Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

30.10.2003 

Ateista a kříž

Sekulární společnost nemusí znamenat společnost protináboženskou

Johana Bronková

?Jsem ateista, ale nechlubím se tím, a mám za to, jak doufám, spolu se všemi tzv. laiky, že kdo věří v křesťanského Boha je nepochybně nositelem dobrých hodnot také pro toho, kdo není křesťanem nebo katolíkem,? napsal Paolo Guzzanti na první stránce pondělního vydání italského deníku Il Giornale. Ve sloupku nadepsaném ?Symbol Západu? se radikálně vyjádřil k debatě číslo jedna z posledního týdne. Adel Smith, extremistický muslim a předseda lokální Italské muslimské unie protestoval proti tomu, aby se jeho synové museli ve škole dívat na kříž. Aquilejský soud jeho požadavku vyhověl a nařídil odstranění krucifixů ze školy. ?Ne, ne a znovu ne. Na kříž se nesahá,? napsal Guzzanti v úvodu své ateistické apologie kříže.

Snad by se dal celý casus přejít mlčením jako čistě italská záležitost, jejíž serióznost je navíc zpochybňována samotnou postavou žalobce. Adel Smith je v italském prostředí už známá firma ? provokatér, který se popral v přímém přenosu v televizním studiu, který před rokem na adresu papeže vzkázal, že ?nám ? tj. Italům ? nemá ten ?extracomunitario?, tj. člověk ze země nepatřící k Evropské unii, co radit? a konečně před měsícem v italské televizi hájil Bina Ládina. Zkrátka Adela Smithe by se ráda zbavila i muslimská komunita, protože maří pokusy o dialog a navíc dopomáhá k otvírání starých neslavných kapitol z dějin křesťansko?muslimských vztahů.

Celá záležitost tedy není ani tak zajímavá kvůli jejím aktérům, kterými jsou striktně vzato jeden extrémista v pozici žalobce a jeden soudce, nepříliš bystře reflektující problém náboženské tolerance, který bude navíc patrně sám obviněn z nedodržování platných právních předpisů. Daleko zajímavější však je v kontextu stávajících diskusí o Evropské identitě. Tou se na různých úrovních zabývalo v posledních letech nepřeberné množství konferencí, sjezdů a kongresů. Bylo proneseno jistě mnoho duchaplných a oslavných referátů a příspěvků. Když ale došlo na lámání chleba v podobě formulace evropského ústavního dokumentu, ukazuje se, že konference nepomáhají. Pouhá zmínka o něčem tak evidentním, jako jsou křesťanské kořeny evropské civilizace je mnohým trnem v oku. Jistě, ty kořeny jsou přesněji řečeno židovsko-křesťanské a zapuštěné jsou v kultivované půdě řecko-římské antiky. Z historických důvodů ale není možné popřít, že ony kořeny vyrostly a proměmily se v civilizaci především díky křesťanství. Platí to i tehdy, když ?uzávorkujeme? veškerá odvolání k nejvyšší instanci, k Bohu. Křesťanské pojetí osoby je natolik zásadní pro naši civilizaci, že by bez něj dnešní ? jak rádí říkáme ? občanská společnost nebyla naprosto možná.

Sekulární společnost jistě nemusí znamenat společnost protináboženskou. V našich zemích to bohužel není tak zřejmé. Denní tisk se povrchními antiklerikalismy jen hemží. Černobílá hodnocení jistě znějí novinářsky efektně, často z nich ale bohužel čiší především základní neobeznámenost s problematikou, natož vzdělání. Tak například dva články hlavních českých deníků (Lidové noviny a Mladá fronta Dnes) o italské kauze křížů ve školách interpretují konflikt jako svár konzervativců, tedy doslova církevních hodnostářů a některých konzervativních politiků s moderní společností a kříž vidí jako dědictví fašismu, jen proto, že jeho existence ve školách byla uzákoněna rok po úspěchu Mussoliniho strany. Přestože autoři obou příspěvků opisovali od agentury Reuter, jejich podání zprávy zřetelně dobarvuje tak, jak očekávají, že to chce slyšet naše středoevropská ateistická republika. Titulky, které svým zprávám dali tj. Z italských škol zmizí kříže s Kristem (Lidové noviny) a Smí být ve třídě kříž? Itálie neví (Mladá fronta) jsou ovšem po dvou dnech passé. Zachování Kříže ve školách prosazuje celé široké spektrum italské politiky, prezidentem počínaje, kupodivu za podpory židovské komunity i řady islámských představitelů. Namísto očekávané horké polemiky jsme svědky rozhořčení a údivu. Laický stát se postavil za Symbol západu a křesťanství dokonce razantněji než Vatikán nebo italská biskupská konference.

A nejen to. Skandál přispěl k tomu, že bylo křesťanství oceněno jako náboženství schopné autokritiky a vnitřní reformy. Ateista Guzzanti napsal: Kříž není symbolem nějakých osobních citů, ale symbolem obecné přináležitosti k civilizaci, která díky křesťanství, jeho biskupům, jeho služebníkům, klášterním komunitám, opatstvím, hradům a pevnostem, odolala všem barbarstvím ... a skrze filosofii, která se stala občanskou praxí, ustanovila zákony a ochránila slabé...? Křesťanství je součástí identity, vytvořené dějinami a sdílením paměti.

Jak se zdá, zlé zase jednou pomohlo dobrému.

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti