Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

20.3.2010 

List Benedikta XVI. irským katolíkům

Vatikán. Papež adresoval pastýřský list všem katolíkům Irska, aby vyjádřil své zděšení nad sexuálním zneužíváním, kterého se na mladistvých dopustili církevní činitelé, a nad způsobem, jakým jim čelili irští biskupové a řeholní představení. Papež žádá, aby byl dopis čten pozorně a jako celek. Svatý otec hovoří o tom, že je v této době plné hořkosti celému irskému katolickému společenství nablízku v modlitbě a navrhuje cestu uzdravení, obnovy a odčinění.

Žádá všechny, aby si připomněli skálu, z níž byli vytesáni (srov. Iz 51,1), a zvláště přínos, který irští misionáři dali evropské civilizaci i při šíření křesťanství do všech světadílů. V posledních letech byla víra v Irsku postavena před mnohé výzvy, došlo k rychlým společenským změnám a odklonu od vazby na tradiční svátostné úkony a projevy zbožnosti. Právě v této situaci je třeba rozumět způsobu, kterým církev čelila problému sexuálního zneužívání dětí.

Problém vyvolalo mnoho faktorů. Nedostatečná duchovní a morální formace v seminářích a noviciátech, tendence společnosti bránit klérus a další autority, nemístné obavy o dobré jméno církve a snaha zabránit skandálům ? to vše vedlo k tomu, že v okamžicích, kdy to bylo třeba, nebyly uplatněny platné církevní tresty. Jen pozorným zkoumáním řady prvků, které krizi způsobily, je možné přesně určit příčiny a nalézt účinná opatření.

Během návštěvy ad limina, kterou v Římě vykonali roku 2006 irští biskupové, je papež nabádal, aby ?zjistili pravdu o tom, co se v minulosti stalo, aby využili všech dostupných prostředků a zabránili tak opakování něčeho podobného, aby zajistili, že budou plně respektovány principy spravedlnosti, a aby především napomáhali v uzdravení ran obětí a všech, kdo byli zasaženi těmito obrovskými zločiny.? Od té doby se papež při nejedné příležitosti s oběťmi setkal, naslouchal jejich příběhům, modlil se s nimi a za ně a je připraven činit tak znovu i v budoucnosti. V únoru roku 2010 pozval irské biskupy do Říma, aby s nimi hovořil o prostředcích přijatých za účelem zajištění nápravy problému se zvláštním zřetelem k postupům a protokolům, které v současnosti zajišťují ochranu dětí v církevním prostředí, a aby pohotově a spravedlivě reagovali na oznámení o zneužívání. V tomto pastýřském listě hovoří přímo k určitým skupinám uvnitř irského katolického společenství ve světle vzniklé situace.

Obrací se především na oběti zneužívání, bere na vědomí strašné zklamání, které zakusily, a říká jim, jak je mu líto toho, co vytrpěly. Uznává, že v mnoha případech jim nikdo nebyl ochoten naslouchat, když našly odvahu hovořit o tom, co se stalo. Uvědomuje si, jak se museli cítit ti, kteří bydleli v konviktech s vědomím, že před utrpením nemají úniku. Chápe, že mnozí z nich mají zábranu i jen vstoupit do kostela. Ačkoli uznává, jak musí být pro mnohé z nich těžké odpustit nebo se s církví usmířit, vybízí je, aby neztráceli naději. Ježíš Kristus, sám oběť nespravedlivého utrpení, chápe propastnou hloubku jejich bolesti a toho, jak trvale působí v jejich životech a vztazích. Přesto právě jeho zranění, proměněná jeho spásonosným utrpením, představují prostředky, které lámou moc zla a umožňují nám znovu se narodit do života a naděje. Papež vyzývá oběti, aby v církvi hledaly příležitost setkat se s Kristem a nalézt uzdravení a usmíření tím, že znovu objeví nekonečnou lásku, kterou Kristus má ke každému z nich.

Ve slovech určených kněžím a řeholníkům, kteří se zneužívání mladistvých dopustili, jim papež připomíná, že se před Bohem a před řádně ustanovenými soudy musejí zodpovídat za hříšné a trestuhodné činy, jichž se dopustili. Zradili posvátnou důvěru a vrhli hanbu a ostudu na své spolubratry. Velkou škodu způsobili nejen obětem, ale také veřejnému vnímání kněžství a náboženského života v Irsku. Vyzývá je, aby se podřídili požadavkům spravedlnosti, a připomíná, že nemají ztrácet naději v Boží milosrdenství, které se svobodně nabízí i těm největším hříšníkům, pokud litují svého jednání, činí pokání a pokorně prosí o odpuštění.

Papež povzbuzuje rodiče, aby vytrvali v obtížném úkolu vychovávat své děti a dávat jim najevo, že jsou milované a chtěné, a rozvíjeli zdravou sebeúctu. Rodiče mají prvořadou odpovědnost za výchovu nové generace v mravních principech, které jsou pro civilizovanou společnost zásadní. Papež vyzývá děti a mládež, aby v církvi nacházely příležitost pro životodárné setkání s Kristem a nenechaly se odradit selháním některých kněží a řeholníků. Papež se spoléhá na to, že i mladí lidé přispějí k obnově církve. Vyzývá též kněze a řeholníky, aby neztráceli odvahu, ale naopak obnovili svou oddanost kněžskému a řeholnímu životu i svěřenému apoštolátu, aby jednali v souladu se svými představenými a svým živým svědectvím o spásonosném díle Páně tak církvi v Irsku nabídli nový život a vitalitu.

Když se papež obrací k irským biskupům, zdůrazňuje, že u mnohých z nich došlo k vážnému pochybení v úsudku a selhání v roli představeného, protože správně neuplatnili kanonické procedury, když se o zneužívání dozvěděli. Ačkoli je často obtížné poznat, jak čelit složité situaci, zůstává skutečností, že došlo k vážným chybám a oni v důsledku toho ztratili věrohodnost. Papež je povzbuzuje, aby důsledně usilovali o již započatou nápravu minulých chyb a zabránili jejich opakování tím, že budou plně dodržovat kanonické právo a spolupracovat s veřejnými představiteli v oblasti jejich kompetence. Vyzval také biskupy, aby usilovali o svatost, byli příkladem a povzbuzením pro kněze i věřící a tak aby splnili svůj úkol v životě a poslání církve.

Nakonec papež navrhuje několik konkrétních kroků, které mají povzbudit obnovu církve v Irsku. Žádá všechny, aby své páteční skutky pokání po dobu jednoho roku obětovali za odčinění hříchů zneužívání, ke kterým došlo. Doporučuje, aby často přistupovali ke svátosti smíření a věnovali čas eucharistické adoraci. Oznamuje také záměr vykonat apoštolskou vizitaci některých diecézí, řeholních řádů a seminářů a dále lidové misie na národní úrovni pro biskupy, kněze a řeholníky v Irsku. V letošním mezinárodním Roce kněží předkládá postavu sv. Jana Marie Vianneye jako vzor a přímluvce za oživení kněžské služby v Irsku. Po vyjádření díků všem, kteří se neúnavně věnovali energickému vyřešení tohoto problému, končí list modlitby za církev v Irsku, obsahující prosbu o milost uzdravení a obnovy.

PLNÉ ZNĚNÍ LISTU Benedikta XVI. Irským katolíkům je ZDE

(RaVat)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
5.5.12 Diskuse o porušováním zpovědního tajemství "ze zákona" je nepřípustná
3.4.12 Další obvinění irského kněze ze zneužívání se ukázalo neopodstatněným
20.3.12 Zvěřejněna závěrečná zpráva z apoštolské vizitace v Irsku
10.12.11 Irská státní televize se musela omluvit za pomluvu kněze ze sexuálního zneužívání
3.11.11 Průzkum mezi občany Irska ohledně vztahu k církvi



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti