Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   23. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Homilie

  

28.3.2008 

Čas a věčnost

Homilie ke 2. neděli velikonoční

Tomáš Špidlík

Byla konference o zajímavém tématu. Bohužel mluvil řečník tuze dlouho, lidé se začali nudit a zívat. On to zpozoroval a omluvil se: ?Promiňte, že jsem to protáhnul, ale nepoložil jsem si na stůl hodinky.? Kdosi pak prohodil ironicky: ?Mohl jste alespoň sledovat kalendář, ten visel na stěně.?
Je to zajímavý zjev. Abychom něco dokázali udělat, potřebujeme k tomu čas. Čas jsou peníze, říkají peněžníci. Čas je možnost k práci, k zábavě. Ale nakonec je to čas, který nás nudí a unavuje. Hledíme si ten protiklad vyřešit jedním slůvkem: ?správný čas? nebo ?svůj čas?.

Biblický starozákonní autor, známý pod jménem Kazatel, to rozvádí mnohomluvně, skoro bychom řekli přesčasově, když píše: ?Všechno má určenou chvíli a veškeré dění pod nebem svůj čas. Je čas rození i čas umírání, čas sázet i čas trhat, čas zabíjet i čas léčit, je čas bořit i čas budovat, je čas plakat i čas smát se, čas truchlit i čas poskakovat.? Tímto způsobem pokračuje ještě dalších šest veršů. Nakonec z toho však udělá závěr: ?Jaký užitek má ten, kdo pracuje, ze všeho svého pachtění? Viděl jsem lopocení, které Bůh uložil lidským synům a tak se lopotí. On všechno učinil krásně a v pravý čas, lidem dal do srdce i touhu po věčnosti? (Kaz 3,10).

Sotva si uvědomujeme, že je tato úvaha velmi originální v době, kdy byla napsána. Národy, mezi kterými se starozákonní Židé pohybovali, nevěřily, že Bůh dává čas, ale že sám čas je první všemohoucí Bůh. I Řekové jej nazývali Bůh Chronos. Jeho obrazem bylo kolo, které se věčně točí a na jeho okrajích se octnou lidé i bohové. Když jsou na té části, která směřuje nahoru, mají úspěch a žijí, ale pak se octnou ve fázi sestupující, zřítí se do propasti a zahynou. Kdesi v Číně dali tomu kolu formu hákového kříže. Kdyby byl Hitler věděl, co ten symbol znamená, byl by si jej nezvolil, ale vyplnil se. V etruských katakombách je čas zobrazen jako had, který si ukusuje svůj vlastní ocas. Řecký Chronos se v mytologii představuje jako obr, který požírá děti, které rodí. Ale stalo se tu něco nového. Narodil se mu i syn Zeus. Matce se podařilo jej ukrýt. Ten pak udělal tyranství času konec. Zabil svého otce Chronose a založil na Olympu sídlo pro věčné božstvo. Je to mytologie, ale vyjadřuje náboženskou představu. Smrtí přestává čas a člověk vstupuje do nového věčného života, který bude šťastný nebo smutný podle toho, jak si jej člověk zasloužil v čase.

Není to snad podobné i tomu, co učí křesťané? Na první pohled máme dojem, že ty představy souhlasí. Ale už jsme poznali z citovaného textu, že je jeden podstatný rozdíl už v učení Starého Zákona. Čas tu není představován jako všemocný věčný tyran. Věčný je jenom Bůh , Jahve, ten který je, který se zjevil Mojžíšovi a pokračuje svá zjevení v biblických příhodách a učení proroků. On sám je stvořitel světa, všeho, co vidíme na zemi. Je tedy i stvořitel času? Jistě, ale nepřímo. Přímo tvoří věci i lidi a dává přitom každému stvoření jako dar patřičný čas k uskutečnění. Ty časy jsou ovšem pro každého různé, ale všechny časy jsou v rukách Božích. Nadto, jak jsme četli, do srdce člověka vlil Bůh touhu po věčnosti. Je to dáno tím, že byl stvořen k obrazu a podobenství Božímu. Bůh Izraele pak je živý a věčný, žije a kraluje po všechny věky věků.

Starý Zákon tedy mluví o lidské touze po věčnosti. Pozorujeme to i ve své vlastní zkušenosti? Umělci chtějí vytvořit dílo věčné hodnoty, dva upřímně zamilovaní si slibují věrnost na věky. Dosáhnou toho? Starý Zákon to matně slibuje, ale Nový to poselství jasně přináší. Ježíš sám sebe definuje jako ?cesta, pravda a život? (Jn 14,5), přišel na svět, aby nám život daroval (Jn 10,10), stává se pro nás ?chlebem života?.

Jak se to projeví konkrétně? Podobně jako u něho samého. Narodil se v čase, za císaře Augusta, ale jeho narození v Betlémě slavíme ne jako pouhou vzpomínku. Je to skutečnost stále živá a věčná. Zemřel za doby Pontia Piláta. Při každé mši však jeho oběť zpřítomňujeme. Je to jako bychom stáli na Kalvárii. Církev slaví liturgii na jeho výslovný příkaz: ?Čiňte to na mou památku!? Každá vzpomínka nějakým způsobem zpřítomňuje minulost. Dávno minulé se zpřítomňuje a dostává životní svěžest a hodnotu. Je známo, že staří lidé žijí víc ze vzpomínek než z přítomnosti. Současné události je málo zajímají, ale při vzpomínce na minulé se rozpláčí.

Vzpomínka tedy minulost vyvolává, jakoby přetiskovala starou fotografii nebo promítala starý film. Ale liturgická vzpomínka je daleko důležitější. Katolická víra uznává, že je to vzpomínka zvláštní, svátostná. Spolu se vzpomínkou kněze vzpomíná i Bůh. To pak, co Bůh vzpomíná, myslí, to skutečně existuje, je skutečností. Kněz omývá vodou hlavu dítěte, které křtí. Je to svátost, je tu činný Duch svatý, proto se dítě duchovně znovu rodí z vody a z Ducha svatého k novému životu. Svátosti jsou jakoby předběhnutím budoucího života, který se uskuteční při vzkříšení z mrtvých. Všechno dobré, co se kdy stalo a dodnes se stává, se jakoby najednou povzpomínalo a Boží silou bude tu přítomno. Tak budeme slavit věčnou liturgii.

Kristus tu prohlásil: ?Amen pravím vám, cokoli jste učinili jednomu z těchto mých nepatrných bratří, mně jste učinili (Mt 25,40). Každé dobro, každý skutek lásky se s Ježíšem ztotožní. On sám tedy všemu znovu dává život. Nezabíjí tedy čas, aby nastala věčnost, ale dává věčnost času, tak jako dal nesmrtelnost smrtelnému tělu. Řekne tedy všem svým věrným: Pojďte, požehnaní mého Otce, a ujměte se království, které je vám připraveno od založení světa? (Mt 25,34).

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti