Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Komentáře "Církev a svět" 

7.3.2004 

Papežův rozhovor s mladými lidmi

Letošní poselství Jana Pavla II. pro mládež

Jan Balík

Konec postní doby s sebou přináší pravidelná diecézní nebo děkanátní setkání mládeže. Tak se aspoň běžně nazývají oslavy Světového dne mládeže, které se každoročně konají na Květnou neděli. Od roku 1985, kdy ho Jan Pavel II. vyhlásil, se tato setkání stala součástí života církve a píší novodobou tradici. Kdo by se domníval, že jde jen o ojedinělou aktivitu bez zasazení do života místní církve, byl by na omylu. Pastorace mládeže, která díky těmto setkáním zažívá svůj rozkvět, dnes již automaticky počítá s jejich přínosem a na různých úrovních je řadí mezi významné body pastoračních plánů. Mons. Domenico Sigalini, dlouholetý zodpovědný za pastoraci mládeže u italské biskupské konference, říká, že zkušenost Světových dnů mládeže se nesmí zastavit u prožitku nebo u fotografií či nostalgie, ale že je třeba, aby se stala povzbuzením k novému růstu ve víře. A to je úkol místních církví, k němuž je Jan Pavel II. vybízí: ?Vydání poselství je počátkem duchovní přípravy na slavení nejbližšího Světového dne mládeže, který vás shromáždí kolem vašich biskupů na Květnou neděli. Diecézní charakter tohoto dne neznamená, že se budete méně angažovat na jeho přípravě a uskutečnění. Naopak - již dnes vyzývám všechny mladé, všechny odpovědné za pastoraci mládeže a také animátory hnutí, aby prohloubili své úsilí, a období přípravy se tak stalo skutečnou školou evangelizace a apoštolské formace.?

Jednotlivé Světové dny mládeže jak na diecézní, tak i na světové rovině papež vidí coby zastavení na cestě víry, kde má církev díky svému poselství zásadní roli. On si je této role vědom a nezříká se jí. Ba naopak, s velkým elánem se setkává s mladými lidmi, aby jim byl oporou a průvodcem na cestě. A jde-li o cestu, pak ta má nejen chvíle zastavení, oddechu a odpočinku, nabrání nových sil, ale má i svůj směr. Papež proto od začátku existence této iniciativy vede s mladými lidmi neustálý dialog. K jednotlivým dnům jim posílá své poselství. Jsou to krátké, velice osobní dopisy, jež na základě evangelijní věty vytyčují program pro pastoraci mládeže. Papež tak sleduje linii, která ji má na všech úrovních prostoupit. Ať se tedy jedná o pastoraci diecézní nebo o pastoraci hnutí či řeholí, vždy by se měla nechat inspirovat poselstvím mládeži a včlenit jeho základní body do svých pastoračních plánů. Když se tak děje, výsledkem je kvalitní příprava na SDM a neustálá dynamičnost práce s mládeží. Fakt, že pastorace mládeže ve své rozmanitosti pravidelně dostává základní téma, pomáhá k její niterné jednotě. V praxi je rozhodující, aby poselství přijal nejprve ten, kdo mladého člověka doprovází, inspiroval jím svůj život, a pak ho předával mladým.

Tento rok přináší v pořadí již XIX. světový den mládeže a bude se slavit v diecézích. V sobotu před Květnou nedělí nebo v blízkosti Květné neděle se budou i v našich diecézích scházet mladí lidé se svými biskupy. V olomoucké arcidiecézi a v ostravsko ? opavské diecézi se mladí sejdou po děkanátech a v celodiecézním společenství až v polovině srpna.

Letošní poselství mládeži začíná Jan Pavel II. těmito slovy: ?Rok 2004 je poslední etapou před velkým setkáním v Kolíně nad Rýnem, kde se v roce 2005 bude slavit XX. světový den mládeže. Vybízím vás tedy, abyste zesílili svou duchovní přípravu tím, že prohloubíte téma, jež jsem zvolil pro XIX. světový den mládeže: ?Chceme vidět Krista? (srov. Jan 12,21).

Poselství pak vytyčuje základní body, o nichž se bude s mladými lidmi v příštích měsících více hovořit. Připomeňme si je.

První téma se týká vlastního životního hledání. Papež má důvěru v mladé lidi, protože věří, že do srdce mají vepsánu nepotlačitelnou touhu setkat se s Bohem. Vyzývá je, aby ho hledali, dodává jim odvahu a nastiňuje cestu, jak se s Kristem setkat. Setkat se s Bohem znamená upřít na něho své oči, vytvořit v sobě ticho, dovolit, aby se touha, často udušená hlukem světa, vynořila z nitra člověka. Pak papež pokračuje: ?Hledejte ho očima těla v událostech života a ve tvářích druhých lidí; ale hledejte ho také očima duše v modlitbě a rozjímáním Božího slova,? setkáním v církvi a prožíváním jeho eucharistické přítomnosti.

V dalším tématu Svatý otec přechází k lásce k druhým lidem, a to zvláště ke slabým. Říká: ?Drazí přátelé, naučíte-li se objevovat Ježíše v eucharistii, budete ho umět objevovat i ve svých bratřích a sestrách, zvláště v těch nejchudších. Eucharistie přijímaná s láskou a horlivě adorovaná se stává školou svobody a lásky, aby se uskutečnilo přikázání lásky. ? Láska není jen cit; je to úkon vůle, který spočívá v tom, že člověk stále dává přednost dobru druhého před vlastním dobrem. ... Jděte vstříc všem lidským bolestem a utrpením s láskou, kterou Bůh vlévá do vašich srdcí skrze Ducha Svatého. ... Svět naléhavě potřebuje velké prorocké znamení bratrské lásky! Nestačí totiž o Ježíši ?mluvit?; je zapotřebí ukázat ho skrze výmluvné svědectví vlastního života.? A zde poselství mládeži vyzývá k evangelizaci: ?Vaši současníci od vás očekávají, že se stanete svědky toho, s nímž jste se setkali a který vám dal život. V každodenním životě se staňte neohroženými svědky lásky, která je silnější než smrt. ... Dejte své schopnosti a svůj mladistvý zápal do služby hlásání radostné zvěsti.?

V závěru poselství se Jan Pavel II. zmiňuje o tom, že na své cestě se setkají s křížem, a dodává jim odvahu, aby v něm nacházeli tajemství Boží lásky. Tolik k základním myšlenkám nového poselství, které vytyčuje hlavní směry dialogu církve s mládeží v příštích měsících. Kněží a animátoři zde najdou vekou inspiraci pro své katecheze a setkání s mladými lidmi.

Na konec připomeňme, že v září letošní roku se očekává další poselství papeže mládeži. To vytýčí nejbližší duchovní přípravu na velké světové setkání mladých s papežem, které se připravuje na srpen 2005 v Kolíně nad Rýnem. ?Čím bude příprava mladých lidí důkladnější, tím více plodů můžeme očekávat.?

Další články z podrubriky Komentáře "Církev a svět"

 odeslat článek     vytisknout článek


Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti