Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   20. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

17.9.2010 

Doufám, že mezi vámi jsou budoucí svatí

Benedikt XVI. k žákům a studentům, Londýn, 11.00 (SEČ)

Česká sekce RV

Drazí bratři a sestry v Kristu,
drazí mladí přátelé,
rád bych vám především řekl, že mne velmi těší být dnes zde mezi vámi. Co nejsrdečněji zdravím vás, kteří jste přišli do ?Saint Mary´s University? z katolických škol a kolejí Spojeného království, i ty, kteří nás sledují v televizi nebo přes internet. Děkuji biskupu McMahonovi za jeho zdvořilé přivítání a sboru i orchestru za krásnou hudbu, kterou před chvílí zahájili naše setkání. Děkuji slečně Bellot za laskavá slova, která mi adresovala jménem všech přítomných mladých lidí. V souvislosti s příští olympiádou mě potěšilo, že jsem mohl otevřít zdejší sportovní Nadaci, která nese jméno Jana Pavla II., a modlím se, aby ti, kteří ji budou navštěvovat, děkovali Bohu svou sportovní činností, a aby přinesla radost jim i druhým.

Papeži ? a vlastně ani nikomu jinému - se nestává často, že má příležitost mluvit současně ke studentům všech katolických škol Anglie, Walesu a Skotska. A protože tuto příležitost mám, chtěl bych vám říci něco, co mi velice leží na srdci. Doufám, že mezi vámi, kteří mi tu dnes nasloucháte, jsou budoucí světci jednadvacátého století. Bůh každému z vás co nejvíce přeje, abyste se stali svatými. Miluje vás mnohem víc, než si umíte představit, a přeje vám maximum. A zdaleka nejlepší ze všeho pro vás je, abyste rostli ve svatosti.

Možná to některé z vás ještě nikdy nenapadlo. Možná si někteří z vás myslí, že svatost není pro ně. Dovolte mi, abych vám vysvětlil, co mám na mysli. Když je člověk mladý, obvykle myslí na ty, kterých si váží a obdivuje je, na lidi, kterým by chtěl být podobný. Může to být člověk, kterého potkáme v našem každodenním životě a velmi si ho vážíme. Nebo to může být někdo slavný. Žijeme v kultuře celebrit a mladí lidé jsou často vybízeni k tomu, aby si za svůj vzor volili postavy ze světa sportu nebo filmu. Chtěl bych vám položit tuto otázku: jaké jsou vlastnosti, které vidíte u druhých a chtěli byste je co nejvíce mít? Jakým typem člověka byste chtěli být?

Když vás vyzývám, abyste se stali svatými, žádám od vás, abyste se nespokojovali s druhotnými volbami. Žádám od vás, abyste nesledovali omezený cíl a odhlíželi přitom od všech ostatních. Mít peníze dává možnost být štědrými a konat ve světě dobro, ale samo o sobě nečiní člověka šťastným. Být bohatě obdařeni určitými schopnostmi nebo profesí je dobrá věc, ale nikdy nás to neuspokojí, dokud se nezaměříme na něco ještě většího. Může nás to proslavit, ale neučiní nás to šťastnými. Po štěstí všichni toužíme, ale jednou z největších tragédií tohoto světa je, že ho mnozí nikdy nenajdou, protože ho hledají na špatných místech. Řešení je velmi prosté: pravé štěstí je třeba hledat v Bohu. Potřebujeme odvahu, abychom vkládali své nejhlubší naděje pouze v Boha: nikoli do peněz, kariéry, světského úspěchu nebo našich vztahů s druhými, nýbrž jedině v Boha. Pouze on může uspokojit nejhlubší potřebu našeho srdce.

Bůh nás nejen hluboce a intenzivně miluje natolik, že si to stěží dokážeme představit, ale také nás vybízí, abychom na tuto lásku odpověděli. Všichni víte, co se stane, když potkáte někoho zajímavého a přitažlivého, jak zatoužíte po přátelství s touto osobou. Stále doufáte, že vás bude ona osoba jednou považovat za zajímavé a bude se s vámi chtít spřátelit. Bůh touží po vašem přátelství. Když se stanete přáteli Boha, začne se ve vašem životě všechno měnit. Lépe jej poznáte a uvědomíte si, že chcete, aby se ve vašem životě odráželo něco z jeho nekonečné dobroty. Přitahuje vás praktikování ctností. Začnete lakotu a sobectví i všechny další hříchy vidět takové, jaké skutečně jsou: jako ničivé a nebezpečné tendence, které působí hluboké trápení a velké škody. Sami se pak budete chtít vyhnout tomu, abyste do těchto pastí upadli. Začnete zakoušet soucit s těmi, kteří jsou v nesnázích, a zatoužíte udělat něco, abyste jim pomohli. Budete chtít pomoci chudému a hladovému, těšit trpícího, být dobří a štědří. Když vám začnou tyto věci ležet na srdci, vykročili jste již plně na cestu ke svatosti.

Ve vašich katolických školách je neustále větší obzor, který převyšuje jednotlivé předměty vašeho studia a různých schopností, které si osvojujete. Všechna práce, kterou děláte, je zasazena do kontextu rozvoje přátelství s Bohem, a z tohoto přátelství veškerá práce vyplývá. Tak se učíte nejenom být dobrými studenty, ale dobrými občany a dobrými lidmi. Během vašeho školního vzdělávání se musíte při výběru předmětů svého studia rozhodovat a začínat se specializovat na to, co budete ve svém životě dělat. Je to správné a vhodné. Mějte však stále na paměti, že každý předmět, který studujete, je součástí širšího horizontu. Nesoustřeďte se nikdy na úzký horizont. Svět potřebuje dobré vědce, ale vědecká perspektiva se stává nebezpečně těsnou, pokud opomíjí etický a náboženský rozměr života. Podobně úzkoprsým se stává náboženství, pokud odmítá legitimní přínos vědy pro naše porozumění světu. Potřebujeme dobré historiky, filosofy, ekonomy, ale pokud je chápání lidského života, předkládané v rámci jejich specifické oblasti, soustředěno v příliš těsné perspektivě, mohou nás vážně svést z cesty.

Dobrá škola nabízí úplnou formaci celé osoby. A dobrá katolická škola by kromě toho měla navíc pomáhat svým studentům stát se svatými. Vím, že jsou mezi vámi mnozí nekatolíci, kteří ve Velké Británii studují v katolických školách, a rád bych se svými dnešními slovy obrátil na všechny. Modlím se, abyste spolu se svými katolickými spolužáky také pocítili povzbuzení k praktikování ctností a k rozvoji poznání a přátelství s Bohem. Vy jste pro ně znamení širšího horizontu, který existuje mimo školu, a je nepochybné, že úcta a přátelství vůči příslušníkům jiných náboženských tradic patří mezi ctnosti, kterým se učí v katolické škole. Doufám také, že budete chtít sdílet s každým, koho potkáte, ty hodnoty a nauky, které jste si osvojili v křesťanské formaci.

Drazí přátelé, děkuji vám za vaši pozornost, slibuji, že se za vás budu modlit, a prosím vás, abyste se vy modlili za mne. Doufám, že mnohé z vás uvidím příští rok v srpnu na Světovém dni mládeže v Madridu. Bůh vám žehnej!

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.7.20 Papež v dětském táboře: Ke hře potřebujeme kamarády
28.9.19 Svatý otec: Každý je stvořen k obrazu Krista, aby byl druhému bližním
16.12.18 Svatý otec: Děti nás učí pokoře
19.12.16 Papež na předvánočním setkání s dětmi z italské Katolické akce
26.2.16 Papež se setkal s dětmi, na jejichž otázky odpovídá ve své knize



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti