Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   14. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

12.7.2007 

Katolická církev v Číně 20.století, I. část

Markéta Šindelářová

Od 17. století do roku 1911 vládla Číně mandžuská dynastie Čching. V té době došlo k obnovení moci Číny, podpoře vědy a umění. Rozšířil se vliv Číny na Tibet, Mongolsko a Západní Indii a rozvinul se obchod s Anglií. Na přelomu 19. a 20. stol. narůstá odpor proti pronikání cizinců, který přerůstá v protimandžucké povstání. Výsledkem bylo vyhlášení Čínské republiky dne 29.12.1911. V roce byl 1912 založen Kuomintang a o devět let později Komunistická strana Číny. V roce 1925 nastala občanská válka. Od roku 1927 docházelo k bojům mezi Kuomintangem a Komunistickou stranou Číny pod vedením Mao Ce-tunga.

V roce 1922 jmenoval papež Pius XI. prvního apoštolského delegáta v Číně mons. Celsa Constantiniho. Ten setrval na postu 11 let a byl velmi vážený. Díky jeho úsilí papež Pius XI. vysvětil v roce 1926 šest čínských biskupů. V roce 1924 zahájil Constantini první sněm čínské církve v Šanghaji. Založil první čínskou katolickou univerzitu Furen, semináře a vyvíjel mnoho dalších aktivit. Otevřel novou stránku historie čínské církve a vztahů mezi Čínou a Svatým stolcem. V roce 1940 bylo v Číně už 33 biskupů. O šest let později 99 vikariátů a 40 apoštolských prefektur. Pius XII. mění téměř všechny apoštolské vikariáty na diecéze, které jsou uspořádány do 20 metropolitních provincií. Ve třech z nich byl čínský arcibiskup.

Po vítězství revolučních sil Osvobozenecké armády Komunistické strany Číny byla 1.října 1949 vyhlášena Čínská Lidová Republika. Tu neuznal generál Chiang Kai-shek, jenž na to na ostrově Tajwan založil Čínskou republiku. Čínská Lidová Republika v roce 1950 obsadila ostrov Chaj-nan a Tibet. Nová vláda uzákonila pozemkovou reformu a znárodnila průmyslovou výrobu. V Číně v té době bylo už bylo 139 arcibiskupů a biskupů, z toho 26 čínských a 113 cizích. Nová vláda vyhostila mnohé evropské a americké misionáře. Pius XII. jmenoval prvním kardinálem Tommase Tian Gengxina, biskupa z Qingdaa.

V červenci roku 1949 byl prvním apoštolským nunciem v Číně jmenován mons.Antonio Riberi. U vlády v Nanchinu se akreditoval 28.listopadu 1949. Jeho působení bylo krátkou, ale důležitou historií pro pochopení vzájemných pozic Říma a Pekingu. Mons. Riberi byl v roce 1951 podrobený domácímu vězení a poté vyhoštěn z Číny. Uchýlil se na Tajwan, kde až do dneška funguje papežská delegatura a kde žil až do roku 1967. Otec Li Wei-kuang, generální vikář arcidiecéze Nanjing, toto vyhoštění podpořil. Z toho důvodu byl papežem Piem XII. exkomunikován. Je jediným člověkem čínské církve, který zůstal ve stavu exkomunikace.

Regionální čínské Vlastenecké katolické sdružení a Výbor pro reformu církve bylo založeno v roce 1951. Znárodněny byli instituce a majetek katolické církve. Počet diecézí vzrostl z 139 na 144. V lednu 1952 napsal Pius XII. katolické církvi v Číně apoštolský list Cupimus imprimis a o dva roky později Ad Sinarum Gentem. Mnoho kněží a biskupů bylo po té uvězněno. Mezi nimi biskup ze Shangai Kung. Kněží této diecéze spolu s věřícími si jako svého vůdce zvolili otce Shih-langa. Telegramem do Říma žádali povolení k jeho svěcení. Žádost byla zamítnuta.

Po vyhlášení kampaně Sto květů v roce 1956 se rozpoutala nová vlna protikřesťanských represí. Došlo k vytvoření celonárodního Vlasteneckého sdružení čínských katolíků. Následovalo patnáct Římem nepovolených biskupských svěcení i první lidové volby biskupa v Sečuánu. Brzy přišel výrok Pia XII. (Apostolorum Principis, 29.června), který mluví v podstatě o schizmatu, i když se papež termínu schizma vyhnul. V příštích čtyřech letech bylo vysvěceno dalších 36 ilegálních biskupů.

Roku 1959 bylo potlačeno povstání v Tibetu. Druhý kongres Vlasteneckého sdružení v roce 1962 měl mimo jiné jako výsledek sedm dalších ilegálních svěcení. Počet biskupů neuznaných Římem přesáhl čtyřicítku. Celkem bylo v Číně 62 biskupů, 20 z nich vysvěcených před rokem 1953 se chválením Říma, ale 42 po roce 1967 bez souhlasu Říma.

V roce 1966 začala Velká kulturní proletářská revoluce, která trvala do smrti Mao Ce-tunga v roce 1976. Během ní byli zavřeny kostely. Kněží, řeholníci a řeholnice byli sekularizováni, posláni do vězení a na nucené práce, aby byli převychováni.

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.1.21 Smutek v čínském episkopátu
23.12.20 Nový biskup v Číně
23.11.20 Vysvěcen nový čínský diecézní biskup
20.8.20 Další čínský biskup se oficiálně ujal služby ve svojí diecézi
14.8.20 S biskupem podzemní čínské diecéze o víře, církvi a Bohu



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti