Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Angelus 

10.9.2017 

Svatý jezuita Petr Klaver sloužil otrokům a zemřel opuštěn

Papež František před modlitbou Angelus, Cartagena

Milan Glaser

Drazí bratři a sestry!
Těsně před vstupem do tohoto kostela, který uchovává relikvie sv. Petra Klavera, jsem požehnal základní kameny dvou institucí určených těžce zkoušeným lidem a navštívil dům paní Lorenzy, která denně ve svém domě přijímá mnohé naše bratry a sestry, aby jim poskytla pokrm a sympatie. Tato setkání mi přinesla velký užitek, protože jsem se mohl rukama dotknout Boží lásky, která se stává konkrétní a každodenní.

Všichni společně se pomodlíme Anděl Páně a připomeneme si Vtělení Slova. Budeme myslet na Marii, která počala a přivedla na svět Ježíše. Dnes ráno o ní rozjímáme jako o Naší Paní z Chiquinquira. Jak víte, tento obraz byl dlouho zanedbán, ztratil barvy, byl roztržen a proděravěl. Zacházelo se s ním jako se starým pytlem, bez jakékoli úcty, až se ocitl mezi odpadky.

Tehdy jedna prostá žena, první ctitelka Panny z Chiquinquira, která se podle tradice jmenovala Marie Ramos, spatřila na tomto plátně cosi jiného. Měla odvahu a víru onen poškozený a rozbitý obraz dát na zvláštní místo a vrátit mu jeho ztracenou důstojnost. Dokázala nalézt a ctít Marii, chovající v náruči Syna, právě v tom předmětu, který byl pro druhé bezcenný a zbytečný.

Tak se stala vzorem všem, kteří se různými způsoby snaží obnovovat důstojnost padlého a životem raněného bratra, těch, kdo se nevzdávají a pracují na stavbě svého důstojného příbytku, pomáhají v naléhavých potřebách druhým a především se za ně vytrvale modlí, aby se jim znovu dostali krásy Božích dětí, jež jim byla odcizena.

Pán nás poučuje na příkladu pokorných a těch, kteří se nepočítají. Prosté ženě Marii Ramos dal milost uhostit obraz Panny v ubohosti onoho poškozeného plátna, a indiánské ženě Isabele a jejímu synovi Miguelovi dal, aby jako první spatřili proměněné a obnovené plátno této mariánské ikony. Jako první svýma jednoduchýma očima uzřeli zcela nové plátno, zářící božským světlem, které proměňuje a všechno tvoří nové. Chudí a pokorní nazírají Boží přítomnost a nejzřetelněji se jim zjevuje Tajemství Boží lásky. Oni - chudí a prostí - byli prvními, kdo spatřili Pannu z Chiquinquira a stali se jejími misionáři a zvěstovateli krásy a svatosti Panny Marie.

A v tomto kostele budeme prosit Marii, která sama sebe nazvala „služebnicí Páně“, a také svatého Petra Klavera, který si v den svých slavných řeholních slibů dal jméno „ustavičný otrok černochů“. Očekával lodě, které z Afriky přivážely na hlavní tržiště otroky nového světa. Častokrát je vzhledem k různosti jazyků a kvůli nemožnosti domluvit se s nimi přijímal pouze evangelizující gestikulací. Nicméně, svatý Petr Klaver věděl, že všichni rozumějí jazyku činorodé lásky a milosrdenství. Láska vskutku pomáhá pochopit pravdu a pravda vyžaduje gesta lásky. Nelze je od sebe oddělovat, obě jdou spolu. Když k nim pocítil odpor, protože když tito ubožáci přijeli, byl jejich stav opravdu odpuzující, Petr Klaver líbal jejich rány.

Byl asketický a laskavý až k heroismu, ale poté, co poskytl útěchu stovkám tisíc opuštěných lidí, co se stalo? Sám zemřel v opuštěnosti, zapomněli na něho. Poslední čtyři roky svého života prožil ve své cele, nemocen a úděsně sám.

Tak odplácí svět. Bůh mu však odplatil jinak. Svatý Petr Klaver vskutku podivuhodným způsobem dosvědčil odpovědnost a pozornost, kterou by každý z nás měl prokazovat svým bratřím. Tento světec byl druhými nespravedlivě obviňován, že byl ve své horlivosti indiskrétní, a musel čelit tvrdé kritice a zavilé opozici ze strany těch, kdo se obávali, že jeho služba ohrozí obchod s otroky.

Ještě dnes jsou v Kolumbii a ve světě miliony lidí prodáváni jako otroci anebo žebrají o trochu lidskosti a projev sympatií, vyplouvají na moře anebo se vydávají na cestu, protože ztratili všechno, počínaje svojí důstojnosti a právy.

Marie z Chiquinquira a Petr Klaver nás vybízejí, abychom se přičinili o důstojnost všech svých bratří, zvláště chudých a lidí, které společnost odepsala, všech opuštěných, emigrantů a těch, kdo se stali obětí násilí a obchodování. Všichni mají důstojnost a jsou živým obrazem Božím. Všichni jsme byli stvořeni k obrazu a podobě Boha a všechny nás Panna Maria drží v náruči jako milované děti.
Obraťme se nyní v naší modlitbě k Panně Marii, aby nám pomáhala v každém muži a ženě naší doby objevovat Boží tvář.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Angelus

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.2.21 Papež se modlí za Myanmar
7.2.21 Bůh neukazuje svou moc shora
4.2.21 Modlitba Anděl Páně s papežem se vrací na Svatopetrské náměstí
31.1.21 Petrův nástupce vyhlásil Světový den prarodičů a seniorů
31.1.21 Naslouchejme moci Božího slova



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti