Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

13.3.2010 

Sdělení mnichovské arcidiecéze k případu, s nímž média spojila osobu papeže

Mnichov. Německý deník ?Süddeutsche Zeitung? položil případ pedofilie jistého kněze do souvislosti s osobou tehdejšího kard. Ratzingera, který byl mnichovským arcibiskupem od 28.května 1977 do 15.února 1982. Mnichovská arcidiecéze vydala k celému případu následující tiskové sdělení:

Při šetření údajných případů pohlavního zneužití z minulých desetiletí, mnichovská arcidiecéze narazila na závažná pochybení z 80. let, pokud jde o zacházení s informacemi týkajícími se jednoho kněze. Na základě toho, co deník ?Süddeutsche Zeitung? přinesl ve svém vydání ze čtvrtka 11.března byla generálním vikářem mons. Peter Beerem ustanovena pracovní skupina, která prošetřila případy z minulosti a odhalila, že jeden kněz z diecéze Essen i přes obvinění a pozdější odsouzení za sexuální zneužití byl tehdejším generálním vikářem Bernardem Gruberem opět zařazen do pastorace. Gruber přijímá plnou odpovědnost za toto chybné rozhodnutí. Podle šetření provedeného pracovní skupinou ordinariátu mají se fakta následovně.

Kněz H. jako kaplan byl na žádost diecéze Essen v lednu 1980 přijat do arcidiecéze München a Freising. V Mnichově se měl podrobit terapii. Na základě tehdejší dokumentace se pracovní skupina domnívá, že v té době bylo známo, že má prodělat terapii kvůli sexuálním kontaktům s chlapci. Roku 1980 bylo rozhodnuto ubytovat jej na faře, aby mohl docházet na tuto terapii. Toto rozhodnutí bylo přijato společně s tehdejším biskupem. Navzdory tomuto rozhodnutí byl však H. tehdejším vikářem určen bez jakéhokoli omezení ke spolupráci na pastorační péči v jedné mnichovské farnosti. V té době ? od 1.února 1980 do 31.srpna 1982 ? nebyla na H. hlášena žádná obvinění.

Od září 1982 do počátku roku 1985 se H. podílel na pastoraci v Grafingu. Poté co vyšla najevo obvinění, a policie zahájila šetření, byl dekretem z 29.ledna 1985 vyřazen z pastorační služby. V červnu 1986 byl kaplan H. odsouzen soudem první instance v Ebersbergu na 18 měsíců vazby s podmínečným odkladem a k pokutě 4 tisíc marek za sexuální zneužití nezletilých. V podmínečné lhůtě byl 5 let. Odsouzenému bylo navíc uloženo podrobit se psychoterapii.

Od listopadu 1986 do října 1987 pracoval H. jako kaplan v ústavu pro důchodce. Potom až do září 2008 pracoval ve farnosti Garching/Alz nejprve jako kaplan a pak farář. Při rozhodnutí pověřit jej znovu farní pastorací byl vzaty v potaz jednak poměrně lehký trest a také posudek psychologa, u něhož se léčil. Po odsouzení z roku 1986 nebyl ordinariát informován o dalších obviněních. 6.května 2008 byl H. zproštěn svých závazků ve farnosti Garching a od října 2008 se stal kaplanem v ústavech sociální péče a turistických centrech. Byla mu zapovězena práce s dětmi, mladými a ministranty. Nový odborný soudně-lékařský posudek, pořízený na žádost nového arcibiskupa Reinharda Marxe, neumožňoval podle mínění ordinariátu, aby H. nadále působil v pastoraci.

Bývalý generální vikář Bernard Gruber v této souvislosti vysvětluje: ?Opětovné zařazení H. do pastorace bylo vážným pochybením. A jsem za ně plně zodpovědný. Hluboce lituji, že kvůli tomuto rozhodnutí došlo k deliktům proti nezletilým a prosím o odpuštění všechny, kterým to způsobilo újmu.?

(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
8.8.13 Svatý stolec zproštěn obvinění
13.2.12 Ukončen soudní proces proti Svatému stolci za údajné krytí sexuálních deliktů
28.6.10 Předvolávat papeže k soudu je neopodstatněné
24.5.10 Bílý dům se postavil na stranu Svatého stolce
18.5.10 Právní zástupce Sv. stolce v USA: Kněží nejsou zaměstnanci Papeže



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti