Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   14. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Cesty mimo Itálii 

4.8.2007 

O předpokladech manželství a situaci rozvedených

Benedikt XVI. na setkání s kněžími, Auronzo di Cadore

Česká sekce RV

Na setkání s kněžími během prázdninového pobytu Benedikta XVI. v italských Dolomitech položil jeden z více než 400 přítomných kněží Svatému otci otázku, týkající se manželství a jeho kritických momentů. Otázku (č.4) i improvizovanou odpověď Benedikta XVI. přinášíme v plném znění.

Otázka
Stále více se stáváme svědky situací rozvedených osob, které žijí v jiném životním svazku, a žádají nás kněze o radu a pomoc ve svém duchovním životě. Jde o lidi, kteří v sobě často nosí bolestnou otázku po možnosti přistupování ke svátostem. Jsou to situace, které po nás vyžadují konfrontaci a také účast na utrpeních, s nimiž se pojí. Chci se proto zeptat, Svatý otče, na lidský, duchovní a pastorační postoj, jaký je třeba zaujímat, aby bylo možné spojit milosrdenství a pravdu.

Benedikt XVI.:
Ano, to je bolestný problém a jednoduchý recept, který by jej vyřešil, určitě neexistuje. Všechny nás tento problém trápí, protože všichni máme ve svém okolí osoby, které se nacházejí v této situaci a víme, že je to pro ně bolest a trápení, protože touží být v plném společenství s církví. Svazek předešlého manželství je poutem, které redukuje jejich účast na životě církve. Příprava na manželství se tak stále více ukazuje jako základní a nezbytná. Kanonické právo předpokládá, že člověk jako takový i bez nějakého velkého poučení má v úmyslu uzavřít manželství podle lidské přirozenosti, jak to vyjadřuje první kapitola knihy Genesis. Je člověk, má lidskou přirozenost a tedy ví, co je to manželství. Zamýšlí činit to, co mu říká lidská přirozenost. Z tohoto předpokladu vychází kanonické právo. Je to věc, která se klade sama sebou: člověk je člověkem, jeho přirozenost je takováto a říká toto. Avšak dnes je tento axiom, podle něhož člověk zamýšlí konat to, co je jeho přirozeností, tj. jediné a věrné manželství, dnes tento axiom trochu mění podobu. ?Volunt contrahare matrimonium sicut ceteri homines? ? chtít uzavřít manželství jako ostatní lidé, už dnes nevyjadřuje to, co říká přirozenost, ale spíše to, co ?dělají všichni ostatní?. A to co dnes dělají všichni, jednoduše už není přirozené manželství, podle Stvořitele, podle stvoření. To co ?dělají všichni?, znamená uzavřít sňatek s myšlenkou, že jednoho dne může manželství ztroskotat a může se tak přejít od jednoho manželství ke druhému, třetímu i čtvrtému. Tento model ?jako dělají všichni? se tak stává modelem, který je v protikladu k tomu, co říká přirozenost. Stává se normálním oženit se či vdát, a pak se rozvést a uzavřít nový sňatek, a nikdo nemá za to, že je to něco, co je proti lidské přirozenosti anebo se stěží najde někdo, kdo to takto chápe. K tomu abychom mohli pomáhat dospět ke skutečnému manželství, nejen ve smyslu církevním, ale podle Stvořitele, musíme znovu obnovit schopnost naslouchat přirozenosti.

Podívejme se ale na tento předpoklad, první předpoklad. Tedy odhalit za tím, co dělají všichni to, co nám říká přirozenost sama, která mluví odlišným způsobem než tyto moderní zvyklosti. Ta totiž zve k manželství na celý život, k doživotní věrnosti, třebaže v souženích společného růstu v lásce. Kurzy přípravy k manželství by proto měly dát sluch hlasu přirozenosti, hlasu Stvořitele v nás, a odhalit za tím, co dělají ?ceteri homines?, tedy všichni, to co nám vnitřně říká samo naše bytí. V této situaci, mezi tím, co dělají všichni a tím, co nám říká naše bytí, musí být přípravné kurzy cestou objevování, znovu osvojení si toho, co nám říká naše bytí, a napomáhat dospět k pravému rozhodnutí k manželství podle Stvořitele a podle Vykupitele. Tyto přípravné kurzy k osvojení si sebe samého, k osvojení pravé vůle po manželství, mají obrovskou důležitost. Nestačí však příprava, velké krize přicházejí potom. Trvalé doprovázení, alespoň během prvních deseti let, je proto velmi důležité. Ve farnosti je tedy zapotřebí pečovat nejen o přípravy k manželství, ale také o společenství během cesty, která pak následuje, o doprovázení a vzájemnou pomoc. Aby jak kněží, a nejen oni, ale také rodiny, které již učinily tyto zkušenosti, které znají tato soužení a pokušení, byly ve chvílích krize nablízku. Důležitá je přítomnost sítě rodin, které si pomáhají, a různých hnutí, kde si lze poskytovat vzájemnou pomoc. První část mojí odpovědi se tedy týká prevence, nikoli ve smyslu přípravy, ale ve smyslu doprovázení, přítomnosti sítě rodin, které poskytují pomoc v této moderní situaci, kde všechno mluví proti věrnosti a životu. Je třeba pomáhat nalézat, osvojovat si - i bolestně - tuto věrnost.

Nicméně v případě ztroskotání, to znamená, ukáže-li se, že manželé nejsou schopni dostát své prvotní vůli, je tu vždycky otázka, zda tu byla opravdu vůle ve smyslu svátostném. Existuje tedy eventualita procesu u církevního soudu, který prohlásí manželství za neplatné. Pokud bylo manželství pravé a dotyční nemohou uzavřít nový sňatek, pak církev svou neustálou blízkostí těmto osobám pomáhá snášet další utrpení. V prvním případě je utrpením překonat tuto krizi, naučit se protrpěné a zralé věrnosti. Ve druhém případě jde o utrpení žít v novém svazku, který není svátostný a který proto nedovoluje přistupovat k církevním svátostem. Je zapotřebí učit a osvojit si, jak v tomto utrpení žít. Všeobecně vzato je v naší době, v naší kultuře zapotřebí znovu odhalit, že utrpení může být velmi pozitivní skutečností, která nám pomáhá zrát a stávat se více sebou samými, bližšími Pánu, který trpěl pro nás a trpí s námi. Také v této druhé situaci je ohromně důležitá přítomnost kněze, rodin, hnutí, osobního a komunitního sdílení v těchto situacích, pomoc lásky bližního, lásky velmi specifické. Myslím, že pouze tato vnímavá láska církve, která se uskutečňuje v různých způsobech doprovázení, může těmto osobám pomoci rozpoznat, že jsou milovány Kristem a že jsou, byť v obtížné situaci, údy církve, a právě tak žít víru.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.2.18 Kardinál Ouellet: Benedikt XVI. nás může jako teolog ještě překvapit
7.2.18 Benedikt XVI.: Vnitřně jsem na pouti k Domovu
27.12.17 Papež František navštívil Benedikta XVI.
16.6.17 Arcibiskup Gänswein: Tichá přítomnost Benedikta XVI. církvi prospívá
4.4.17 Připomínka blížících se 90. narozenin Benedikta XVI.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti