Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

16.9.2010 

Svoboda Spojeného království stojí na křesťanských základech

Promluva Benedikta XVI. na uvítanou, Edinburg

Česká sekce RV

Vaše Veličenstvo,
děkuji za Vaše laskavé pozvání k oficiální návštěvě Spojeného království a za Vaše srdečná slova na uvítanou pronesená jménem britského lidu. Dovolte mi, abych spolu s poděkováním Vašemu Veličenstvu pozdravil také celý lid Spojeného království a každému na znamení přátelství podal ruku.

Je mi velkým potěšením, že mohu zahájit svou cestu setkáním se členy královské rodiny. Děkuji zvláště vévodovi z Edinburghu za jeho laskavé přivítání na edinburgském letišti. Svou vděčnost vyslovuji nynější i předchozí vládě Vašeho Veličenstva a těm, kteří spolupracovali spolu s nimi na uskutečnění této návštěvy, zvláště Lordu Pattenovi a minulému ministrovi pro Evropu Murphymu. Chtěl bych také říci, že si hluboce vážím práce, kterou vykonala skupina ?All Parliamentary Group on the Holy See?, která nesmírně přispěla k posílení přátelských vztahů, které existují mezi Svatým stolcem a Spojeným královstvím.

Při zahájení návštěvy Spojeného království v historické metropoli Skotska zdravím zejména premiéra Salmonda a představitele skotského parlamentu. Kéž může být i skotský parlament ? tak jako zákonodárná shromáždění Walesu a severního Irska ? stále více výrazem ušlechtilých tradic a charakteristické skotské kultury a sloužit jejich zájmům v duchu solidarity a péče ve vztahu k obecnému dobru. Jméno Holyroodhouse, oficiální sídlo Vašeho Veličenstva ve Skotsku, připomíná ?Svatý kříž? a obrací pohled k hlubokým křesťanským kořenům, které jsou dosud přítomny ve všech rovinách britského života. Monarchové Anglie a Skotska byli již od ranných dob křesťané a patří mezi ně i mimořádní světci jako Eduard Vyznavač a Markéta Skotská. Jak je známo, mnozí z nich vědomě plnili své poslání vládců ve světle evangelia a vedli tak národ k dobru na té nejhlubší rovině. Proto se křesťanské poselství stalo integrální součástí jazyka, myšlení a kultury národů těchto ostrovů již před více než tisíci lety. Úcta vašich předků k pravdě, spravedlnosti, laskavosti a dobročinnosti přechází na vás z víry, jež zůstává mocnou silou dobra ve vašem království k nemalému prospěchu křesťanů i nekřesťanů.

V dějinách Velké Británie nacházíme mnohé příklady této síly dobra. I v dobách relativně málo vzdálených jako např. v postavách Williama Wilberforce a Davida Livingstona se Velká Británie přímo zasadila o zrušení mezinárodního obchodu s otroky. Ženy jako Florence Nightingale, inspirované vírou, sloužily chudým a nemocným a vytvořily nové normy zdravotní péče, které byly později všude převzaty. John Henry Newman, jehož beatifikaci budeme zanedlouho slavit, byl jedním z mnoha britských křesťanů své doby, jehož dobrota, výmluvnost i působení si získaly kredit u jeho spoluobčanů a spoluobčanek. Tito a mnozí jiní byli pohnuti hlubokou vírou, jež se zrodila a vyrostla na těchto ostrovech.

I v naší době si můžeme připomenout, jak se Velká Británie a její představitelé postavili proti nacistické tyranii, která se snažila vymýtit Boha ze společnosti a mnohým upírala naše společné lidství, zejména Židům, kteří byli považováni za nehodné života. Rád bych také připomněl postoj tohoto režimu vůči křesťanským pastorům a věřícím, kteří hlásali pravdu v lásce, postavili se proti nacistům a za svůj odpor zaplatili vlastním životem. Zamýšlíme-li se nad hrozbami ateistického extremismu dvacátého století, nemůžeme opomenout, že vylučování Boha, náboženství a ctností z veřejného života vede nakonec k znetvořenému pohledu na člověka i společnost, a tedy k ?omezené vizi člověka a jeho údělu? (Caritas in veritate, 29).

Je tomu již šedesát pět let, kdy Velká Británie sehrála podstatnou roli při utváření mezinárodní poválečné shody, která usnadnila založení Organizace spojených národů a zahájila období míru a prosperity, které Evropa dosud nepoznala. V nedávné době mezinárodní společenství zblízka sledovalo události v Severním Irsku, které vedly k podepsání Smlouvy z Velkého Pátku a k vytvoření zákonodárného sboru Severního Irska. Vláda Vašeho Veličenstva spolu s Irskou vládou spolu s politickými, náboženskými a občanskými představiteli Severního Irska podpořila vznik mírového řešení místního konfliktu. Povzbuzuji všechny zúčastněné, aby odvážně pokračovali ve společné cestě směřující k úplnému a trvalému míru.

Právě vláda a národ utvářejí myšlenky, jež mají dodnes vliv daleko za hranicemi britských ostrovů. To jim ukládá zvláštní povinnost moudře usilovat o obecné blaho. Podobně britská média mají větší odpovědnost než jiná média, protože se jejich názorům dostává široké pozornosti a mají i větší možnost prosazovat mír mezi národy i celkový rozvoj národů a šířit autentická lidská práva. Kéž mohou všichni Britové nadále žít z hodnot, jako jsou čest, respekt a rovnováha, které jim vydobyly úctu a obdiv mnohých. Spojené království se dnes snaží být moderní a multikulturní společností. Kéž si při tom podnětném úkolu uchová úctu k oněm tradičním hodnotám a kulturním výrazům, kterých si agresivnější formy sekularismu neváží a ani je netolerují. Ať nepřipustí zatemnění křesťanského základu, na kterém stojí jeho svoboda, a kéž tento poklad, který vždy dobře sloužil blahu národa, může neustále utvářet příklad jeho vlády a jeho lidu ve vztahu k dvěma miliardám obyvatel Commonwealthu i velké rodině anglofonních národů celého světa.

Bůh žehnej Vašemu Veličenstvu a všem lidem Vašeho království.
Děkuji.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
7.1.21 Navzdory novému lockdownu britské kostely zůstávají otevřené
25.11.20 Křesťané v Anglii sestupují do podzemí
10.11.20 Vládní ingerence do pravomocí biskupů je nebezpečný precedens
7.9.20 Azylový systém Velké Británie je nelidský
30.3.20 Sdílejte radost z evangelia s dnešními lidmi, vybízí papež anglické věřící



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti