Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   4. 5. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

24.9.2011 

Víra není vedlejším světem pocitů

Benedikt XVI. k seminaristům, Freiburg

Česká sekce RV

Drazí seminaristé, milé sestry a bratři!

Je pro mne velkou radostí, že se zde smím setkat s lidmi, kteří se připravují na cestu služby Pánu, naslouchají Jeho volání a chtějí Ho následovat. Obzvláště srdečně bych chtěl poděkovat za krásný dopis, který mi napsali pan rektor a seminaristé. Skutečně se dotklo mého srdce, jak jste rozvažovali nad mým dopisem a na jeho základě vyvodili své otázky a odpovědi, s jakou vážností jste vzali na vědomí, co jsem se zde pokusil nastínit a rozvinuli z toho svou vlastní cestu.

Nejkrásnější by samozřejmě bylo, kdybychom spolu mohli rozmlouvat, ale cestovní plán, který je pro mne připraven a kterému musím dostát, bohužel něco takového nepřipouští. Pokusím se tedy ještě připojit pár myšlenek k tomu, co jste napsali a co jsem napsal já.

Při otázce: K čemu je seminář? Co znamená čas v něm strávený? se mne vždy nejvíce dotýká, jak sv. Marek ve třetí kapitole svého evangelia popisuje utváření společenství apoštolů. Říká: „Ustanovil jich dvanáct“ – Pán něco činí, dělá, je to stvořitelský akt. „A ustanovil jich dvanáct, aby byli s ním, protože je chtěl posílat kázat“ – to je dvojí záměr, který se mnohým jeví jako vnitřně rozporný. Aby byli s ním – mají být u něj, aby ho poznali, aby mu naslouchali a nechali se jím utvářet; mají chodit s ním, společnými cestami, kolem něho a za ním. Avšak zároveň mají být posly, kteří odcházejí, kteří nesou ven to, co se naučili, a přinášejí to jiným lidem, kteří jsou na cestách, v okrajových oblastech, v dálce od Ježíše velmi vzdálené. Přesto existuje v tomto paradoxu soulad – jsou-li skutečně s ním, pak jsou také vždy na cestě k druhým; hledají ztracenou ovci; jdou za ní a musí předávat dál, co nalezli, musí ji seznámit s tím, že jsou z nich poslové. A naopak – chtějí-li být správnými posly, musí být stále u něj. Svatý Bonaventura jednou řekl: „Andělé, ať už se pohybují kdekoli, jsou stále v Božím nitru“. A tak platí: Jako kněží musíme vycházet na rozmanité cesty, na nichž stojí lidé, které máme pozvat ke svatební hostině. Avšak můžeme to udělat pouze tehdy, když při tom stále zůstaneme v Jeho blízkosti. Věřím, že právě v kněžském semináři se máme naučit tomuto souběžnému vycházení, vysílání, spolubytí a zůstávání s Ním. Skutečnému prodlévání s Ním, hlubokému vrůstání do Něho, stále většímu společenství, poznání a nerozlučitelnosti a zároveň stále většímu vycházení, přinášení a předávání poselství. Neschovávat Slovo pro sebe, nýbrž předávat Jej těm vzdáleným, kteří jsou rovněž Božími tvory, jsou milováni Kristem a nesou ve svých srdcích touhu po něm.

Seminář je tedy časem tohoto osvojování, ale přirozeně také rozlišování a učení: Chce mne Bůh právě pro toto? Poslání musí být zvažováno a k tomu patří společný život a samozřejmě také rozhovor s duchovním vedením, které máte, aby se učili rozlišovat, co je Jeho vůle. A abyste se poté naučili důvěře, že pokud to Bůh opravdu chce, mohu se mu svěřit. V dnešním světě, který se tak neslýchaně mění a v němž je všechno stále jinak, v němž se rozpadají lidské vazby kvůli novým setkáním, je stále těžší věřit, že obstojím v celém životě. Již pro nás nebylo zcela snadné si v naší době představit, jak se svět změní za desetiletí, které mi možná Bůh dopřeje, zda s ním vytrvám tak, jak jsem to slíbil... Je to otázka, která si žádá, abych zkoumal své povolání, ale poté - čím víc poznávám Boha, který mne chce - je třeba také důvěřovat: když mne chce, pak mne také podrží, bude tady v čase pokušení, v čase úzkosti a dá mi lidi a cesty, povede mne. Věrnost je možná, protože on je stále zde a protože byl včera, je dnes a bude zítra, protože nenaslouchá jen v této době, nýbrž je budoucností a v každé hodině nás může nést.

Čas rozeznávání, učení, povolání...A potom přirozeně také čas bytí s ním, čas modlitby, naslouchání. Slyšet, skutečně se Jej naučit slyšet, ve slově Písma svatého, ve víře a liturgii církve a v Jeho slově se učit dnešku. V exegezi se učíme mnohému o včerejšku – jak to všechno bylo, jaké jsou to prameny, jaké obce to byly a tak dále. To je také důležité, ale ještě důležitější je, abychom se v tomto včerejšku učili dnešku, který k nám nyní promlouvá těmito slovy; abyste vy všichni nesli v sobě svůj dnešek a z historického počátku načerpali plnost, hovořící ke všem dobám. Je důležité se naučit současnosti Boží řeči, naučit se ji slyšet a moci ji tak předávat jiným lidem. Často, když se připravuje kázání na neděli, si člověk řekne – můj Bože, ale to už bylo tak dávno. Avšak, žiji-li Slovem, spatřuji, že to vůbec není dávno, je to vysoce aktuální, děje se to tady a teď a týká se to mně i druhých. A pak se naučím to vykládat. Je k tomu však nutná trvalá vnitřní cesta s Božím Slovem.

Osobní bytí s Kristem, živým Bohem je jedna věc; něco jiného je, že vždy můžeme věřit pouze společně. Často říkám, že svatý Pavel napsal: „Víra pochází ze slyšení,“ nikoliv z četby. Potřebuje také četbu, ale žije především z naslouchání, tedy z živého Slova, potvrzovaného druhými, kterým mohu naslouchat, z povzbuzování církve napříč všemi časy i v dnešní době, prostřednictvím kněží, biskupů a bližních, kteří mi předávají Slovo. K víře patří „ty“ stejně jako k ní náleží „my“. A právě cvik ve snášení se navzájem je něco velice důležitého – učit se druhého přijímat jako někoho jiného a učit se, že on mne musí snášet v mé jinakosti, aby se z nás mohlo stát „my“ a abychom jednou mohli budovat farní společenství, moci povolávat lidi do společenství Slova a jít společně po cestě k živému Bohu. K tomu patří toto zcela konkrétní „my“, jak je tomu zde v semináři a jak je to pak ve farnosti. A pak také vycházení z tohoto konkrétního, ohraničeného „my“ do velkého „my“ církve všech míst a časů, jehož míru si nedáváme my sami. Říkáme-li: My jsme církev, ano, je to pravda. Jsme to my, ne kdokoliv jiný. Avšak toto „my“ je více než skupina, která to právě říká. Ono „my“ je celé společenství věřících, dnes a ve všech dobách a na všech místech. Vždy na to říkám, že ve společenství věřících sice existuje tvrzení o platnosti většiny, avšak nikdy nemůže existovat většina proti apoštolům, proti svatým – to je pak nepravá většina. My jsme církev – jsme-li církví. Jsme jí právě skrze to, že se otevíráme a vycházíme ze sebe sama, a jsme jí společně s druhými.

Myslím, že podle plánu bych teď měl pravděpodobně skončit. Rád bych vám řekl pouze ještě jedno. K přípravě na kněžství a cestě za ním náleží především studium. Není to nějaká akademická nahodilost, která se vytvořila zde v západní církvi, nýbrž je to něco podstatného. Všichni víme, že svatý Petr řekl: Buďte stále připraveni obhájit se před každým, kdo se vás dotazuje na logos – rozum vaší víry (srov.1 Petr 3,15). Dnešní svět je racionalizovaný a úporně vědecký, byť ovšem velmi často jen zdánlivě vědecký. Nicméně duch vědy, porozumění, vysvětlení, možnosti poznání, odmítání iracionálna v naší době převládá. Má to i svůj význam, i když se za ním často skrývá mnoho domýšlivosti a nesmyslnosti. Víra není vedlejším světem pocitů, které si pak ještě navíc můžeme dovolit, nýbrž tím, co pojímá celek, dodává mu smysl a interpretaci a také vnitřní etické instrukce; celek, jemuž je třeba rozumět a prožívat jej s odkazem k Bohu a z Boha. Proto je důležité vědět, rozumět, mít otevřený rozum, učit se. Samozřejmě za dvacet let budou moderní zcela jiné filosofické teorie než dnes – když si jen pomyslím, co pro nás bylo největší a nejaktuálnější módou a jak je to všechno zapomenuto... Přesto má smysl se to učit, neboť jsou zde obsaženy i trvalé poznatky. A především se tak učíme usuzovat, promýšlet – kriticky sledovat – a napomáhat tomu, aby v přemýšlení zazářilo Boží Světlo a aby nezhaslo. Studium je zásadní – jen tak můžeme v této době obstát a hlásat logos naší víry. Rovněž kriticky studovat, právě při vědomí, že zítra někdo jiný řekne něco jiného, avšak být bdělými, otevřenými a pokornými studenty a zůstávat jimi stále spolu s Pánem, před Ním a pro Něj.

Ano, mohl bych ještě říci mnoho a snad bych i měl... Děkuji vám však za naslouchání. V mém srdci jsou v modlitbě přítomni všichni seminaristé celého světa. Nikoliv jednotlivě, jako jsem zde přijal vás, avšak přesto jim na jejich vnitřní cestě k Pánu, který žehná všem, dává své světlo, ukazuje správnou cestu a obdarovává nás mnohými dobrými knězi. Srdečně děkuji.

Přeložil Jana Gruberová

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
30.11.11 Svatému otci hrozila pokuta
26.9.11 Německý episkopát k návštěvě papeže
25.9.11 Mám důvěru v budoucnost křesťanství v Německu
25.9.11 Nastal čas zbavit církev světskosti
25.9.11 Benedikt XVI. v Německu – 4. den



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv květen 24
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti