Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   19. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.11.2009 

Význam meziválečného působení Nepomucena

Řím. Papežská kolej Nepomucenum si v těchto dnech připomněla 125 let existence České koleje v Římě a z toho 80 let Papežské koleje Nepomucenum. Toto výročí kolej připomněla na konci září konferencí s názvem ?Česká kultura a kněžská formace v kontextu národnostních střetů a koexistence?.
K obsahu konference se dnes vracíme rozhovorem s Jaroslavem Šebkem Ph.D. z Historického ústavu Akademie Věd ČR, který se ve svém příspěvku věnoval období druhé poloviny 20.let a tomu, jak se v té době vyvíjely politické a církevní poměry:

?Tehdy všechny tyto věci byly dost úzce provázány, sami posluchači jistě vědí, jak složitá situace byla pro katolickou církev po vzniku republiky, kdy se de facto ocitla na periferii veřejného vlivu, byla zesměšňována v médiích... V podstatě do jisté míry, pokud použijeme paralelu, prožívala věci, které prožívá zase v jiných podmínkách současná katolická církev v České republice v důsledku nárůstu sekulárních tendencí. To bych chtěl na začátek předeslat.
Je ovšem velmi zajímavé, že ty nepříznivé podmínky vnějšího působení církve vedly k tomu, že církev či někteří její představitelé se soustředili na její vnitřní obrodu, na to, aby dokázala vychovat a formovat elitu v tom nejlepším slova smyslu, která jednak bude zakotvená ve své katolické křesťanské identitě, jež bude schopná komunikovat srozumitelně a jasně i s moderním světem a poselství evangelia tomuto světu přinášet. Já bych řekl, že tato obroda přinesla velké úspěchy, které se pak projevily hlavně ve 30.letech, kdy lidé, kteří se podíleli na tomto duchovním probuzení českého katolicismu, začínají hrát významnou úlohu v církevním životě a dá se říci, že s těmito osobnostmi se pak setkáváme i v době komunismu. A také díky těmto lidem, už zformovaným v době meziválečného Československa, církev obstála se ctí a více než se ctí dobu pronásledování jak za nacismu tak za komunismu.

Tato spirituální obroda s sebou samozřejmě přinášela i efekt nárůstu duchovních povolání, kdy se zvyšuje počet studentů teologie v Praze, v Olomouci, v jednotlivých diecézních učilištích a seminářích. V tomto kontextu nárůstu zájmu o duchovní povolání je třeba vnímat vznik Papežské koleje Nepomucenum v Římě, vysvěcené 23.dubna 1929 na svátek svatého Vojtěcha. Mezi těmito zdmi, jak jsem zmínil, se formovala ona nová elita, kněžská elita, která byla schopná jak autenticky hovořit o Ježíšově poselství, tak současně komunikovat s moderní společností. Řekl bych, že to je jeden z hlavních významů této koleje.

Také bych zmínil, třebaže to už nebyla součást mého referátu, ale spíše moje imprese, totiž můj dojem z celé této konference, že je moc dobře, že se toto téma, které dlouhá léta leželo na okraji a v pozadí, zvedlo a - biblicky řečeno - postavilo na svícen, postavilo se na paškál, aby zasvítilo i pro další odborníky, nejenom pro teology a historiky, ale třeba pro i vědce z kulturní sféry.
Řekl bych možná ještě jednu myšlenku, která mi rezonuje v hlavě bezprostředně po návštěvě papeže Benedikta XVI. v České republice. Papež při několika příležitostech hovořil o důležitosti dialogu mezi vírou a vědou, jako určité skutečnosti, která může pomoci civilizačním problémům a té ? já se nebojím říci ? civilizační krize, kterou v současné době jistě nejenom Evropa prožívá. A já bych řekl, že právě toto sympozium na půdě Papežské koleje Nepomucenum ukazuje plodnost i schopnost tohoto dialogu a ukazuje jeho konkrétní plody. Skutečně to velmi osobně vnímám tak trošku jako pokračování slov a výzev Benedikta XVI. a jeho návštěvy v České republice před několika dny, jakoby toto naše setkání na této vědecké konferenci bylo plodem této návštěvy.?

(MaS)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
30.4.19 90 let Papežské koleje Nepomucenum
21.5.16 Životopis Matky Vojtěchy Hasmandové v italštině
14.5.16 Papežská kolej Nepomucenum poskytuje zázemí České škole
5.11.09 125. výročí vzniku české koleje v Římě
1.10.09 Česká Papežská kolej Nepomucenum a Český historický ústav pořádaly sympozium



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti