a pokrokovými neziskovkami zachraňujícími na moři lidské životy.

To je však manichejská a poněkud úsměvná narace. Zajisté budou vždycky existovat rasisté a tupci, ale Italové byli vždycky přívětivým národem. Itálie byla vždycky největším námořním přístavem Evropy a patrně i světa. Byli jsme prvním multietnickým jádrem Římské říše a potom zahradou katolické, tedy všeobecné církve, oné instituce, kde se chudí i bohatí, Italové i cizinci, mohou stát biskupy, kardinály i papeži. Řím byl po dva tisíce let srdcem světa, toho katolického, který zahrnuje všechny kontinenty, a Italové vždycky ve svých městech potkávali seminaristy a kněze všech zemí a barev pleti a také posílali do celého světa svoje misionáře.

Zůstaneme-li v Africe, jak bychom mohli zapomenout na dva civilizátory, kapucína Guglielma Massaja a sv. Daniela Comboniho? Dodnes existuje také Alleanza degli Ospedali italiani nel mondo, sdružující některé z bezpočtu nemocnic, které založili Italové v zemích Třetího světa. A katolická církev, která se nezřídka musí potýkat s neziskovkami, provozuje 40% lékařské péče o nemocné AIDS v Africe. Spravuje na tomto kontinentu za pomoci dobrovolníků, pocházejících v nemalém počtu z Itálie, 1 137 nemocnic, 5 375 ambulancí, 184 leprosálií, 184 domovů pro staré, chronicky nemocné a postižené lidi, 1 285 sirotčinců, z nichž 800 se jich stará o sirotky nemocné chorobou AIDS, 2 037 jeslí, 1 673 manželským poraden, 2 282 center zdravotnického vzdělání a 1 364 dalších institucí pečujících o chudé.

Ze své zkušenosti vím, že jak v laickém tak náboženském prostředí se až donedávna hledělo na cizince vždycky s maximální úctou. Jako bychom měli ve svém těle takřka vepsánu onu biblickou pasáž z knihy Leviticus (19,34): „S cizincem, který bude s vámi přebývat, musíte jednat jako s jedním z vás. Budeš ho milovat jako sebe samého, neboť i vy jste byli cizinci v egyptské zemi.“ Copak lze odmítnout pomoc tomu, kdo nemluví tvým jazykem a ocitl se ze zřejmých důvodu v úzkých?

Co se však děje dnes? Proč titíž - vždycky tolik otevření – Italové začínají být podráždění a vyjadřují se - zatím jenom slovně – tak, jak by to ještě před nedávnem nebylo vůbec myslitelné?
Děje se to, že imigrace „zdivočela“. Nejenom co do počtu, ale především, co do způsobů. A tento způsob nás uráží. Především proto, že jsou to někteří Italové, kteří imigraci dělají stále horší image, a to ve jménu pomýlené pohostinnosti, kterou nezřídka zastírají ideologii nebo podnikání - stačí vzpomenout na nedávný kriminální případ tzv. mafie hlavního města a slavnou větičku jednoho z odsouzených: „Na imigraci se dnes vydělává více než na drogách.“ Jsou to někteří Italové předstírající, že nevidí potřebu regulace a kontroly určitých jevů; jsou to Italové, kteří zastírají neblahý potenciál islámu; Italové, kteří okřikují ženy obtěžované či znásilňované imigranty, že mají zmlknout a přestat »šířit rasismus«; Italové, kteří rasismem obráceným naruby vzbuzují v migrantech dojem, že v Itálii si přece každý může dělat, co chce... stačí, když má jinou barvu pleti.

Ano, nakonec budou i ti nejpohostinnější Italové znechuceni, ale těmi prvními, proti kterým by se měli ohradit, nejsou ti, kdo připlouvají, nýbrž ti uvnitř, kteří používají imigraci jako Trojského koně.
Snadno může dojít k tomu, že citovaná pasáž z knihy Leviticus bude nahrazena jinými biblickými pasážemi, ve kterých je izraelský lid vyzýván, aby se nenechal ovládnout a nesmilnil s jinými národy a náboženstvími. Uvedu jenom dvě velmi výmluvné citace. První je z knihy Deuteronomium (7,3-4): „Nebudeš s nimi uzavírat manželství; svou dceru nedáš jejich synovi a jejich dceru nevezmeš pro svého syna. To by vedlo tvého syna k odvrácení ode mne, takže by sloužili jiným bohům. Hospodin by vzplál hněvem proti vám a rychle by tě zničil.“

Druhá citace je z knihy Exodus (12,43-50): „Hospodin řekl Mojžíšovi a Áronovi: „To je ustanovení pro svátek velikonočního beránka: Žádný cizinec z něho nebude jíst. Ale každý koupený otrok, bude-li obřezán, jej bude jíst. Přistěhovalec ani nádeník z něho nebude jíst. [...] Celé společenství Izraele ať tak jedná! Jestliže bude u tebe bydlet přistěhovalec a bude chtít slavit Hospodinův svátek velikonočního beránka, ať se každý muž dá obřezat a pak bude smět přistoupit k jeho slavení a bude jako jeden z vás. Žádný neobřezanec však z něho jíst nesmí! Stejný zákon bude platit pro domorodce i pro přistěhovalce, který mezi vámi bydlí!“.

Z internetového deníku La nuova Bussola quotidiana
přeložil Milan Glaser.

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.1.21 Italský program pro návraty migrantů
23.9.20 Kardinál Czerny: Den migrantů věnován také těm, kdo trpí důsledky pandemi
7.7.20 Papežská mše připomene 7. výročí návštěvy na Lampeduse
15.5.20 Množí se deklarace, vytrácí se naslouchání – píše papež v poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků
20.8.19 Kard. Bassetti: Hledět na migraci z různých perspektiv



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti