Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   10. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

20.3.2009 

Syn Boží je kriteriem pravého humanismu

Benedikt XVI. na setkání s biskupy, Angola

Česká sekce RV

Pane kardinále,
drazí biskupové Angoly a Svatého Tomáše!

Mám nesmírnou radost, že se mohu setkat s vámi na místě, které Angola vyhradila Petrovu nástupci ? obvykle v osobě, která ho zastupuje ? jako viditelný výraz pouta, které spojuje vaše národy a katolickou církev, která se více než 500 let těší z toho, že vás může počítat mezi své děti. Ať se rozezní naše svorné a vroucí chvály Boha Otce, který působením a milostí Ducha svatého stále dává život Mystickému tělu svého Syna s angolskými a svatotomášskými rysy, aniž by se tím ztrácela jeho podoba hebrejská, římská, portugalská a mnohé další, které si (Mystické tělo) osvojilo dříve, ?protože vy všichni, pokřtěni v Kristu? jste v Kristu Ježíši jeden? (Gal 3, 27.28). K tomu, aby i dnes dobrý Bůh mohl pokračovat v tomto díle a vytvářel celého Krista prostřednictvím víry a křtu, potřebuje ? tak to chtěl ? mne i vás, drazí bratři. Není proto divu, že zakoušíme porodní bolesti tak dlouho, dokud Kristus v srdci vašeho lidu zcela nezíská svou podobu (srov. Gal 4,19). Bůh vám vynahradí veškerou apoštolskou námahu, kterou jste vynaložili v obtížných podmínkách během války, i v současné době, kdy jste překonávali mnoha omezení, a tím přispěli k obohacení církve v Angole a na Sv. Tomáši a Princově ostrově dynamikou, kterou všichni uznávají.

S vědomím, že služba, k jejímuž plnění jsem byl povolán, se týká celého církevního společenství, vás prosím, abyste se stali výrazem mé trvalé starosti o vaše komunity, které upřímně zdravím prostřednictvím členů této biskupské konference. Obzvláště zdravím jejího předsedu, Mons. Damião Franklina, jemuž děkuji za slova, kterými mě vaším jménem přivítal, a který zdůraznil, že se snažíte o přesné rozlišování a důsledný sjednocující plán, který uskutečňujete ve svých diecézních komunitách, ?aby připravil křesťany? dokud nedojdeme všichni k mužné zralosti, k onomu věku, kdy se na nás uskuteční Kristova plnost? (Ef 4, 12.13). Místo rozšířeného relativismu, který nepovažuje nic za definitivní, ale chce dokonce z osobního já a jeho svévolných projevů učinit hlavní kritérium, nabízíme jiné kritérium: Syna Božího, který je také pravým člověkem. On je kritérium pravého humanismu. Křesťan se zralou a dospělou vírou nesleduje módní vlny a poslední novinky, nýbrž žije hluboce zakořeněn v přátelství s Kristem. Toto přátelství otevírá naše nitro vůči všemu, co je dobré, a nabízí nám kritérium pro rozlišení omylu od pravdy.

Vzhledem k budoucnosti víry a globálnímu určení života tohoto národa je zajisté rozhodující oblast kultury, v níž má církev renomované akademické instituce, které by měly být důstojným místem, jež umožní katolíkům, aby byl jejich hlas zastoupen v kulturní diskusi národa, aby byla posílena schopnost racionálně ve světle víry řešit mnohé otázky, které se objevují v různých oblastech vědy a života. Kultura a modely chování jsou dnes stále více podmíněny a charakterizovány vzory, které předkládají hromadné sdělovací prostředky. Je proto chvályhodná každá vaše snaha, abyste byli také na této rovině schopni komunikovat, což vám umožní nabídnout všem křesťanskou interpretaci událostí, problémů a lidských skutečností.

Jednou z těchto lidských skutečností, která je dnes vystavena různým obtížím a hrozbám, je rodina, která zvlášť potřebuje evangelizaci a konkrétní podporu, protože ke křehkosti a vnitřní nestabilitě mnoha manželství přistupuje také ve společnosti a kultuře rozšířená tendence, která popírá jedinečný charakter a poslání, jež je vlastní rodině, založené na manželství. Ve vaší pastorační péči o lidskou bytost i nadále pozvedejte hlas na obranu posvátnosti života a hodnoty instituce manželství, a také za prosazování role, kterou má rodina v církvi a společnosti, žádejte ekonomická a legislativní opatření, které poskytnou rodinám podporu při narození dětí a jejich výchově.

Těší mne, že ve vašich národech existují mnohá společenství plná živé víry, laici, kteří se zapojují do řady činností apoštolátu, a značný počet povolání ke kněžské službě i k zasvěcenému životu, zejména kontemplativnímu. To vše je znamením naděje do budoucna. Zatímco jsou stále více v kléru zastoupeni místní kněží, chtěl bych ocenit práci, kterou trpělivě a hrdinsky odvedli misionáři, když hlásali Krista a jeho evangelium a zakládali křesťanská společenství, za která jste dnes zodpovědní. Vybízím vás, abyste byli nablízku svým kněžím, abyste pečovali o jejich stálou formaci na teologické i duchovní úrovni a zajímali se o jejich životní podmínky i o to, jak plní své poslání, aby byli autentickými svědky Slova, které hlásají, a svátostí, které vysluhují. Kéž by svým darováním sebe sama Kristu a lidu, jehož jsou pastýři, zachovávali věrnost vůči požadavkům svého stavu, prožívali svou kněžskou službu jako pravou cestu ke svatosti a usilovali o svatost, aby se kolem nich narodili další světci.

Drazí bratři, svěřuji se vaší modlitbě k Pánu a ujišťuji vás svou zvláštní modlitbou k tomu, který je pravým ženichem církve, kterou miluje, chrání a sytí: jednorozenému Synu živého Boha, Ježíši Kristu, našemu Pánu. Ať svojí milostí podpoří vaše pastorační úsilí, aby přinášelo plody podle příkladu Neposkvrněného Srdce Panny Marie a pod její ochranou. S těmito pocity uděluji své požehnání každému z vás, vašim kněžím, zasvěceným osobám, seminaristům, katechetům a všem věřícím laikům, členům ovčince, který vám Bůh svěřil.

Přeložil P. Milan Glaser, SJ

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.3.09 Afričtí studenti v Římě přijdou v neděli podpořit Papeže
25.3.09 Biskupové Kamerunu děkují papeži
23.3.09 Vzájemně se přijímat jako děti jediného nebeského Otce
23.3.09 Oboustranná spokojenost
23.3.09 Benedikt XVI. se s novináři podělil o dojmy z návštěvy v Africe



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti