Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

30.3.2008 

Proti diktatuře expertů

Josef Koláček

?Ve světě, v němž nejsou dospělí, se důvěřuje expertům?, tak lapidárně vysvětloval francouzský filozof Alain Finkielkraut, proč se tak nezadržitelně došlo k diktatuře expertů. Je to diktatura uklidňující, někdy i útěšná a lichotivě zbavuje odpovědnosti. Může existovat proslulý lékař, který slibuje, že se ?v budoucnu? odstraní nemoci, může být velký matematik, který v televizi vysvětluje, aniž by o tom mnoho věděl, podivuhodnosti mapy genómu nebo o umělém oplodňování; může být velký chirurg, který vám je ochoten nabídnout recept o tom, jaká je ?dobrá smrt? (eutanázie, aby bylo jasno) po životě, který byl hoden, aby byl žit.

Může být toto všechno a mnohem víc. Není oblast lidských jevů, od sexuality po citové vztahy, od výchovy dětí po naplňování volného času, jež by unikla bystrozraké pozornosti experta, z deseti je jich deset vždy obklopeného aurou ?Vědy? s velkým V. Historik matematiky Giorgio Israel v tom vidí znamení úpadku: ?Společnost je ponechána na pospas názorům specialistů nicoty, jde o bioetiky nebo vědce, kteří je ze sebe dělají. Avšak mít poznatky technického rázu neznamená mít autoritu rozhodovat o tom, co je v jistých osudově důležitých otázkách správné a co ne. A zatím je převládající přesvědčení, že filozofie a etika jsou zbytečné, nejvýše mohou jen něco dodat k posledním slovu, jež ve všem patří ?vědě?.

Avšak mravní měřítka nepatří specialistům, nýbrž společnosti a obyčejnému člověku. A to nijak méně než proslulým osobnostem. Příkladem omylů způsobených diktaturou expertů je pro Isarele ?otázka svědomí?. Je to filozofický problém, o němž má i obyčejný člověk právo tvrdit svůj názor. Má například právo na základě své náboženské víry zastávat, že existuje duše, odlišná od těla. Proto jsem v době debat o zákonu č. 40 (legalizující potrat) v Itálii oceňoval Eduarda Bonicelliho. Byl vzdálen našim zásadám, ale správně tvrdil, abychom nežádali od vědců rozhodnutí, zda je embryo osoba. Žádný specialista to nemůže rozhodnout. Nakonec bylo uplatněno jediné měřítko - je náhražkově utilitaristické. Dnes víme nebo ponecháváme mravnímu rozměru nezávislou oblast jako v minulosti nebo je alternativou scientistické pojetí. To zastává, že neexistuje nezávislá mravní dimenze, nýbrž, že se mezi různými mravními systémy má rozhodnout na základě měřítek efektivnosti. Nechápu proč bychom měli brát tuhle průměrnou filozofii ? a o to jde ? a mít ji za pravou, jen proto, že se halí do vědeckého hávu, a hodit přes palubu ideu, že mravní oblast, právě proto, že nemůže být rozhodnuta na základě těchto měřítek, patří od oblasti ne méně důležitého svědomí. Aniž bychom počítali s tím, dodává Israel, že psychologie, sociologie, pedagogie nejsou žádné vědy. Jsme vystaveni dvojímu vydírání. Na jedné straně se nám říká, že už nemáme právo uvažovat v mravních termínech a nezávislých na měřítkách scientistického typu, ale pak jsou vědy, na základě kterých by se měly rozhodovat otázky etického a mravního řádu, jen ztroskotané pseudovědy, jak to již pranýřovala německá filozofka Hannah Arendt.

Ve své poslední knize ?Kdo jsou nepřátelé vědy?? si Israel bere na paškál zvláště kategorii profesionálních expertů, pedagogů: Je to absurdní, aby obsahy kultury, rozhodnutí, co stojí za to vyučovat, bylo svěřeno metodologům, jimž byla slavnostně udělena tato kompetence. Díky jim máme dnes ve školách ?kurzy afektivnosti? založené na ideji, že je třeba vyučovat předmět nazývaný ?občanské soužití?, všechno velkými písmeny. Vysvětlují ti, jak máš mít rád maminku, bratříčka, spolužáky. Je to skličující.

Historik Ernesto Galli della Loggia sdílí tyhle obavy o diktatuře expertů: ?Nelíbí se mi věda o pravdě, která nám nemůže nic říci o dobrém životě, o svědomí, o citech, o rodině, o přátelství, o soucitu. Jedinou útěchou je, že těch expertů je tolik a tak odlišných, že se sami mezi sebou eliminují. Náramně mne znepokojuje myšlenka, že moc musí být vždy kontrolována, a také moc vědy, i to, co si nechce usurpovat jiné oblasti a diktovat mravní zákony je třeba omezit, kontrolovat... Věda požaduje bianco šek. S domýšlivostí, tolikrát drtivě vyvrácenou, že to, co dělají vědci, je dobré. Zvítězilo ve veřejném mínění nesprávné ztotožňování vědy a vědce. Ti jsou totiž lidé jako každý jiný: mohou být ctižádostiví, velmi chtiví peněz a uznání, jak jsme tak trochu všichni. A tedy je pravděpodobné, že pořádná část jejich skutků je podmíněna velmi lidskými důvody, jež nemají s vědou nic společného. Lidé se klamou přesvědčením, že věda je nezištná. Ta však právě pro svou absolutní schopnost přesvědčovat je v nesmírném počtu případů spojena s ekonomickými zájmy, úplatky. Nu dobrá, ale je si to třeba uvědomovat.

Ostatně věda je poslední velká utopie, avšak nedůtklivá na kritiky. Doufá se, že věda nám dá, co nám nedaly velké ideologie, ba dokonce, že nás oprostí od lidské přirozenosti. Mezitím se ?expertismus? prosazuje, protože všem nabízí něco, co se koneckonců líbí všem lidem : zbavuje odpovědnosti. Bez pochyby to dělá nebo se aspoň pokouší to dělat i v těch nejintimnějších a soukromých oblastech života. Mám na mysli sexuology, experty vynořující se v šedesátých letech a nikdy nemizející. Právě do nich se strefuje Alain Finkielkraut a Pascal Bruckner, který v knize ?Nový milostný neřád? líčí nezadržitelný vzestup sexuologů, psychiatrů, psychologů a pedagogů (prostě ?expertů?), kteří metodou ?spálené země? donesli pochodeň vědění, aby osvítila to, co by bylo lépe ponechávat ve stínu a soukromí. Tzv. experti zaplňují, vždy rozšafně, stránky bulvárních časopisů, stránky novin věnované zdraví ale i smutně proslulé ?talk-show? v televizi.

Nejen filozofové a myslitelé, ale i prostí lidé, kteří se nedají ohloupit bláboly ?expertů?, jsou jako útes v příboji domněle vědeckých, spíše lživých a klamavých výroků a sentencí, pronášených těmito zhoubnými představiteli ?expertokracie? současné doby. Stačí, aby zazněla pravda víry: ?Třetího dne vstal z mrtvých podle Písem,? a sebeoslnivější ohňostroje slov těchto expertů se rozplývají. Zůstává jen pravda. Život, náš život, nekončí smrtí, jak ve svém agnosticismu, materialismu či bojovném ateismu ?experti? předpokládají a propagují, nýbrž ze smrti přechází do života, do věčného života vzkříšením. A z této jistoty pak poměřují naději nebo beznaději, jakou tito ?experti? líčí, protože oni ji nedávají ani dávat nemohou: dávat ji může jenom onen Zmrtvýchvstalý třetího dne, podle Písem.

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti