Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   2. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

 Cesty mimo Itálii 

28.9.2009 

Benedikt XVI. ve Staré Boleslavi - 3.den návštěvy

Stará Boleslav-Praha. 1. Svatý otec Benedikt XVI. slavil eucharistickou liturgii ze slavnosti svatého Václava v místě jeho mučednictví. Dopolední mše svaté se ve velkém počtu účastnila mládež, které Petrův nástupce na konci bohoslužby adresoval zvláštní poselství.2. Odpoledne se pak na letišti v Ruzyni Benedikt XVI. s naší vlastí rozloučil.

1. Benedikt XVI. ve Staré Boleslavi

Vskutku historické chvíle jsme prožívali v poslední den papežovy návštěvy, která vyvrcholila v místě mučednické smrti svatého knížete Václava, k němuž se český národ obrací někdy bezděčně, ale ustavičně a nezávisle na společenském zřízení. Neopakovatelného významu tak nabyl letošní Den české státnosti, který je, jak už se stalo hezkým zvykem, slaven právě na tomto místě eucharistickou liturgií za přítomnosti ostatků sv. Václava, dopravovaných sem pro tuto příležitost v čestné eskortě prezidenta republiky.
Stará Boleslav přivítala Benedikta XVI. nejprve v bazilice zasvěcené našemu národnímu patronovi, jehož ostatky zde papež uctil. Setkal se zde také s dvaceti nemohoucími kněžími z místního kněžského domova důchodců.
Od baziliky se pak odebral papamobilem na nedalekou Proboštskou louku, kde jej očekávalo 50 tisíc věřících, z nichž 15 tisíc mladých. Mši svatou slavili spolu s Kristovým náměstkem, všichni naši biskupové, kardinálové Tomáš Špidlík, Josip Bozanic, Stanislav Dziwisz, biskupové ze Slovenska, Polska, Rakouska a 600 kněží. Ministrantů bylo 1600. Vzácného hosta tam na začátku bohoslužby pozdravil pražský arcibiskup, kardinál Miloslav Vlk:

?Svatý Václav, před jehož úctyhodnou relikvií jste se sklonil krátce před začátkem této bohoslužby v jemu zasvěcené bazilice, reprezentuje národní křesťanskou tradici v našich dějinách, nazývanou ?svatováclavskou tradicí?. Orlice svatého Václava, kterou jsme zvolili jako logo Vaší návštěvy, je historickým znakem našeho státu a svatováclavský hymnus, který budeme v závěru slavnosti zpívat, byl až do 19. století naší národní hymnou. Skutečnost, že přicházíte s námi a s celým národem oslavit tento den, chápeme jako projev úcty k duchovnímu odkazu našich dějin.?

Benedikt XVI. začal svou dnešní homilii opět českým pozdravem, pak popřál ke jmeninám přítomnému prezidentovi Klausovi a všem nositelům jména Václav a pokračoval italsky:

?Tento veliký světec, kterého rádi nazýváte ?věčným? knížetem Čechů, nás zve, abychom vytrvale a věrně následovali Krista, vybízí nás, abychom byli svatí. On sám je vzorem svatosti pro všechny, obzvláště pro ty, kteří řídí osudy společnosti a národa. Avšak ptáme se: je svatost v dnešní době ještě aktuální? Anebo je to spíše něco, co je málo přitažlivé a nedůležité? Nehledají se dnes více úspěch a lidská sláva? Avšak jak dlouho trvá a jakou cenu má pozemský úspěch??

Právě naše vlast, podotknul dále Benedikt XVI. viděla padnout nemálo mocných, o nichž se myslelo, že dosáhli závratných výšin.. Ti kdo popírají Boha a v důsledku toho postrádají úctu k člověku, mají ? zdá se ? snadný život a dosahují materiálního úspěchu.

?Stačí však nahlédnout pod povrch a zjistíme, že tito lidé jsou nešťastní a nespokojení. Pouze ten, kdo v srdci uchovává posvátnou ?bázeň Boží?, má důvěru i v člověka a dokáže věnovat svůj život vytvoření spravedlivějšího a bratrského světa. Dnes je třeba lidí ?věřících? a ?věrohodných?, připravených rozšířit do každé oblasti společnosti ty křesťanské zásady a ideály, jimiž se inspiruje jejich jednání.?

Příklad svatých nás povzbuzuje, řekl dále papež, aby ten, kdo si říká křesťan, byl důvěryhodný a tedy žil v souladu s principy víry, kterou vyznává. ?Nestačí totiž působit zdáním dobrého a čestného člověka, ale je třeba jím skutečně být. A dobrý a čestný je ten, kdo nezakrývá sám sebou světlo Boží, nevynáší sebe, nýbrž nechává skrze sebe prosvítat Boha.?

?To je i poučení ze života svatého Václava, který měl odvahu dát přednost království nebeskému před kouzlem pozemské moci? Jako Pánův poslušný učedník, mladý kníže Václav zůstal věrný učení evangelia, jež mu vštípila jeho svatá babička, mučednice Ludmila. Proto ještě předtím, než se pustil do budování pokojného soužití ve své vlasti a se sousedními zeměmi, postaral se, aby upevnil křesťanskou víru. Proto povolával kněze a stavěl kostely. V první staroslověnské ?legendě? čteme, že ?přisluhoval služebníkům Božím, mnohé kostely zdobil zlatem? a že ?všem chudým prokazoval dobrodiní, nahé odíval, lačné krmil, pocestné přijímal podle slov evangelia, vdovám nedal ukřivdit, všechny lidi, chudé i bohaté miloval?. Od Pána se naučil být ?milosrdný a milostivý? (resp. žalm) a prodchnut duchem evangelia dokázal odpustit i bratru, který usiloval o jeho život. Právem ho proto vzýváte jako ?dědice? svého národa a ve vám dobře známé písni jej prosíte, aby mu nedal zahynout.?

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. je ZDE

Závěr dnešní mše svaté pak patřil zcela mladým lidem, za něž nejprve k papeži promluvil Vladislav Janouškovec:

?Svatý otče, chtěl bych Vás pozdravit za všechnu mládež České republiky. Děkujeme Vám, že jste si během této návštěvy udělal čas na setkání s námi a máme z toho upřímnou radost. Rozumíte mladým lidem a my s důvěrou nasloucháme Vašim slovům povzbuzení.?

Dva mladí lidé potom předali papežovi šek na bezmála 300 tisíc korun z výnosu sbírky, kterou uspořádali na podporu mládeže v Africe a darovali Svatému otci knihu s fotografiemi ze života katolické mládeže v České republice.

Benedikt XVI. se obrátil k mladým lidem nejprve česky a potom - v italské části svého poselství - Benedikt XVI. nabídnul mládeži zkušenost sv. Augustina jako odpověď na touhu mladých po štěstí, poukázal na to, že ?příprava na svátost manželství je skutečnou poutí za povoláním? a vybídnul ty, které Pán povolá ke služebnému kněžství či zasvěcenému životu, aby se ?nezdráhali odpovědět na jeho pozvání? a vyjádřil přání setkat se v roce 2011 na Světových dnech mládeže v Madridu.

POSELSTVÍ Benedikta XVI. k mládeži ZDE

Úplně na závěr pak Svatý otec znovu řekl česky:

?Milovaní mladí přátelé, vaše nadšení pro křesťanskou víru je znamením naděje pro církev žijící a působící v těchto zemích. Abyste dali plnější smysl svému mládí, následujte odvážně a štědře Pána Ježíše, který klepe na dveře vašeho srdce. Kristus od vás žádá, abyste jej přijali jako přítele. Nechť vám Pán žehná a naplní každý váš dobrý životní plán!?

Za zvuku svatováclavského chorálu se Svatý otec vydal z Proboštské louky ve Staré Boleslavi zpět do Prahy, kde poobědval s českými a moravskými biskupy.

2. Rozloučení s Benediktem XVI. na letišti v Ruzyni.

Před pátou hodinou se rozloučil s personálem apoštolské nunciatury, kde během své návštěvy bydlel a pak už kolona s ním a jeho doprovodem vydala na letiště Praha-Ruzyně, odkud krátce před šestou hodinou odletěl. Na letišti se konalo oficiální slavnostní rozloučení. Se Svatým otcem se přišel rozloučit prezident republiky Václav Klaus:

?Vaše pevná víra, Vaše odvaha vyjádřit názory, které nejsou politicky korektní a kterým se vždy netleská, Vaše pevná oddanost základním myšlenkám a principům, na nichž je založena naše civilizace i samo křesťanství, je nám příkladem a povzbuzením. Desítky tisíc našich občanů, jakož i lidí ze sousedních zemí měly jedinečnou příležitost Vás spatřit osobně a milióny Vás po dlouhé hodiny po celé tři dny sledovaly na televizních obrazovkách. Dovoluji si říci, a vím, že to není jen můj soukromý názor či pouze můj osobní postřeh, že Vaše návštěva byla úspěšná a že bude mít dlouhodobý efekt. Vztahy mezi Českou republikou a Vatikánem byly posíleny a s radostí konstatuji, že jsou velmi dobré. Jsem si jist, že budou dobré i v budoucnosti.?

PLNÉ ZNĚNÍ PROMLUVY PREZIDENTA Václava Klause je ZDE

Benedikt XVI. ve své promluvě na rozloučenou poděkoval za ?štědrou pohostinnost, které se mu dostalo během krátkého pobytu v této nádherné zemi?. Vyjádřil díky prezidentu Klausovi, koordinátorovi této pastorační návštěvy v České republice, biskupu Václavu Malému, kardinálu Vlkovi, arcibiskupu Graubnerovi a všem, kdo se zasloužili o úspěšné zabezpečení průběhu setkání a bohoslužeb.

?Mé poděkování patří samozřejmě veřejným představitelům, sdělovací prostředkům i velkému počtu dobrovolníků, kteří pomáhali organizovat zástupy lidí. Děkuji i všem věřícím, kteří přispěli modlitbou, aby tato návštěva přinesla dobré ovoce pro český národ i pro zdejší církev. Budu uchovávat v paměti chvíle modlitby, které jsem mohl prožít společně s biskupy, kněžími a věřícími této země.?

Řekl na letišti Benedikt XVI. a připomněl jednotlivé body své návštěvy: mši svatou v Brně i ve Staré Boleslavi i sobotní nešpory v katedrále svatého Víta.

?Moje včerejší setkání s představiteli jiných křesťanských společenství mne ujistilo o důležitosti ekumenického dialogu v této zemi, která tolik vytrpěla následkem náboženského rozdělení v období třicetileté války. Mnoho již bylo vykonáno pro uzdravení ran minulých staletí, a byly učiněny význačné kroky na cestě usmíření a opravdové jednoty v Kristu. Při dalším budování na těchto pevných základech má před sebou důležitý úkol akademické společenství, a to skrze nekompromisní hledání pravdy.?

Velké potěšení Svatému otci přineslo také dnešní setkání s mládeží:

?Podle výroku, který bývá připisován Franzi Kafkovi: ?Kdo si zachová schopnost vidět krásu, nikdy nezestárne.? Jestliže naše oči zůstanou otevřené pro krásu Božího stvoření, a naše mysl pro krásu jeho pravdy, můžeme opravdu doufat, že zůstaneme mladí a že budeme budovat svět, který odráží něco z oné božské krásy, a tím inspiruje i budoucí generace, aby jednaly podobně."

Česky pak Svatý otec promluvu zakončil:

?Ať Pražské Jezulátko je i nadále vaší inspirací a vede všechny rodiny vašeho národa. Kéž vám všem Bůh žehná!?

Rozloučil se Benedikt XVI. s Českou republikou. PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE



Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
11.11.10 Národní pouť doprovodil sbor profesionálů-dobrovolníků
11.11.10 Kard. Vlk: Českou a římskou církev pojí řada pout
9.11.10 Začala česká národní pouť
6.11.09 Benedikt XVI. listem poděkoval za vřelé přijetí v České republice
4.10.09 Na skok zaskočeni návštěvou Benedikta XVI.



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti