Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   28. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Publicistika

 Reportáže, reflexe, sloupky 

3.9.2012 

Církev v Evropě – obecný pohled

Úvodník rubriky „Evropské obzory“

Andrzej Koprowski

Bible nám předkládá starodávné vyprávění o Babylonské věži. Lidé, kteří pracovali na budování věže byli přesvědčeni, že dokáží vytvořit cestu vedoucí ke štěstí, k tomu, aby se nebesa před nimi otevřela. Náhle však zjišťují, že cosi nehraje, že - jakkoli pracují společně – jeden staví proti druhému. Ve chvíli, kdy se snaží být jako bohové, objevuje se hrozba, že nebudou ani lidmi. Ztrácejí základní prvek charakterizující lidskou osobu, totiž schopnost vzájemné komunikace, schopnost dorozumět se a pracovat společně, pro společné dobro.

Ekonomická krize blokuje Evropu. Její příčiny nejsou výlučně evropské, ani pouze ekonomické. Mají různý původ: krize bankovního systému ve Spojených státech, dynamický rozvoj v Asii, důsledky rostoucí (strukturální) nezaměstnanosti a nedostatku perspektiv pro mladé generace, chybějící vize výchovného systému, který by odpovídal potřebám sociálního a kulturního tkaniva budoucí společnosti, potíže v definici prorodinné politiky, demografická krize v kontextu stále většího přílivu obyvatel jiných kontinentů do Evropy, dlouhodobé společenské a kulturní důsledky ideologií a lobbingů, které se soustředí na „práva jednotlivce“ a ztrácí ze zřetele společenství, budoucnost občanské společnosti apod.

Rozvoj je dnes polycentrický. Roznorodí jsou aktéři a příčiny rozvoje i nedostatečného rozvoje, viny a zásluhy nejrůznější. Globalizovaná společnost nás sbližuje, ale nečiní bratry. Světové bohatství v globálním měřítu roste, ale rostou též nerovnosti. Ideologie uměle banalizují obraz skutečnosti, ve chvíli, kdy je nutné uvážlivě analyzovat význam lidského faktoru problémů. Systematické prohlubování nerovnosti mezi sociálními skupinami, jak v rámci jedné země tak i mezi populacemi různých států, nejen ničí sociální vazby, ale způsobuje erozi „sociálního kapitálu“, celého přediva vztahů důvěry, věrohodnosti, úcty k závazným pravidlům každého občanského soužití. Sociální otázka se dnes stala radikálně otázkou antropologickou. Umělé oplodnění, embryonální výzkum, možnosti klonování člověka, stále větší možnosti vytvářené technologiemi otevírají nové scénáře, které je ovšem třeba nahlížet v kategoriích etického výběru, kroků směřujících k civilizaci života nebo smrti.

Evropa, oslabená civilizačně i kulturně a na druhou stranu obohacená o miliony přistěhovalců z jiných kontinentů, kultur a náboženství, váží nyní rozhodující kroky ke své budoucnosti. Už v roce 1997, po setkání sedmi prezidentů evropských zemí s Janem Pavlem II. v Hnězdnu, německý prezident Roman Herzog prohlásil, že změny dnes nastávají tak rychle, že vůbec není jisté, zda za 25 let bude Evropy nadále samostatný kontinent, či pouze přívěsek k americkým médiím nebo asijskému průmyslu. Všechno záleží na tom – řekl tehdy – zda se jí podaří znovu získat dynamismus, který po věky čerpala z křesťanství.

Benedikt XVI. dodává „v multikulturnosti světa, v němž všichni žijeme, je zřejmé, že kdyby evropská kultura neměla transcendentní a náboženský rozměr, nebyla by s to navázat dialog se všemi kulturami lidstva. Všechny totiž mají trancendentní a náboženský rozměr, rozměr vlastní lidské bytosti jako takové. V této situaci je úkolem a posláním Evropy budovat dialog, propojit víru a současný racionalistický světonázor v jediné antropologické vizi, která dává plný obraz člověka a díky níž se mohou všechny lidské kultury dorozumívat“ (k novinářům na cestě z Říma do Portugalska, 11. května 2010).

Církev nenabízí technická řešení, ani se nechce vměšovat do politiky jednotlivých zemí, má však co říci k podmínkám, které je nutné brát v úvahu při budování společnosti odpovídající lidské důstojnosti, kvalitě jejího kulturního a občanského rozvoje.

Vatikánský rozhlas už více než dva roky publikuje „Africké obzory“, komentář o důležitých sociálních, kulturních, vzdělávacích a politických problémech celé Afriky. Připravují jej kolegyně a kolegové z Afriky, z šesti redakcí pokrývajících různé jazykové a kulturní části tohoto kontinentu. Nyní zahajujeme rubriku „Evropské obzory“, tedy „úvodník“ o problémech našeho kontinentu, vycházejících z myšlenek založených v učitelském úřadu církve a různých zkušenostech jednotlivých zemí Starého kontinentu, viděných z perspektivy univerzální, „římské“ církve.

Autor je programovým ředitelem Vatikánského rozhlasu. Překlad Johana Bronková.

Další články z podrubriky Reportáže, reflexe, sloupky

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
21.10.12 Rok víry – návod k použití
15.10.12 Rok víry – návod k použití
2.10.12 Svět s Bohem či bez Boha
22.9.12 Co může papežská exhortace Ecclesia in Medio Oriente říci Evropanům?



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti