VaticanNews.va

   17. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

8.5.2007 

Konzumismus válcuje všechny jistoty i hodnoty

Říká italský sociolog Sabino Acquaviva

Česká sekce RV

Na 9.květen připadá výročí vzniku myšlenky Evropské unie. Ten den totiž předložil Robert Schuman návrh na vytvoření sjednocené Evropy. Návrh známý jako ?Schumanova deklarace?, kterou byl v Evropě zahájen sjednocovací proces, byl později 25.března roku 1957 stvrzen podpisem tzv. římských dohod, od jejichž podpisu uplynulo letos 60 let. Italský sociolog Sabino Acquaviva nedávno publikoval knihu s provokujícím názvem Zatmění Evropy: dekadence a konec jedné civilizace. V souvislosti se vzpomínkou na počátky Evropské unifikace poskytl autor vatikánskému rozhlasu rozhovor. První otázka se týkala toho, co jej vedlo k napsání knihy s tak zneklidňujícím názvem?

Je třeba pomyslet na převratné události, které se týkají především čísel. A co nám tato čísla říkají? Že Evropané nemají děti a jejich budoucnost je tedy z tohoto demografického hlediska znepokojující; že průmyslová produkce je nižší než v některých rychle se rozvíjejících zemích a za tím vším, že stojí krize civilizace a hodnot, nad níž je třeba se pozastavit. Vzpomínám si, jak mi jeden egyptský profesor v Káhiře řekl: ?Proč si vy Evropané děláte takové starosti? Stejně se ze čtyř Evropanů stanou dva, protože každý pár má po jednom dítěti. Zatímco ze čtyř Egypťanů jich bude 100, a proto zvítězíme my, s naším náboženstvím, s našimi ideály.?

Co se podle vás vlastně děje s křesťanstvím v Evropě?
Křesťanství mělo mnohé problémy. Muselo bojovat více než jedno století proti sekularizaci. Avšak i v rámci marxismu probíhal proces sekularizace. Vzpomínám si, že uprostřed plného ekonomického rozvoje v 60. letech, kdy náboženská praxe slábla, mně jeden přítel komunista řekl: ?Teď bude s křesťanstvím konec a nastoupíme my.? A já jsem mu odpověděl: ?Nikoli, protože krize způsobená industrializací a konsumismem vás zasáhne taky.? A konsumismus působí jako parní válec na všechny hodnoty, na všechna politická i náboženská hnutí.

V závěru své knihy říkáte: ?Může se Evropa zachránit tím, že dá vzniknout civilizaci odlišné od té, která zaniká?? Existují podle vás signály, které by mohly být odpovědí na tuto Vaši otázku?
Ano, dalo by se říci, že existují, porovnáme-li zánik pohanství a současnost. Když nastala krize v pohanství vznikla mnohá hnutí, sekularizace pohanské společnosti dala zrod mnoha různým způsobům náboženské existence, života náboženské zkušenosti, která je základním, biologickým stejně jako psychologickým požadavkem člověka. Tato krize vyvolala velký kvas. A já dnes vidím, že krize našich dnů pravděpodobně a v rámci jistých mezí vyvolává už dnes velké kvašení: neustále se objevují tendence náboženského nebo takřka náboženského charakteru poukázat znovu na poslední smysl existence člověka. Z průzkumů v této oblasti dokonce vysvítá, že klademe-li otázky za účelem poznání stupně religiozity mezi lidmi a ptáme se např.: ?Věříte, že existuje Bůh nebo náboženství??, odpovídají: ?Ne, nevěřím?. Ale jdu-li pak do důsledků, změním otázku a zeptám se: ?Nikdy jste neprožil nějakou zkušenost transcendentní moci, ať už se nazývá Bůh nebo ne??, potom mi mnozí odpovědí: ?Ano, prožil.? Existuje tu tedy zásadní požadavek, který existuje uvnitř evoluce lidského rodu a neustále se objevuje. Jsme tedy nyní ve fázi podobné té, kterou prodělalo kdysi pohanství, je tu hodně vnitřního i vnějšího kvasu vzhledem ke křesťanství, evangelnímu poselství, a konfrontace mezi těmito kvasy a jejich prosazení nám zítra řekne, jaká je budoucnost náboženství a tím i Evropy.

Jaká je role médií v evoluci krize evropské civilizace?
Podle mne je to důležitá role, neboť sdělovací prostředky v podstatě stále odpovídají na požadavky trhu. Trh si však žádá určitý druh spotřeby, konzumu, jednání, atd. Média se proto snaží propagovat nového spotřebitele, protože člověk musí spotřebovávat, protože konzumací se produkuje a produkcí společnost dosahuje pokroku. Sdělovací prostředky plní tuto funkci parního válce, který projíždí společností dopředu, dozadu a ničí všechno to, co není spotřeba, konzum, ničí soustavy hodnot, hodnoty politické, hodnoty náboženské. Řekl bych tedy, že v tomto mechanismu destrukce podstaty evropské civilizace mají sdělovací prostředky roli zásadní. A člověk je pak naváděn, aby ničil sám sebe i psychicky, to znamená, že dříve jsme k životu v této společnosti potřebovali soustavu jistot, ale dnes je nám nabízena negace jakékoli jistoty a tím psychická beznaděj proti níž je třeba se vzbouřit. Vzpoura proti otroctví, které nám kupodivu není vnucováno, ale se zalíbením jej denně vstřebáváme.

Říká v italský sociolog Sabino Acquaviva, autor knihy Zatmění Evropy: dekadence a konec jedné civilizace.

Přeložil Milan Glaser

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti