Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   14. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

4.2.2008 

Rok 1968 naruby

Osobní vzpomínky

Vittorio Messori

Osmičkový rok je předmětem mediálních úvah nejen u nás. Známý italský novinář Vittorio Messori, který mimo jiné vydal čtenářsky výjimečně úspěšné interview s dvěma papeži, také vzpomíná na rok 1968. Messori, žijící v Turíně, vypráví o své konverzi a bouřlivém čase z konce šedesátých a začátku sedmdesátých let v článku ?Rok šedesátý osmý naruby? v deníku Il Giornale.

Jako redaktor jednoho z největších italských deníků La Stampa, vzpomíná Messori, jsem byl začátkem sedmdesátých let na tiskové konferenci zakladatele Amnesty International Petera Benensona, který otevíral pobočku v Turíně. Byla to doba vojenské diktatury v Řecku, v Chile vládl Pinochet, ale byla to také doba nerespektování lidských práv v zemích východních Evropy. Všech těchto bodů se Benenson dotknul a já jsem si udělal poznámky. Napsal jsem dvě stránky. Když však noviny vyšly, všimnul jsem si, že každá zmínka o zemích reálného komunismu byla vypuštěna. Protestoval jsem u šéfredaktora, který jen rozhodil rukama a zabručel: ?Co chceš dělat? Redakční rada to četla a zamítla?? Takový byl deník La Stampa. Totéž bylo v Corriere della Sera a jinde.

Novináři byli největší extrémisté, pokračuje Messori, děti dobře postavených měšťanských rodin, stejně jako tomu bylo za Francouzské revoluce, rozpoutané bohatými a znuděnými měšťáky a maskovanými aristokraty. Byla to menšina, ale mocná a zpupná, ba dokonce násilná. Zažil jsem, jak v den, kdy byl podniknut teroristický atentát na automobilku Mirafiori, připíjeli si redaktoři na tu událost na střeše budovy deníku La Stampa, jehož majitel, nenáviděný Agnelli, jenž byl zároveň ředitelem a vlastníkem Fiatu, jim všem poskytoval velmi slušné platy.

Toto opojení zmítalo i církví. Pamatujeme komické období tzv. dělnických kněží, tj. kněží, kteří odcházeli z pastorační služby a přijímali světská zaměstnání v továrnách a nejrůznějších profesích. Nastoupili také do turínské automobilky Fiat, ale po čase je sami dělníci přiměli k odchodu, protože zabírali pracovní místa otcům od rodin a když bylo potřeba jejich kněžských služeb nebyli stejně nikde k zastižení. Protagonistou tohoto bizardního proletářského výkladu evangelia byl turínský kardinál Michele Pellegrino. Z oněch let je jeho pastorační list nazvaný Kráčet společně. Společně s kým? Samozřejmě s komunisty. Pellegrino, byl svatý muž, říká Messori, znalec patristiky, ale nezkušený v pastoraci. Bohužel, vzal vážně mýtus o dělnické třídě a zapomněl, že ve Fiatu, bylo již tehdy odborové hnutí tvořeno dělnickou menšinou, a z ní opět jen menšina patřila k odborům komunistickým. Když se ujal svého arcibiskupského úřadu, byl navštívit svůj seminář v Rivoli. Byl jsem tam tehdy vyslán jako reportér a viděl jsem to na vlastní oči: budoucí kněží ho tam přivítali pozdravem pozdvižených, sevřených pěstí a voláním ?Ať žije Marx, ať žije Lenin, ať žije Mao Ce-Tung!?. A výsledek? Za několik málo let, se seminář vyprázdnil a budova byla prodána. Od té doby bývají v diecézi Turín, která má dva miliony pokřtěných, svěceni každý rok 2 kněží, když to jde dobře. Ale spíše jen jeden nebo žádný, když to jde špatně.

Všechny revoluce ? uzavírá Messori ? od Osvícenství až po dnešek selhaly. S výjimkou tzv. sexuální revoluce. Dvacátníci z roku 68, to jsou čtyřicátníci z let osmdesátých, tj. generace nejvíce rozmařilá, nestydatá, zvlčilá a sobecká z celého 20.století. Podívejte se jen na demolici, kterou způsobili v oblasti citové, rodinné a sexuální. A to, jak se domnívám, i na úkor i svého osobního štěstí. 53% manželství v Milánu a Turínu se končí rozvodem.
A tak namísto politováníhodné homofobie, která existovala před rokem 68, jsme dnes dospěli k homokracii, v níž je popotahován k soudům i ten, kdo mluví o normalitě v souvislosti s těmi, kteří homosexuály nejsou. To je nový konformismus. Nová inkvizice. A to není žádná výhra, končí své vzpomínání Vittorio Messori.

Podle deníku Il Giornale z 1.února 2008,
zpracoval a přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
3.1.21 O naději
20.12.20 Uchováme si lidskou tvář v době sociální nákazy?
13.12.20 Jesle a kříž, který se zachvěl
6.12.20 Církev a svět
1.11.20 Čas pandemie – vzácný čas zmoudření?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti