Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   26. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Cesty mimo Itálii 

5.6.2004 

Nemějte strach setkat se s Kristem

Promluva Svatého otce k mladým v Bernu 5.6.2004

Česká sekce RV

1. Steh auf! Lève-toi! Alza-ti! Vstaň! (Lk 7,14).

Tato slova, která řekl Pán mládenci v Naimu, zaznívají dnes mocně v našem shromáždění a obrací se přímo na vás, drazí mladí přátelé, katolická děvčata a katoličtí chlapci Švýcarska.

Papež přišel z Říma, aby je spolu s vámi slyšel z úst Krista a aby se stal jejich ozvěnou. Zdravím vás všechny s láskou, milovaní přátelé a děkuji vám za milé přivítání. Zdravím i vaše biskupy, kněze a řeholníky i animátory, kteří vás doprovázejí na vaší cestě.

Zvláštní pozdrav posílám s úctou panu presidentovi Helvétské konfederace Josefu Deissovi; pastoru Samuelu Lutzovi, předsedovi synodální rady reformovaných církví Bern-Jura-Soleure a vašim přátelům z jiných vyznání, kteří se chtěli účastnit této události.

2. Lukášovo evangelium vypráví o setkání: na jedné straně je smutný průvod, který doprovází na hřbitov mladého synka matky vdovy; na druhé straně rozjásaná skupina učedníků, kteří následují Ježíše a naslouchají Mu. Také dnes, mladí přátelé, se člověk může ocitnout v průvodu, který jde po silnici ve vesnici Naim. K tomu dochází, když se poddáváte zoufalství, když vás svádějí vidiny konzumní společnosti a odvádějí vás od pravé radosti, aby vás pohlcovaly pomíjivými rozkošemi, když vás zahaluje lhostejnost a povrchnost, když tváří v tvář zlu a utrpení pochybujete o Boží přítomnosti a jeho lásce ke každé osobě, hledáte-li v úpadku nezřízené afektivity ukojení vnitřní žízně po pravé a čisté lásce.

Právě v takových chvílích přistupuje Kristus ke každému z vás a jako mládenci z Naimu se na vás obrací slovem, které burcuje a probouzí: ?Vstaň!? Přijmi výzvu, jež tě postaví na nohy?!

Nejde o pouhá slova: sám Ježíš stojí před vámi, Boží Slovo, jež se stalo tělem. On je ?pravé světlo, jež osvěcuje každého člověka? (Jan 1,9), pravda, která osvobozuje (srov. Jan 14,6), život, který nám Otec dává v hojnosti (srov. Jan 10,10). Křesťanství není pouhá kniha kultury nebo ideologie, ani to není systém hodnot či zásad, i když vznešených. Křesťanství je osoba, je to přítomnost, je to tvář: Ježíš, který dává smysl a plnost lidskému životu.

3. Nuže, já vám říkám milovaní mladí: Nemějte strach setkat se s Kristem: naopak hledejte ho v pozorné a ochotné četbě Písma svatého a v osobní i společné modlitbě; hledejte ho v živé účasti na eucharistii; hledejte ho při setkání s knězem, abyste přijali svátost smíření; hledejte ho v církvi, kterou zažíváte ve farních skupinách, ve hnutích a sdruženích; hledejte ho ve tváří trpícího bratra, potřebného, cizince.

Toto hledání charakterizuje existenci tolika vašich mladých vrstevníků na cestě ke Světovému dni mladých, který se bude slavit v létě příštího roku. Už nyní srdečně zvu také vás na toto velké setkání víry a svědectví.

Také já měl dvacet let jako vy nyní. Rád jsem pěstoval sport, lyžoval jsem, hrál jsem divadlo. Studoval jsem i pracoval manuálně. Měl jsem touhy i starosti. V oněch vzdálených letech v době, kdy má vlast byla zraněna válkou a pak totalitním režimem jsem hledal, jaký smysl mám dát svému životu. Našel jsem jej v následování Pána Ježíše.

4. Mládí je doba v níž se ty, drahý chlapče, drahá dívko, ptáš, co udělat ze svého života, jak přispět k tomu, aby se stal svět lepším, jak rozvíjet spravedlnost a budovat mír.

A tu se na tebe obracím s druhou výzvou: ?Naslouchej!? Neunav se při tréninku obtížné discipliny naslouchání. Naslouchej hlasu Pána, který k tobě mluví událostmi každodenního života, radostmi i utrpeními, které jej provázejí, osobami, které jsou ti nablízku, hlasem svědomí žíznícím po pravdě, štěstí dobru a kráse.

Dokážeš-li ochotně otevřít srdce i mysl, objevíš ?své povolání?, totiž onen plán, který měl pro Tebe Bůh ve své lásce odvždycky.

5. A budeš moci vybudovat rodinu založenou na manželství, jako smlouvě lásky mezi jedním mužem a jednou ženou, kteří se zavazují ke stálému a věrnému společenství života. Svým osobním svědectvím budeš moci potvrdit, i když uprostřed obtíží a překážek, že je možné plně žít křesťanské manželství jako zkušenost plnou smyslu a jako ?radostnou zvěst? pro všechny rodiny.

Budeš moci být, je-li to tvé povolání, knězem, řeholníkem, řeholnicí, tímže s nerozděleným srdcem daruješ svůj život Kristu a církvi a tak se staneš znamením láskyplné přítomnosti Boha v současném světě. Budeš moci být, jako bylo tolik jiných před tebou, neohroženým a neúnavným apoštolem, bdělým na modlitbách, plným radosti a přívětivosti ve službě společenství.

Ano, také ty bys mohl být jedním z nich. Vím dobře, že tváří v tvář takovému návrhu pociťuješ váhání. Ale já ti říkám: Neměj strach! Bůh se nedá překonat ve velkomyslnosti. Po téměř 60 letech kněžství jsem rád, že mohu před vámi všemi vydat své svědectví: je to krásné strávit se až do konce pro věc Božího království.

6. Ale je tu ještě třetí výzva: mladý Švýcare, vydej se na cestu! Nespokojuj se jen s diskutováním; nečekej, že dobře využiješ příležitostí, které snad ani nepřijdou. Nadešel čas činu.

Na počátcích tohoto třetího tisíciletí, také vy mladí, jste povoláni, abyste hlásali poselství evangelia svědectvím života. Církev potřebuje vaši energii, vaše nadšení, vaše mladistvé ideály, aby dokázala prosáknout evangeliem tkáň společnosti a aby vzbudila civilizaci ryzí spravedlnosti a lásky bez diskriminací. Nyní více než kdy jindy, ve světě bez světla a bez odvahy ušechtilých ideálů, není čas na to stydět se za evangelium (srov. Řím 1,16). Je spíše doba, kdy se má hlásat ze střech (srov Mt 10,27).

Papež, vaši biskupové, celé křesťanské společenství počítají s vaší angažovaností s vaší velkomyslností a sledují vás s důvěrou a nadějí: Mladí Švýcaři vydejte se na cestu! Pán jde s vámi.

Mějte v rukou Kristův kříž. Na rtech slova Života. V srdci spásonosnou milost zmrtýchvstalého Pána.

Steh auf! Lève toi! Alzati! Vstaň! Mluví k vám Kristus. Naslouchete mu!

Překlad: P. Josef Koláček SJ

Další články z podrubriky Cesty mimo Itálii

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.6.04 Je třeba nalézt co nejširší cesty komunikace s mladými
7.6.04 Shrnutí 103. apoštolské cesty Jana Pavla II. do Švýcarska
7.6.04 Svatý otec je pro nás mistrem jednoty
6.6.04 Žít jednotu ve vlastním nitru
6.6.04 Dnes svěřují švýcarský národ Svaté Panně



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti