Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   3. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Rozhovory

  

23.7.2008 

Náboženství nejsou stejná, ale lidé ano

říká kard. Tauran po konferenci v Madridu

Česká sekce RV

Opominutí tématu náboženské svobody je jediným nedostatkem závěrů mezináboženského setkání, které se konalo z iniciativy Saúdskoarabského krále Abdallaha v Madridu. Tvrdí to v rozhovoru pro L´Osservatore Romano jeho účastník a reprezentant Svatého stolce kard. Jean Louis Tauran. Podle předsedy Papežské rady pro mezináboženský dialog se však na tomto ojedinělém setkání tří monoteistických náboženství objevilo mnoho pozitivních signálů. Všichni jeho účastníci vydali společné prohlášení. nazvané Madridská deklarace. Ta vyjadřuje touhu všech tří stran pokračovat v dialogu. Rozhovor, který poskytl po návratu z tohoto setkání kard. Tauran vatikánskému deníku L´Osservatore Romano (OR italské vyd., 23.7.2008), přinášíme v plném znění.

V čem je podle Vás Madridské setkání krokem vpřed?
Je to především tím, že se jednalo o iniciativu krále Saúdské Arábie, který není jen hlavou státu, ale také kustodem dvou nejvýznamnějších islámských mešit, což dává této události mimořádný kontext. Velmi důležité je to, že saúdský král usoudil, že není jiné alternativy než dialog. Je tedy vidět, že tu existuje touha podat jiný obraz islámu a přesvědčit základnu věřících muslimů, že dialog s křesťany a židy je dobrem. A nakonec je důležité, že to bylo poprvé, kdy se všechna tři náboženství sešla společně.

Mohl byste z katolické perspektivy shrnout jaký obraz islámu byl na tomto setkání podán?
Pokládám za důležité, že tam byla snaha podtrhnout především to, co sjednocuje věřící třech monoteistických náboženství: víra v jediného Boha, přesvědčení, že jsme povoláni respektovat a spravovat stvoření, hodnota rodiny a nezbytnost učit a předávat novým generacím morální a etická kritéria. Jsou to hodnoty, které sdílíme a které zajisté budou mít velmi pozitivní ozvěny.

Jak by tento postoj otevřenosti islámu mohl přispět ke změnám na mezinárodní scéně?
Především je zřejmé, že islám je náboženstvím pokoje a je tedy, samozřejmě, protikladem fundamentalistického islámu. Je totiž velmi důležité dokázat, že islám je náboženstvím pokoje a nikoli filosofií terorismu, kterou se stává, slouží-li náboženství ke zločinným cílům. Všichni, včetně muslimů, to uznávají. Kdo používá islám k odůvodňování teroristických aktů, dopouští se náboženské perverze. Opakuji však, že všichni, až na malou menšinu, to uznávají. Nikdo nemůže toto úchylné jednání schvalovat. Je třeba stále připomínat, že jazykem náboženství je modlitba, láska a bratrství.

Očekáváte nějaké změny na poli náboženské svobody?
Jedním z velmi příznačných rysů závěrečné deklarace je to, že tam chybí důraz na náboženskou svobodu. V svém vystoupení jsem ji však zmínil. To znamená, že v některých sektorech dosud existují četné těžkosti, pokud jde o pochopení rozdílu mezi svobodou kultu a svobodou náboženství.

Ve svém vystoupení na závěru Madridského setkání jste poukázal také na tři velmi konkrétní cíle, který je třeba urychleně dosáhnout: ?vzájemně se poznat, prosadit objektivní studium obsahu jednotlivých náboženství a formovat lidi k náboženskému dialogu?. Jak toho docílit?
Naučit se lépe se znát, respektovat se a spolupracovat mezi sebou znamená, že cílem dialogu je stále lepší chápání obsahu víry toho druhého; nejde pouze o přátelství, ale také o to naučit se číst posvátné texty druhých, číst teologická díla, která vysvětlují víru druhého; tedy touha učit se do hloubky. Povzbuzovat k religionistickým studiím znamená snažit se prezentovat vědecky náboženský fakt, který se projevuje náboženskou pluralitou. Existuje totiž nepopiratelný náboženský fakt a věřící žije svou víru vždycky v jednotlivých společenstvích. Ta mají své rity, své jazyky, své zvyky, a je velmi důležité naučit se je hodnotit. Pokud jde o formaci lidí k mezináboženskému dialogu, v seminářích, v noviciátech ženských řeholí, na katolických univerzitách.. potřebujeme učitele náboženství, kteří mají tuto formaci k mezináboženskému dialogu, který není pouhou improvizací. Velmi důležitá je oblast kultury. Kultura je velmi důležitý způsob, jak tyto ideje uvést do oběhu.

Podle vás došlo v posledních letech k pokroku směrem od tolerance k setkání, a od setkání k dialogu. Platí to také o jiných náboženstvích než islám?
Po 2.vatikánském koncilu k tomu došlo ve všech náboženstvích. Vzalo se na vědomí, že Bůh působí ve všech lidech a že tedy stále existuje něco pozitivního, co lze ve druhém objevit. Nejedná se tedy pouze o to jít druhému vstříc, ale zastavit se u něho, lépe ho pochopit a ujít alespoň kousek cesty společně.

Jakému postoji je třeba se v mezináboženském dialogu vždycky vyhnout?
Nikdy nezanechat dojem anebo si v duchu myslet, že všechna náboženství jsou si v podstatě podobná nebo že jsou víceméně stejná. Ne. Každé náboženství má svou specifičnost. My říkáme, že všichni věřící, všichni, kdo hledají Boha, mají tutéž důstojnost a musejí být právě proto respektováni. Nikoli proto, že jejich náboženství je pravé nebo falešné, ale proto, že jsou lidmi.

Jaké motto by měl každý neustále mít po ruce, když vede mezináboženský dialog?
?Nečiň druhým to, co nechceš, aby druzí činili tobě? ? to je zlaté pravidlo.

Z deníku L´Osservatore Romano
přeložil Milan Glaser

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Vatikán vybízí k posílení mezináboženské solidarity za koronakrize
3.8.20 Papež přijal generálního sekretáře Výboru pro mezilidské bratrství
5.12.19 Papež František s imámem Al-Tajíbem chtějí zorganizovat světový summit o lidském bratrství
19.9.19 Arcibiskup Ayuso Guixot hájí křesťansko-islámskou deklaraci o lidském bratrství
25.5.19 Jmenován nový předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti