Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

28.12.2010 

Reformátor liturgie je jejím strážcem, ne pánem

Vatikán. ?Dost bylo liturgických experimentů, chrám je místem ticha a modlitby.? Tak nadepsalo sváteční vydání italského deníku Il Giornale rozhovor s prefektem Kongregace pro liturgii a svátosti. Kardinál Antonio Cañizares Llovera v něm prozrazuje, že Benedikt XVI. svěřil jeho úřadu obnovu liturgie ve shodě s učením II. vatikánského koncilu a zároveň v harmonii s liturgickou tradicí Církve, tedy v linii papežem prosazované hermeneutiky kontinuity. Nesmí se zapomínat, že Koncil doporučil nezavádět inovace, nebude-li zřejmé, že skutečně slouží Církvi. Zdůraznil také, že nové formy musí vždy plynule vycházet z již existujících, uvedl kardinál Cañizares.

Vzpomínaje na počátky liturgické reformy, šéf vatikánského úřadu pro liturgii podotýká, že probíhala příliš chvatně. ?Byly tu nejlepší úmysly a vůle realizovat usnesení koncilu, ale příliš se pospíchalo. Chyběl čas k pochopení a hlubšímu rozvažování nad učením Koncilu. Forma celebrace se změnila ze dne na den. Dobře si pamatuji na tehdejší mentalitu: změna za každou cenu, chuť tvořit něco nového. To, co jsme zdědili, tradice, bylo vnímáno jako překážka. Reforma byla chápána jako zelená lidské tvořivosti. Mnozí také měli za to, že Církev je pouze dílem našich rukou, ne Božím. Liturgická obnova měla být plodem experimentů, představivosti a kreativity, která byla tehdy heslem číslo jedna,? vzpomíná kardinál Cañizares. Přiznává, že liturgie byla ?zraněna? svévolnými deformacemi, jejichž zdrojem byla mimo jiné sekularizace, která naneštěstí probíhá také uvnitř Církve. Odtud současná krize, banalizace. ?V důsledku toho v centru mnoha liturgických slavností už není Bůh. Nejdůležitějším se stává člověk, jeho kreativita, liturgické shromáždění,? poznamenává prefekt Kongregace pro liturgii a svátosti.

Reforma reformy, postulovaná už kardinálem Ratzingerem, se chce vyvarovat chyb, k nimž došlo před bezmála půl stoletím. Nebude proto s ničím spěchat. Papež chce spíš podnítit výrazné liturgické hnutí v celé Církvi, říká kardinál Cañizares. Mělo by se projevit mimo jiné v novém důrazu na krásu liturgie. ?Musíme oživit ducha liturgie. I proto jsou důležité některé prvky zaváděné v papežských liturgiích, jako orientace liturgického dění, kříž uprostřed oltáře, přijímání v kleče, gregoriánský chorál, čas na ticho, krása sakrálního umění,? líčí španělský kardinál. Zdůrazňuje také, že je zapotřebí větší citlivosti ze strany Církve, což by ovšem nemělo být považováno za inkvizitorské zásahy, nýbrž za službu. Musíme si uvědomit, že tady nejsou jen práva věřících, ale také Bůh. Právě On je subjektem liturgie, ne my. Liturgie je činností Boha, ne člověka. Skutečný reformátor liturgie je jejím strážcem, ne pánem - připomíná kardinál Cañizares. - Ohlašuje také plánovanou revizi a změny v úvodech k liturgickým knihám. Zvláštní kapitolou reformování reformy bude sakrální umění a liturgická hudba. Vatikánská Kongregace pro liturgii a svátosti připravuj vznik zvláštní sekce, která vypracuje nová kritéria a linie pro celou Církev. Kardinál Cañizares nicméně varuje před rušením toho, co je dobré v pokoncilní liturgické obnově. I ona totiž přinesla církvi velký užitek, zejména pokud jde o vědomější účast věřících a širší přítomnost Písma Svatého. Není nicméně možné zastavit se u aktuálního stavu reformy. Neodpovídalo by to organickému rozvoji liturgie, zdůrazňuje vatikánský představitel.

Odpovídá také na námitky těch, kdo se obávají, že ohlašovaná sakralizace liturgie je pouze nostalgickým návratem do minulosti. Kardinál Cañizares zdůrazňuje, že mizení vnímavosti pro posvátné, otevřenosti k tajemství a Bohu je pro lidstvo nesmírnou ztrátou. Návrat liturgie do centra života Církve v sobě nemá nic nostalgického, právě naopak, otevírá jí cestu do budoucna, uvedl prefekt Kongregace pro liturgii a svátosti pro italský deník Il Giornale.

(job)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
2.2.21 Nové dekrety Kongregace pro bohoslužbu a svátosti
17.12.20 O Vánocích mohou kněží denně sloužit až čtyři mše svaté
12.9.20 Streamingová mše nemůže nahradit osobní účast
2.4.20 Mše v čase pandemie a nová přímluva na Velký pátek
25.3.20 Dekret Kongregace pro bohoslužbu o slavení Velikonoc



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti