Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Zprávy

  

26.5.2013 

Papež kázal v dialogu s dětmi

Řím. Dnes dopoledne navštívil Petrův nástupce římskou farnost na severní periferii svojí diecéze, aby zde slavil mši svatou, během níž přistoupilo k prvnímu svatému přijímání 16 tamějších dětí. Papež, který se na cestu vydal vrtulníkem, přistál na nedalekém farním sportovním hříšti v 9 h dopoledne. Tady se nejprve osobně pozdravil s hendikepovanými a jejich blízkými. Papeže přivítal tamější farář O. Benon Ambarus, který je rumunské národnosti a slouží zde přibližně 7 tisícům obyvatel této čtvrti, zvané Prima Porta.

„Celé realitě porozumíme lépe nikoli z centra, ale z periferií,“ řekl při té příležitosti na uvítanou Svatý otec, který pak v půl desáté dopoledne na prostranství před kostelem sv. Alžběty a Zachariáše, zahájil samotnou bohoslužbu. Svoji homilii papež František adresoval především dětem, nejenom prvokomunikantům, ale všem přítomným dětem, které tvořily nemalou část této farní obce. Svatý otec v samotném úvodu obrátil pozornost k Matce Boží:

Když přijala zvěst o tom, že bude Ježíšovou matkou a také zprávu, že její příbuzná Alžběta má již přivést na svět dítě, pospíšila si, jak říká evangelium, aby se vydala za ní. Neřekla si »Nyní, když čekám děťátko, musím pečovat o sebe a Alžbětě snad nějak pomohou přítelkyně«. Uslyšela a spěchala. Je krásné pomyšlení na to, že Matka Boží spěchá, aby mohla být ku pomoci. Jde pomáhat, nikoli se pyšnit, aby mohla říci příbuzné: »Poslyš, teď budu poroučet já, protože jsem Matka Boží.« Nikoli, nejednala tak. Šla pomáhat. Matka Boží jedná vždycky takto.

Matka Boží má vždycky naspěch, když se dozví, kde může pomoci, řekl dále papež František. Matka Boží nám pomáhá správně chápat Boha, Ježíše a Jeho život, život Boží, chápat správně, kdo a jaký je Bůh. A nato se Svatý otec přímo otázal přítomných dětí a začal s nimi vést dialog:

Kdo z vás, děti ví, kdo je Bůh, ať zvedne ruku. No prosím. Ano! Stvořitel země. A kolik Bohů je? Jeden?? ..ale mně řekli, že jsou tři. Otec, Syn a Duch svatý. Jak je to tedy? Je jeden anebo tři? Jeden? A jak se vysvětlí, že jeden jsou Otec, druhý Syn a třetí Duch svatý? Nahlas! Dobře. Jsou tři v jednom, tři osoby v jednom.

Podobným dotazováním pak Petrův nástupce vysvětloval vlastnosti a poslání jednotlivých božských osob Nejsvětější Trojice. Žádná otázka děti nezaskočila.

Poslyšte, Ježíš nás tedy posiluje. Jak to dělá? Vy víte, jak nám dodává sil. Do toho, neslyším. Ve svatém přijímání. Právě tak nám dává sílu. Přichází k nám. A když říkáte, že ve svatém přijímání, tak… jak je to? Kousíček chleba ti dá takovou sílu? To není chléb? Vypadá jako chléb, ale není. Je to Ježíšovo tělo. Ježíš přichází do našeho srdce.

Otec dává život, Syn spásu a Duch svatý lásku – shrnul v závěru papež František dnešní dialogickou promluvu o Nejsvětější Trojici v římské farnosti sv. Alžběty a Zachariáše. Petrův nástupce pak všem dětem sám podával svaté přijímání. Po mši svaté následovalo ještě setkání s 50 nejbližšími farními asistenty a spolupracovníky. Přibližně v půl dvanácté než papež nastoupil do vrtulníku, aby se vrátil do Vatikánu, řekl ještě přítomným na rozloučenou:

Děkuji za přijetí. Těší mne, že jsem mohl vidět tak živou farnost s tolika dětmi. Je to požehnání. Pokračujte a podporujte nadále svého faráře a modlete se za mě. Nezapomeňte. Modlete se za mě.



(mig)

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
25.1.21 Modlitba přivádí k lásce, jinak je samolibým rituálem
24.1.21 Papež k neděli Božího Slova: Vypnout televizi a otevřít Bibli
1.1.21 Papež: Ze srdce se rodí dobro
31.12.20 Nešpory na závěr kalendářního roku v bazilice sv. Petra
31.12.20 Papež nepovede obřady na přelomu roku kvůli bolesti zad



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti