VaticanNews.va

   18. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

31.5.2008 

Ukrajina a Vatikán budou společně zkoumat historii hladomoru z roku 1933

Říká kard. Bertone

Česká sekce RV

Před týdnem státní sekretář Svatého stolce předsedal ve Lvově blahořečení Marty Wiecke. Na Ukrajině se také setkal s představiteli pravoslaví a s veřejnými činiteli. Po svém návratu poskytl kardinál Tarcisio Bertone Vatikánskému rozhlasu a deníku L´Osservatore Romano rozhovor. Jeho zkrácenou verzi vám přinášíme:

?Připomeňme známá slova Jana Pavla II.: Církev, ale i celá Evropa musí dýchat oběma plícemi: Východní i Západní.
Také na Ukrajině, jako v mnoha dalších zemích Sovětského svazu, je mnoho mučedníků víry, známí mučedníci 20. století, katolíci i pravoslavní. Komunismus padl, ale jsou tu jiné problémy, kterým musí víra čelit, které vyžadují odvahu a velké úsilí při vydávání svědectví křesťanské víře.?

Jaké jsou vztahy mezi křesťanskými vyznáními na Ukrajině?

?Našel jsem pozitivní znamení dialogu, projevy sympatie ke katolické církvi, k papežovi, hlavně k papeži Benediktovi XVI. Při setkáních s představiteli především ruské pravoslavné církve, setkal jsem se s metropolitou Vladimírem, jsem cítil touhu po jednotě. Všichni mluvili o potřebě konkrétních společných kroků. I přes některé obtíže, které přetrvávají, jsou vidět pozitivní kroky v dialogu, jak mezi pravoslavnými církvemi navzájem, tak mezi pravoslavnými církvemi a církví katolickou. Hovořilo se o určitých tématech, jako je například výchova nebo formace, dokonce jsme s pravoslavným metropolitou hovořili o svatosti. Ptal se mě na pravidla svatořečení v katolické církvi a seznámil mě s těmi pravoslavnými.?

Mohou dobré vztahy mezi křesťany na Ukrajině pomoci dialogu mezi Římem a Moskvou?

?S ruskou pravoslavnou církví, s moskevským patriarchou, vedeme dialog. Setkal jsem se také s jejími představiteli v Ázerbajdžánu a teď v Kyjevě. Kardinál Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, navštívil v nedávných dnech Moskvu. A je evidentní, že mnozí očekávají setkání mezi papežem a moskevským patriarchou, které se uskuteční až dá Pán a budou vhodné podmínky. Mnozí pravoslavní představitelé z Evropy si toto setkání přejí.
Pozitivním znamením je také překlad dokumentů II.vatikánského koncilu do ruštiny a jejich šíření, to umožní seznámit se smýšlením katolické církve v otázkách dogmatiky, morálky, sociálního učení. Také po dohodě s pravoslavnou církví vychází překlad Katechismu a Kompendia sociální nauky církve. Toto pomůže ke sblížení obou církví. Víme také, že ruská pravoslavná církev vypracovává vlastní sociální učení a inspiruje se při tom katolickou naukou. Také vztahy moskevského patriarchy s arcibiskupem Menninim a s apoštolským nunciem mons. Pezzim jsou dobré.?

Při vaší návštěvě Ukrajiny se hovořilo také o problému migrace...

?Italský velvyslanec v Kyjevě mluvil velmi pozitivně o ukrajinských dělnících a o zkušenostech italských firem, které na Ukrajině působí. Já mám podobnou zkušenost z Janova, kde je silná ukrajinská komunita, které jsme dali jednu farnost a vlastního faráře. Tahle komunita se velmi dobře začlenila do společnosti, aniž by nastolovala problémy tak, jak je tomu u některých jiných skupin, u komunit jiného původu. Je potřeba vidět, kdo přichází s vůlí pracovat, se smyslem pro kulturní a náboženskou identitu, která těmto imigrantům poskytuje podporu pro život v jiné kultuře, v jiném národě.
Hovořili jsme také o potřebě podporovat formací, výchovou, novou nové generace. Mluvili jsme o katolické univerzitě ve Lvově, a o kyjevském institutu Sv. Tomáše pro náboženská studia, který navštěvují jak katolíci, tak pravoslavní nebo nevěřící. A těmto institutům je přiznávána funkce při výchově.

Setkal jste se při rozhovorech s lidmi, kteří pamatují tragický hladomor ze 30. let minulého století, vyvolaný Sovětským režimem?

?Jde o problém, který je v ukrajinském národě i u jeho představitelů velmi živý, zvláště proto, že jak víme v letech 1932 ? 33 tento strašlivý hladomor na sovětské Ukrajině způsobil smrt mnoha milionů lidí. Podle řady historiků a podle přesvědčení ukrajinské vlády byl hladomor cíleně způsoben Sovětským svazem, s cílem zdecimovat tamní obyvatelstvo. Kulturní sféry, ukrajinská vláda i prezident osobně nyní chtějí zahájit bádání o těchto skutečnostech, snad i za pomoci smíšené komise Ukrajiny a Vatikánu, protože ve Vatikánském tajném archívu lze dohledat velmi přesnou dokumentaci k tomu, co se tehdy dělo, a také o pomoci, o niž se katolická církev a Svatý stolec v oné situaci pokoušely. Půjde tedy o podporu společného výzkumu, který by došel k přesnému popisu historických událostí a charakteristiky oné genocidy. Nejde ovšem jen o tento problém, studium a společný historický výzkum se bude týkat také dalších kapitol ukrajinské historie, tak jak se to děje v rekonstrukci historických událostí všech států, které nějak přicházely do styku se Svatým stolcem a s Papeži. Nyní tedy čekáme na přesnou formulaci ze strany ukrajinské vlády.?

Říká kard. Bertone

Přeložila Markéta Šindelářová

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.7.13 Vatikán bude hostem knižního veletrhu v Turíně
25.2.13 Státní sekretář Svatého stolce píše představeným kontemplativních řádů
13.2.13 Kardinál Bertone poděkoval Benediktu XVI.
12.1.13 Ve Vatikánu zahájen nový soudní rok
1.10.12 600. výročí eucharistického zázraku v Bagno di Romagna



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti