Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

7.10.2010 

Benedikt XVI. hovořil o výhodě, kterou má církev v mediální komunikaci

Vatikán. Benedikt XVI. hovořil o výhodě, kterou má církev v mediální komunikaci, na dnešním setkání s účastníky mezinárodního kongresu pracovníků katolického tisku, který pořádala Papežská rada pro sdělovací prostředky a účastnili se ho delegáti z 85 zemí. Benedikt XVI. přednesl pronikavou úvahu na téma sdělovacích prostředků a přínosu katolíků na tomto poli. Papež poukázal na potřebu hluboké proměny, kterou žádá dnešní doba na žurnalistech jako zprostředkovatelích informačních poryvů:

?V dnešní komunikaci má například stále větší váhu vizuální rozměr s jeho stále se rozvíjejícími novými technologiemi. Přináší-li na jedné straně nepochybně pozitivní aspekty, pak na druhé straně se tento rozměr může získat nezávislost na realitě a zrodit virtuální svět s mnoha důsledky, z nichž prvním je riziko lhostejnosti vůči pravdě. Nové technologie spolu s pokrokem, který přinášejí, mohou vést k záměně pravosti a klamu, mohou vést k záměně reality a virtuálního světa. Obrazový záznam radostného či smutného dění může být konzumován jako podívaná a nikoli jako příležitost k reflexi. Snaha přispět k autentické humanizaci se tak stává druhořadou, protože dění je prezentováno hlavně kvůli tomu, aby vzbudilo emoce. Tyto aspekty působí jako poplašný signál a vybízejí k zamyšlení nad nebezpečím odpoutání virtuálního světa od reality.?

V tomto kontextu, řekl dále Benedikt XVI., je katolický tisk povolán nově a důsledně plnit své neodvolatelné poslání:

?Církev zde má určitou výhodu, neboť křesťanská víra má se světem komunikace společnou určitou základní strukturu: totiž fakt, že prostředek a sdělení jsou totožné. Boží Syn, Vtělené Slovo je totiž sdělením o spáse a zároveň prostředkem, kterým se spása realizuje. Není to ovšem čirý pojem, nýbrž realita přístupná všem, i těm, kteří třebaže žijí jako protagonisté uprostřed složitosti tohoto světa, jsou schopni si uchovat intelektuální poctivost ?maličkých? z evangelia. Kromě toho církev, mystické Tělo Kristovo, přítomné současně všude, živí schopnost bratrštějších a lidštějších vztahů, je místem společenství mezi věřícími a zároveň znamením a nástrojem povolání všech ke společenství. Její silou je Kristus a v jeho jménu vyhledává člověka na cestách tohoto světa, aby jej zachránila před mysteriem iniquitatis ? tajemstvím nepravosti, které v ní záludně působí. Tisk přibližuje způsobem přímějším než každý jiný sdělovací prostředek hodnotu psaného slova. Boží Slovo přišlo k lidem a bylo předáno také nám prostřednictvím knihy, Bible. Slovo zůstává základním a v jistém smyslu ustavujícím nástrojem komunikace; je používáno v různých formách i dnes a uchovává si celou svou hodnotu i v takzvané ?vizuální civilizaci?.?

Z tohoto krátkého zamyšlení jasně plyne, řekl dále Benedikt XVI., že výzva komunikace je velmi zavazující pro církev a pro ty, kteří mají účast na jejím poslání. Křesťané nemohou ignorovat krizi víry, která dolehla na společnost nebo jednoduše důvěřovat v to, že dědictví hodnot předávané během minulých staletí bude samo moci nadále inspirovat a utvářet budoucnost lidské rodiny. Idea žít ?jako by Bůh neexistoval? je ničivá: svět potřebuje spíše žít ?jako by Bůh existoval?, třebaže nemá sílu věřit. Jinak totiž produkuje pouze ?nelidský humanismus?.

?Drazí bratři a sestry, pokud ten, kdo pracuje ve sdělovacích prostředcích, nechce být jako ? znějící kov a zvučící cimbál? (1 Kor 13,1) ? jak by řekl svatý Pavel ? musí si uchovávat moc základního rozhodnutí, které jej uschopňuje zacházet s věcmi tohoto světa tak, aby na vrchol hodnotového žebříčku kladl vždycky Boha. Doba, kterou prožíváme, přestože má značný náboj pozitivity, neboť nitky dějin jsou v rukou Božích a jeho věčný plán vychází stále více najevo, zůstává poznamenána také mnohými stíny. Drazí pracovníci katolického tisku, máte za úkol pomáhat soudobému člověku orientovat se ke Kristu, jedinému Spasiteli, a držet nehasnoucí pochodeň naděje, aby byl dnešní život důstojnější a odpovídajícím způsobem vytvářet budoucnost. Proto vás vybízím, abyste ustavičně obnovovali své osobní rozhodnutí pro Krista a čerpali z oněch duchovních zdrojů, které světská mentalita podceňuje, třebaže jsou cenné, ba dokonce nezbytné.?



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
13.11.20 (Mediální) komunikace jako základní forma solidarity
8.6.20 Digitální algoritmus nahrazuje novináře
22.11.18 CENSIS: Rádio je nejdůvěryhodnější informační zdroj
24.1.18 Poselství papeže Františka ke Dni sdělovacích prostředků
7.8.17 Rakouský biskup: Život je víc než databáze



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti