Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   27. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

1.1.2006 

Mír je v pravdě

Poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni míru 2006

Česká sekce RV

1. S tradičním Poselstvím k Světovému dni míru na začátku nového roku bych chtěl všem mužům a ženám světa, obzvláště těm, kteří trpí kvůli násilí a ozbrojenými konflikty, předat přání všeho dobrého. Je to přání plné naděje na klidnější svět, v němž roste počet těch, jež usilují ? jako jednotlivci nebo společně ? o to jít cestou spravedlnosti a míru.

2. Chtěl bych zároveň vzdát upřímné díky svým předchůdcům, velkým papežům a osvíceným mírotvůrcům Pavlu VI. a Janu Pavlu II. Proniknuti duchem blahoslavenství, dokázali v nespočetných dějinných událostech, utvářejících jejich pontifikáty, rozpoznat prozřetelné Boží zásahy, který nikdy nezapomíná na osudy lidí. Jako neúnavní poslové evangelia vždy vyzývali všechny lidi, aby při podporování pokojného soužití ve všech částech světa vycházeli od Boha. Na tuto nauku navazuje mé první poselství ke Světovému dni míru: tímto poselstvím bych znovu chtěl potvrdit pevnou vůli Apoštolského stolce nadále sloužit věci míru. Samotné jméno Benedikt, které jsem přijal v den své volby na Petrův stolec, odkazuje na mé trvalé úsilí o mír. Rád bych totiž odkázal jak na svatého patrona Evropy, duchovního původce mírotvorné společnosti na celém kontinentu, tak na papeže Benedikta XV., jenž odsoudil první světovou válku jako ?zbytečné krveprolití?1 a zasadil se o to, aby byly všemi uznány vyšší důvody pro mír.

3. Letošní téma úvah ? ?V pravdě je pokoj? ? vyjadřuje přesvědčení, že člověk, ať už se nechává osvěcovat jasem pravdy kdekoliv a kdykoliv, ubírá se cestou míru zcela přirozeně. Pastorální konstituce Gaudium et spes II. vatikánského koncilu, který skončil před 40 lety, potvrzuje, že se člověku nepodaří ?vybudování lidštějšího světa pro všechny lidi všude na zemi-, neobrátí-li se všichni s obnoveným duchem k pravému míru?.2 Ale co se má na mysli pojmem ?pravý mír?? Abychom mohli tuto otázku přiměřeně zodpovědět, musíme si uvědomit, že mír nelze redukovat na pouhou nepřítomnost ozbrojených konfliktů, nýbrž že musí být chápán jako plod ?řádu, který jeho božský Zakladatel vložil do lidské společnosti?, řádu, ?který mají uskutečňovat lidé žíznící po stálé dokonalejší spravedlnosti?.3 Jako výsledek tohoto řádu, navrženého a chtěného Boží láskou, má mír svou vnitřní a nepřekonatelnou pravdu a odpovídá ?touze a naději, které v nás nezničitelně žijí?.4

4. Takto charakterizovaný mír se ukazuje jako nebeský a dar a božská milost, jež na všech úrovních vyžaduje praktické převzetí nejvyšší odpovědnosti, totiž uzpůsobit lidské dějiny božskému řádu v pravdě, spravedlnosti, svobodě a lásce. Jestliže se člověk už nedrží transcendentního řádu věcí a už neuznává ?gramatiku? dialogu, do lidského srdce vepsaný všeobecný mravní zákon,5 jestliže je úplný rozvoj osoby a ochrany jejích základních práv omezován a je mu bráněno, jestliže jsou národy nuceny snášet nesnesitelnou nespravedlnost a nerovnost, jak pak můžeme doufat v uskutečnění onoho dobra, které se nazývá mír? Tím se totiž ztrácejí podstatné prvky, které dávají podobu pravdě tohoto dobra. Sv. Augustin charakterizoval mír jako ?tranquillitas ordinis?,6 jako klid řádu, tedy tu situaci, jež v posledku umožňuje plně respektovat a uskutečňovat pravdu člověka.

5. Kdo a co tedy může zabránit v uskutečňování míru? V této souvislosti zdůrazňuje Písmo svaté v první knize, v Genesis, lež vyřčenou na úsvitu dějin tvorem s rozeklaným jazykem, jenž je označován evangelistou Janem jako ?otec lži? (Jan 8,44). Lež je také jedním z hříchů, který bible zmiňuje v poslední kapitole své poslední knihy, Zjevení, aby oznámila vyloučení lhářů z nebeského Jeruzaléma: ?Venku (zůstane)? každý, kdo má zálibu v páchání lži.? (Zj 22,15) Se lží je spojeno drama hříchu s jeho perverzními důsledky, jež měly a mají za následek zhoubné vlivy v životě jednotlivce i celých národů. Stačí pomyslet na to, co se stalo v minulém století, kdy bludné ideologické a politické systémy plánovitě překrucovaly pravdu, a tak vedly k vykořisťování a útlaku nezměrného množství lidí, dokonce vyhladily celé rodiny a společnosti. Jak bychom po těchto zkušenostech nemohli být vážně znepokojeni tváří v tvář lžím dnešní doby, které vytvářejí prostor pro hrozivé obrazy smrti v nemálo oblastech světa? Skutečné hledání míru musí vycházet z vědomí, jež se týká problému pravdy a lži každého člověka a ukazuje se jako rozhodující pro pokojnou budoucnost naší Země.

6. Mír je nepotlačitelná touha v srdci každého člověka, bez ohledu na všechen kulturní svéráz. Právě proto se musí každý cítit zavázán ke službě pro tak drahocenné dobro a zasazovat se o to, aby žádná forma plíživé nepravdy neotrávila vztahy. Všichni lidé patří do jedné a téže rodiny. Přehnané uctívání vzájemných rozdílů je v protikladu k této základní pravdě. Je potřeba znovu nabýt vědomí toho, že jsme sjednoceni v jednom a témž osudu, v posledku transcendentním, abychom mohli co nejlépe uplatnit vlastní historické a kulturní rozdíly, ne tím, že se budeme vymezovat vůči příslušníkům jiných kultur, nýbrž abychom s nimi byli v souladu. To jsou prosté pravdy, které umožňují mír, budou snadno srozumitelné, pokud budeme naslouchat vlastnímu srdci s čistými úmysly. Pak se objeví mír v nové podobě: ne jako pouhá nepřítomnost války, ale jako soužití jednotlivých lidí ve společnosti řízené spravedlností, v níž se uskutečňuje pokud možno co nejvíce dobro každého jednotlivce. Pravda míru vybízí všechny k tomu, aby usilovali o plodné a upřímné vztahy, a povzbuzuje k hledání způsobů odpouštění a smíření, jakož i být čestný v jednání a v jednou daném slovu. Zvláště Kristův učedník, který se cítí ohrožen zlem a vnímá, že potřebuje osvobozující zásah božského Mistra, se s důvěrou na něj obrací s vědomím, že ?nezhřešil a nikdo od něho neslyšel nic neupřímného? (1 Petr 2,22; srov. Iz 53,9). Ježíš se totiž označil za pravdu osobně a ve svých slovech, jež směřoval na ty, kteří hledí na apokalypsu, vyjádřil hlubokou averzi vůči každému, ?kdo má zálibu v páchání lži? (Zj 22,15). Je to on, kdo odkrývá plnou pravdu člověka a dějin. Silou jeho milosti je možné stát v pravdě a z pravdy žít, neboť jen on je dokonale pravdivý a věrný. Ježíš je pravda, která nám dává mír.

7. Pravda míru musí však platit a uplatnit svou léčebnou zář, i když se člověk nachází v tragické situaci války. Koncilní otcové II. vatikánského koncilu zdůrazňují v pastorální konstituci Gaudium et spes, že ?když už naneštěstí válka vypukne, neznamená to, že je válčícím stranám dovoleno všechno?.7 Mezinárodní společenství formulovalo všeobecně platná lidská práva, aby se pokud možno nejvíc omezily zhoubné následky války, především pro civilní obyvatelstvo. Při mnoha příležitostech a mnoha způsoby vyjadřoval Apoštolský stolec ? vycházeje z přesvědčení, že také ve válce existuje pravda míru ? podporu těmto lidským právům a vyzýval k jejich dodržování a rychlému uskutečňování. Mezinárodní lidská práva můžeme chápat jako nejšťastnější a nejúčinnější způsob vyjádření oněch požadavků, které vyplývají z pravdy míru. Právě proto se jeví dodržování těchto práv nutné jako povinnost pro všechny národy. Jejich hodnoty si musíme vážit a zaručit jejich správnou aplikaci, tím že budou aktualizována přesnými předpisy, jež jsou s to vzdorovat měnícím se povahám moderních ozbrojených konfliktů, jakož i používání stále novějších a sofistikovanějších zbraňových systémů.

8. S vděčností myslím na mezinárodní organizace a na všechny, kdo se neúnavně zasazují o prosazování mezinárodních lidských práv. Jak bych mohl na tomto místě zapomenout na mnoho vojáků, kteří jsou nasazováni v nebezpečných operacích pro urovnání konfliktů a pro znovunastolení podmínek nutných pro uskutečnění míru? Také jim bych chtěl připomenout slova II. vatikánského koncilu: ?Ti, kteří slouží vlasti ve vojsku, ať se považují za služebníky bezpečnosti a svobody národů. Když tento úkol správně plní, opravdu přispívají k upevnění míru.?8 Na této náročné frontě působí vojenské ordinariáty katolické církve. Stejně jako vojenským ordinářům, tak i vojenským kaplanům adresuji své povzbuzení, aby v každé situaci a v každém prostředí zůstali věrnými hlasateli pravdy míru.

9. Až do dnešního dne je pravda míru stále dramaticky ohrožena a popírána terorismem, který je svými hrozbami a kriminálním jednáním schopen udržovat svět ve strachu a nejistotě. Můj předchůdce Pavel VI. a Jan Pavel II. mnohokrát vystoupili, aby veřejně poukázali na hrozivou odpovědnost teroristů a odsoudili nerozvážnost jejich smrtících plánů. Takové plány jsou totiž inspirovány tragickým a otřesným nihilismem, který Jan Pavel II. popisuje následujícími slovy: ?Kdo zabíjí teroristickým útokem, pohrdá lidstvem, chová postoj zoufalství vůči životu a budoucnosti: v takové perspektivě lze nenávidět a ničit všechno.?9 Nejen nihilismus, ale i náboženský fanatismus, který je dnes často označován jako fundamentalismus, může inspirovat a živit teroristické záměry a činy. Jan Pavel II. totiž už od počátku zmiňoval výbušné nebezpečí, jež znamená fanatický fundamentalismus, tvrdě ho pranýřoval a varoval před troufalostí násilně druhým vnucovat vlastní přesvědčení ohledně pravdy, místo aby se jim předkládala jako svobodná nabídka. Napsal: ?Dělat si nárok na násilné vnucování toho, co je považováno za pravdu, znamená porušovat lidskou důstojnost, a v důsledku toho urážet Boha, jehož obrazem je každý člověk?.10

10. Přesněji řečeno, nihilismus a fundamentalismus jsou ve špatném vztahu k pravdě: Nihilisté popírají existenci jakékoli pravdy, fundamentalisté vznášejí nárok ji moci vynucovat násilím. Ačkoli mají oba různý původ a jsou jevy usídlenými v rozdílných kulturních souvislostech, jsou nihilismus a fundamentalismus zajedno v nebezpečném pohrdání člověkem a jeho životem a ? v konečném důsledku ? i samotným Bohem. V základu tohoto společného tragického výsledku je totiž koneckonců překroucení plné Boží pravdy: Nihilismus popírá jeho existenci a jeho starostlivou přítomnost v dějinách; fanatický fundamentalismus pokřivuje jeho láskyplnou a milostiplnou tvář a místo ní klade božstva, vytvořená podle vlastních představ. Můžeme si přát, aby se při analýze příčin současného fenoménu terorismu kromě důvodů politických a společenských vzaly v potaz i kulturní, náboženské a ideologické motivy.

11. Vzhledem k nebezpečím, jež lidstvo v naší době zažívá, je úkolem všech katolíků ve všech částech světa hojně hlásat ?evangelium míru? a podávat větší svědectví, jakož i jasně ukázat, že uznání plné Boží pravdy je neoddiskutovatelnou základní podmínkou pro posílení pravdy míru. Bůh je láska, která zachraňuje, je láskyplný Otec, který by rád viděl, že se jeho děti navzájem poznávají jako sourozenci, které zodpovědně usilují o to dát různá nadání k dispozici pro obecné dobro lidské rodiny. Bůh je nevyčerpatelný zdroj naděje, propůjčující smysl jak osobnímu, tak kolektivnímu životu. Bůh, jen Bůh, činí účinným každé dílo dobra a pokoje. Dějiny bohatě prokázaly, že boj proti Bohu za účelem vymýtit ho ze srdcí lidí vede zastrašené a zubožené lidstvo k rozhodnutím, jež nemají budoucnost. To musí povzbudit věřící v Krista, aby se stali přesvědčenými svědky Boha, jenž je nerozlučně pravda a láska, tím že se v rozsáhlé spolupráci na ekumenické úrovni a ve styku s ostatními náboženstvími, jakož se všemi lidmi dobré vůle postaví do služby míru.

12. Pozorujeme-li současnou situaci ve světě, můžeme s radostí zjišťovat některé velmi slibné známky na cestě budování míru. Mám například na mysli znatelný ústup ozbrojených konfliktů. Jistě, jde při tom o stále ještě velmi nesmělé kroky na cestě k míru, ale přesto jsou už s to ukázat radostnější budoucnost, především pro sužovaný národ Palestiny, Ježíšovy země, a pro obyvatele některých oblastí Afriky a Asie, kteří po léta čekají na pozitivní završení nastoupené cesty klidu a usmíření. Jsou to utěšující známky, jež budou muset být potvrzeny a upevněny jednotným a neúnavným jednáním, především ze strany mezinárodních společenství a jejich orgánů, jejichž úlohou je vyhýbat se hrozícím konfliktům a existující konflikty řešit mírovými prostředky.

13. To vše nesmí ovšem svádět k naivnímu optimismu. Nesmíme totiž zapomenout, že krvavé bratrské války a ničivé válečné konflikty, jež v dalekých koutech naší planety rozsévají slzy a smrt, bohužel stále trvají. Jsou situace, v nichž konflikt, doutnající stejně jako oheň pod popelem, se znovu může rozhořet a způsobit zkázu nepředstavitelného rozsahu. Autority, které namísto toho, aby dělaly vše, co jim jejich moc dovoluje, než aby účinně přispívaly k míru, podněcují v občanech pocity nepřátelství k druhým národům, a tím na sebe berou nanejvýš těžkou zodpovědnost: V obzvláště ohrožených oblastech dávají v šanc citlivou, obtížnými jednáními dosaženou rovnováhu, a tak přispívají k tomu, že budoucnost lidstva je stále nebezpečnější a nepřehlednější. A co pak říct o vládě spoléhající se na jaderné zbraně, aby zajistila bezpečnost své země? Společně s nespočetnými lidmi dobré vůle se můžeme domnívat, že tato perspektiva je nejen neblahá, ale zcela lživá. V atomové válce by totiž nebylo vítězů, ale jen obětí. Pravda míru vyžaduje, aby všichni ? jak vlády, jež deklarovaně nebo tajně vlastní atomové zbraně, tak i ty, které si je chtějí opatřit ? s jasným a pevným rozhodnutím společně zvolili opačný směr a směřovali k postupnému a společně dohodnutému jadernému odzbrojení. Tímto způsobem uspořené peněžní prostředky mohou být pak investovány do rozvojových projektů ve prospěch všech obyvatel, na prvním místě těch nejchudších.

14. V této souvislosti není jiná možnost než s hořkostí sledovat údaje o znepokojivém růstu výdajů na zbrojení a stále rostoucího obchodu se zbraněmi, zatímco mezinárodními společenstvími spuštěný politický a právní proces podpory postupného odzbrojování stagnuje v bahně téměř všeobecné lhostejnosti. Jak pak má být možná budoucnost v míru, když se pokračuje v investicích do výroby zbraní a do výzkumu pro vývoj nových zbraní? Přáním, vycházejícím z hloubi srdce je, aby mezinárodní společenství znovu nalezla odvahu a moudrost k tomu, aby rozhodně a jednotně prosazovala odzbrojení, a tak dala konkrétní podobu právu na mír, jež přísluší každému člověku a národu. Když se různé orgány mezinárodních společenství zasadí o záchranu dobra míru, mohou znovu získat onu autoritu, bez níž je nemožné účinně a důvěryhodně prosadit vlastní iniciativy.

15. První, kdo z přesvědčeného rozhodnutí pro odzbrojení budou mít prospěch, jsou chudé země, jež po mnoha slibech právem požadují konkrétní uskutečnění svého práva na rozvoj. Takové právo bylo znovu slavnostně potvrzeno na posledním generálním shromáždění Organizace spojených národů, která letos oslavila 60 let od svého založení. Katolická církev potvrzuje svou důvěru v tuto mezinárodní organizaci a zároveň jí přeje institucionální a operativní obnovu, která jí umožní odpovědět na změněné požadavky dnešní doby, charakterizované obsáhlým jevem globalizace. Organizace spojených národů se musí stát v rámci prosazování hodnot spravedlnosti, solidarity a míru stále účinnějším nástrojem. Církev sama nebude váhat, ve věrnosti k úkolu přijatému od svého zakladatele, aby všude hlásala ?evangelium pokoje?. Protože je proniknuta pevným přesvědčením poskytovat nezbytnou službu těm, kteří se věnují prosazování míru, připomíná všem, že mír, aby byl opravdový a trvalý, musí být vystavěn na skále Boží pravdy a pravdy člověka. Pouze tato pravda může učinit srdce citlivá pro spravedlnost, otevřít je lásce a solidaritě a všechny povzbudit k práci pro skutečně svobodné a solidární lidstvo. Ano, jen na pravdě Boží a člověka spočívají základy opravdového míru.

16. Na závěr tohoto poselství bych se chtěl obrátit zvláště na ty, jež věří v Krista, a znovu je vyzvat, aby se stali pozornými a pohotovými učedníky Pána. Tím, že nasloucháme evangeliu, milí bratři a sestry, učíme se zakládat mír na pravdě každodenního života, který směřuje k příkazu lásky. Je nutné, aby se každé společenství intenzivně a dalekosáhle zasazovalo výchovou a svědectvím o to, aby v každém člověku rostlo vědomí naléhavosti stále hlouběji odkrývat pravdu míru. Zároveň prosím o zintenzivnění modliteb, neboť mír je především dar Boží, jenž musí být neustále vyprošován. Díky Boží pomoci se hlásání pravdy míru a svědectví o ní stane s jistotou přesvědčivější a jasnější. Obraťme naše pohledy s důvěrou a s dětskou odevzdaností na Marii, matku Knížete pokoje. Na začátku tohoto nového roku ji prosme, aby pomohla celému Božímu lidu být v každé situaci dělníky míru tím, že se nechá osvítit pravdou, která osvobozuje (srov. Jan 8,32). Kéž lidstvo na její přímluvu roste v oceňování tohoto základního dobra a zasazuje se o upevňování jeho přítomnosti ve světě, aby následujícím generacím byla předána budoucnost klidnější a bezpečnější.

1 BENEDIKT XV., Appello ai Capi dei popoli belligeranti [Výzva k představitelům národů vedoucích válku] (1. srpna 1917). In: AAS 9 (1917) 423.
2 II. VATIKÁNSKÝ KONCIL. Pastorální konstituce Gaudium et spes (GS) 77 (28. října 1965). In: Dokumenty II. vatikánského koncilu. Praha : Zvon 1995.
3 Tamtéž, 78.
4 JAN PAVEL II., Poselství k Světovému dni míru 2004 (2003), č. 9. VYDALA ČESKÁ BISKUPSKÁ KONFERENCE PRAHA 2003.
5 Srov. JAN PAVEL II., Discorso alla 50a Assemblea Generale delle Nazioni Unite [Proslov na 50. všeobecném shromáždění Spojených národů], New York (5. října 1995), 3. In: Insegnamenti, XVIII/2 (1995).
6 De civitate Dei, 19, 13.
7 GS 79.
8 Tamtéž.
9 JAN PAVEL II., Poselství k oslavě Světového dne míru 2002 (2001), č. 6 VYDAL SEKRETARIÁT ČESKÉ BISKUPSKÉ KONFERENCE PRAHA 2001.
10 Tamtéž.

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti