Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 3. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

5.7.2012 

O jubileu Cyrilometodějském

Jaroslav Šebek

K důležitým otázkám, které vyvstávají v souvislosti s blížícím se cyrilometodějským jubileem roku 2013, patří určitě nejen zamýšlení nad reálným životem a působením obou soluňských bratří, ale nepochybně také nad jejich druhým životem, tedy utváření různých pohledů, které se na tuto tradici upíraly v minulosti, a hledání jejího vyjádření pro potřeby našich současníků, a to jak duchovních, tak i těch občanských a společenských.

Vedle spirituálního rozměru totiž příprava na cyrilometodějské jubileum přináší také možnosti oslovit širší veřejnost a realizovat ideje nové evangelizace. Cyrilometodějská tradice nabízí celou řadu atributů, které je možné uchopit i ze společenského a odborného hlediska. Stačí si jen připomenout posledních sto let. Od poloviny 19. století se totiž stáváme svědky mohutného oživení zájmu o cyrilometodějské dědictví a tento rozmach je například spojen i s velkou osobností moravského katolicismu té doby Antonínem Cyrilem Stojanem, pozdějším olomouckým arcibiskupem, který se významně zasloužil o zklidnění rozbouřených vod poválečného církevního vývoje. Velehrad se stal i díky jeho neúnavným aktivitám významným duchovním centrem, kam přijížděly přední osobnosti katolické Evropy, aby se mimo jiné informovaly o záměrech unionistického hnutí, které se začalo odtud šířit. Unionismus jako snaha o dialog mezi křesťanským Východem a Západem odpovídal na otázky sblížení křesťanů, které se s velkou naléhavostí začaly v církvi objevovat. Dotýkání s prohlubování tohoto fenoménu byla výzvou nejen k dialogu mezi východní a západní církví, ale také k zamyšlení nad duchovní celistvosti Evropy. Přirozeným vyjádřením takových snah byla také podpora, kterou unionistickým sjezdům dával už v meziválečném období i papež. První poválečný unionistický kongres se konal v létě 1924 za účasti předních církevních osobností slovanských národů, včetně některých zástupců ruské pravoslavné církve, žijících po bolševické revoluci v emigraci. Odrazy velehradských kongresů se objevily také v papežské encyklice „Rerum orientalium“ z roku 1928, vyzývající k lepší znalosti východních církví v katolickém prostředí a podpoře výzkumu v této sféře. Význam Velehradu podtrhl Pius XI. také tím, že ve stejném roce udělil zdejšímu chrámu titul basilika minor. Atmosféra ekumenického dialogu ovlivnila významně i směřování zájmu kardinála Tomáše Špidlíka, který za války na Velehradě v tamní jezuitské koleji studoval. Podstatný vliv měla cyrilometodějská idea i na duchovní záměry prvního slovanského papeže. Po nástupu do úřadu vyjádřil obrazně Jan Pavel II. myšlenku spirituální sounáležitosti starého kontinentu tím, že hovořil o potřebě toho, aby Evropa dýchala oběma stranami plic. Cyril a Metoděj se měl stát v jeho představách pomyslným mostem, jenž bude spojovat oba břehy křesťanské tradice (proto je také prohlásil v roce 1980 za spolupatrony starého kontinentu). Tímto prostřednictvím se měly realizovat také jeho představy o nové evangelizaci Evropy.

Je však třeba připomenout, že Velehrad byl také od konce 19. století místem, úzce spojeným s politickými a spolkovými formami katolického života. V této roli se zde angažoval zejména Jan Šrámek, dlouholetý předseda katolické lidové strany. Velehrad neztratil svou společenskou roli ani v době komunismu. Během Pražského jara zde bylo vyhlášeno Dílo koncilové obnovy. V roce 1985 se stalo místem legendární poutě, jež se konala u příležitosti 1 100. výročí smrti sv. Metoděje. Více než stotisícový zástup poutníků na Velehradě přijel skutečně na náboženskou pouť, nikoli na mírovou slavnost, jak se snažila celou akci prezentovat komunistická moc i propaganda, a církev zde ukázala sebevědomou a nepokořenou tvář. Tato zkušenost položila základ i celé řadě dalších aktivit, které před listopadem 1989 propojovaly konfesní a nekonfesní struktury společnosti. V duchovním a veřejném prostoru osciluje Velehrad i po roce 1989.

V přípravách na cyrilometodějské jubileum je tak určitě možné navazovat na hluboký duchovní odkaz tradice, ale i na společenský význam Velehradu jako místa setkávání lidí dobré vůle. V tomto duchu je možné se připravit na důstojné připomenutí kořenů nejen naší víry, ale i kultury, a to v nejširším slova smyslu. Cyrilometodějská tradice i poutní místo Velehrad v sobě nesou důležité poselství nejen pro české země, ale i pro celou Evropu. V současných dnech se hojně debatuje o přijetí protikrizových opatření v Evropě. Jsem přesvědčen, že by však nemělo jít jen o ekonomickou stránku věci. Záchranný val je třeba, obrazně řečeno, budovat také z nadčasových věčně platných hodnot a důležitý kapitál představují rovněž naše tradice a jejich aktuální přesah, včetně té cyrilometodějské.

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
31.12.20 40. výročí vyhlášení sv. Cyrila a Metoděje za spolupatrony Evropy
22.6.13 Slovanští papežští legáti na oslavách sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě a v Nitře
10.5.13 Jmenování tří papežských legátů - na Velehrad, do Nitry a Kolína nad Rýnem
26.2.13 Kardinál Duka na římské konferenci k 1150. výročí sv. Cyrila a Metoděje
25.2.13 Konference ke 1150. výročí zahájení misie svatých Cyrila a Metoděje



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv březen 24
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti