Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   29. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Homilie 

4.11.2011 

Kněz realizuje nikoli svůj, ale Boží projekt

Homilie Benedikta XVI. na nešporách s akademickou obcí, baz. sv. Petra

Česká sekce RV

Vážení bratři v biskupské službě,
Drazí bratři a sestry,
Těší mne, že mohu slavit tyto nešpory s vámi, kteří tvoříte velkou komunitu římských papežských univerzit. Zdravím kardinála Zenona Grocholewského a děkuji mu za laskavá úvodní slova a především za službu, kterou koná jako prefekt Kongregace pro katolickou výchovu s pomocí sekretáře a dalších spolupracovníků. Jim a vám všem, rektorům, profesorům a studentům patří můj nejsrdečnější pozdrav.

Před 70 lety založil ctihodný Pius XII. svým motu proprio nazvaným Cum nobis Papežské dílo pro kněžská povolání za účelem podpory kněžských povolání, šíření poznatků o důstojnosti a nezbytnosti služebného kněžství a povzbuzování věřících k modlitbě za to, aby Pán dal četné a dobré kněze. U příležitosti tohoto výročí bych vám chtěl předložit pár myšlenek o kněžské službě. Motu proprio „Cum nobis“ bylo počátkem vzniku rozsáhlého hnutí modliteb a pastoračních aktivit. Byla to jasná a velkodušná odpověď na Pánovu výzvu: „Žeň je sice hojná, ale dělníků je málo. Proste proto Pána žně, aby poslal dělníky na svou žeň.“ (Mt 9,37). Po založení tohoto Papežského díla vznikla i jinde mnohá další. Mezi nimi bych rád zmínil Serra International založené několika podnikateli ve Spojených státech a vedeného františkánem, O. Juniprem Serrou, s cílem povzbuzovat a podporovat povolání ke kněžství, včetně ekonomické podpory seminaristů. Vděčnou zmínku věnuji členům tohoto sdružení, kteří si připomínají 60. výročí jeho schválení Svatým stolcem. Papežské dílo pro kněžská povolání bylo založeno v den liturgické památky sv. Karla Boromejského, ctihodného patrona seminářů. Prosme Jej při této bohoslužbě o přímluvu za probuzení, dobrou formaci a růst povolání ke kněžství.

Také Slovo Boží, které jsme slyšeli v úryvku z prvního listu svatého Petra, nás vybízí, abychom rozjímali o poslání pastýřů v křesťanském společenství. Od prvopočátků církve bylo zřejmé, jaká vážnost je přikládána představeným prvních společenství, která byla založena apoštoly, aby šířila Boží Slovo kázáním a slavením Kristovy oběti, eucharistie. Petr s nadšením prohlašuje: „Vaše duchovní představené vybízím – já sám duchovní představený jako oni, svědek Kristových utrpení a účastník slávy, která se má v budoucnu zjevit“ (1 Petr 5,1). Tuto výzvu formuluje na základě svého osobního vztahu s Kristem, který vyvrcholil v dramatických událostech utrpení a ve zkušenosti setkání s Ním po Zmrtvýchvstání. Petr navíc poukazuje na vzájemnou solidaritu pastýřů ve službě, zdůrazňuje svou i jejich příslušnost k jedinému apoštolskému řádu: říká totiž „já sám duchovní představený jako oni“. Použit je řecký výraz sumpresbyteros. Pást Kristovo stádce je úkol, který je jim společný a dává jim vzájemnou vazbu, protože jsou sjednoceni v Kristu zvláštní poutem. Pán Ježíš vskutku přirovnává sebe samého ke starostlivému pastýři, pozornému a vnímavému ke každé svojí ovci. Sám o sobě řekl: „Já jsem pastýř dobrý“ (Jan 10,11). A svatý Tomáš Akvinský komentuje: „Třebaže je každá hlava církve pastýřem, přesto o sobě říká, že jím je zvláštním způsobem: „Já jsem dobrý pastýř“, aby tak jemně ustanovil tuto ctnost lásky. Nelze totiž být dobrým pastýřem bez plného sjednocení s Kristem a Jeho údy skrze lásku. Láska je první povinností dobrého pastýře (Esposizione su Giovanni, kap. 10, lect. 3).

Apoštol Petr má velkolepou vizi povolání ke službě představeného ve společenství, chápe jej v souvislosti s jedinečným vyvolením, kterého se dostalo Dvanácti apoštolům. Apoštolské povolání žije díky osobnímu vztahu s Kristem, je oživováno ustavičnou modlitbou a syceno nadšením pro šíření obdrženého poselství a stejné zkušenosti apoštolské víry. Ježíš povolal Dvanáct apoštolů, aby byli s Ním a aby je pak poslal hlásat svoji zvěst (srov. Mk 3,14). Existuje několik podmínek pro vzrůst souladu s Kristem v kněžském životě. Chtěl bych podtrhnout tři, které vyplývají ze čtení, jež jsme vyslechli: touha spolupracovat s Ježíšem na šíření Božího království, nezištnost pastoračního nasazení a služebný postoj. Povolání ke kněžské službě znamená především setkat se s Ježíšem a užasnout, být zasažen Jeho slovy, Jeho gesty, samotnou Jeho osobou. Znamená to rozpoznat mezi mnoha hlasy ten Jeho a odpovědět jako Petr: „Ty máš slova věčného života a my jsme uvěřili a poznali, že ty jsi ten Svatý Boží“ (Jan 6,68-69). Je to jako být zasaženi září Dobra a Lásky, která z Něho vychází, cítit se jí obestřeni a účastni, přát si setrvat s Ním jako dva emauzští učedníci – „Zůstaň s námi, neboť se připozdívá“ (Jan 24,29) – a nést světu zvěst evangelia. Bůh Otec poslal věčného Syna na svět, aby uskutečnil jeho plán spásy. Ježíš Kristus ustanovil církev, aby se blahodárné účinky vykoupení mohli šířit v dějinách. Povolání kněží má svůj kořen v tomto Otcově záměru uskutečněném v Kristu působením Ducha svatého. Služebník evangelia je potom ten, kdo se nechá uchvátit Kristem, kdo dovede „zůstávat“ s Ním, kdo vstupuje do souladu a vnitřního přátelství s Ním, aby všechno probíhalo „jak to chce Bůh“ (1 Petr 5,2), podle Jeho milující vůle s velkou vnitřní svobodou a hlubokou radostí v srdci.

Za druhé, jsme povoláni být služebníky Božích tajemství „ne pro špinavý zisk, ale ochotně“ (ibid.,). Nikdy nezapomenout, že do kněžství se vstupuje skrze svátost, svěcením. A to znamená otevřít se k působení Ducha a rozhodnout se denně se odevzdávat Jemu a bratřím podle evangelního rčení: „zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte“ (Mt 10,8). Pánovo povolání ke službě není plodem zvláštních předností, nýbrž darem, který je třeba přijmout a odpovědět na něj oddaností nikoli svému, nýbrž Božímu plánu způsobem velkorysým a nezištným, aby s námi On nakládal podle své vůle, i kdyby odporovala našim tužbám po seberealizaci; milovat společně Toho, který nás miloval jako první a dal cele sebe samého. Znamená to být disponibilní a nechat se vtáhnout do úkonu Jeho plné a naprosté lásky k Otci a každému člověku, jak to dokonal na Kalvárii. Nikdy jako kněží nesmíme zapomenout, že jedinou legitimní kariérou pastýřské služby není úspěch, nýbrž kříž.

Být kněžími v této logice znamená být služebníky také příkladností svého života. „Buďte svému stádci vzorem“ vybízí apoštol Petr (1 Petr 5,3). Kněží jsou rozdavateli prostředků spásy, svátostí, zvláště eucharistie a pokání. Nedisponují jimi podle vlastní libovůle, ale jsou jejich pokornými služebníky ku prospěchu Božího lidu. Je to tedy život hluboce poznamenaný touto službou: od pozorné péče o stádce, přes věrné slavení liturgie, až k pohotové pomoci všem bratřím, zejména těm nejchudším a potřebným. Každý kněz, žije-li touto „pastorační láskou“ podle vzoru Krista a s Kristem, kamkoli jej Pán povolá, může plně realizovat sebe samého a svoje povolání.

Drazí bratři a sestry, podělil jsem se o pár myšlenek týkajících se kněžské služby. Avšak i zasvěcené osoby a laici, mám na mysli zvláště početné řeholnice a věřící laičky, kteří studují na církevních univerzitách v Římě, jakož i ty, kteří jim slouží jako vyučující či zaměstnanci zmíněných univerzit, budou moci nalézt užitečné podněty k intenzivnějšímu prožití tohoto období stráveného ve Věčném městě. Pro všechny je totiž důležité učit se denně stále více „zůstávat“ s Pánem v osobním setkání s Ním, nechávat se strhnout a uchvátit Jeho láskou a být hlasateli Jeho evangelia; je důležité snažit se v životě velkodušně sledovat nikoli svůj projekt, ale ten, který pro každého připravil Bůh; připodobňovat svoji vůli té Pánově. Důležité je také připravovat se seriózním a usilovným studiem ke službě Božímu lidu v těch posláních, která budou dána.

Drazí přátelé, žijte dobře tento čas formace ve vnitřním společenství s Pánem. Je to drahocenný dar, který vám Bůh nabízí, zvláště tady v Římě, kde se lze zcela jedinečným způsobem nadechnout katolicity církve. Svatý Karel Boromejský ať vyprošuje milost věrnosti všem, kdo navštěvují římské církevní fakulty. Vám všem na přímluvu Panny Marie, Sedes sapientiae, ať Pán udělí požehnaný akademický rok.
Amen

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Homilie

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
20.12.19 Sny okysličují duši, řekl papež studentům římského gymnázia
26.11.19 Hledat, nacházet a šířit božskou Moudrost
21.6.19 Konstitutivním prvkem teologie je nenásilí
26.3.19 Mystikou společného „my“ překonáme osvícenskou logiku
18.12.17 Papež: Pravidlem křesťanského zjevení je klanět se Bohu a sloužit lidem



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti