Nový portál Vatikánského rozhlasu

Upozorňujeme, že aktuální program České sekce Vatikánského rozhlasu již najdete pouze na našich nových internetových stránkách

https://www.vaticannews.va/cs.html

Portál radiovaticana.cz bude dále sloužit jako archiv starších vysílání České sekce (roky 2007-2020). V sekci Podcast na našich nových stránkách naleznete archiv denních pořadů Vatikánského rozhlasu v češtině od listopadu roku 2018.

Přejít na stránky Vatican News
VaticanNews.va

   18. 4. 2024

RSS  RSS zpráv  Podcast denních pořadů       

Hlavní stránka

Zprávy

Svatý otec

Publicistika

Rozhovory

Homilie

Seriály

Speciály

Zvukový archiv

Denní programy


Redakce

Program

Frekvence

Fotogalerie

Technika

Historie

Kontakty


Anketa


O webu

Rozhovory online

Rozšířené hledání

Odkazy


Zasílání novinek

Nejčtenější



Cirkev cz Liturgie cz Rádio Proglas TV Noe Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova Res Claritatis Vysokoškolské katolické hnutí Česká republika Pastorace na webu Katolik.cz KTF UK Stránky pro animátory seniorů NAVRCHOLU.cz
 
Svatý otec

 Promluvy 

9.6.2013 

Jádrem Desatera je láska

Videposelství papeže Františka, Dómské náměstí v Milánu

Česká sekce RV

Dobrý večer všem,

Těší mne, že se mohu připojit k vám, kteří se na hlavních náměstích Itálie účastníte tohoto výkladu Desatera přikázání, projektu nazvaného Láska dává tvému životu smysl a pojednávajícího o umění žít Desaterem, které Bůh daroval nejen Mojžíšovi, ale také nám, mužům a ženám každé doby. Děkuji představeným hnutí Obnovy v Duchu svatém – tihle charizmatici jsou skvělí, blahopřeji – kteří zorganizovali tento chvályhodný podnik ve spolupráci v Papežskou radou pro novou evangelizaci a Italskou biskupskou konferencí. Děkuji všem, kteří velkodušně přispěli k uskutečnění tohoto zvláštního projektu v rámci Roku víry. Ptejme se nyní: Jaký smysl má Desatero pro nás? Co nám tato přikázání říkají v naší pohnuté a zmatené době, která jako by se chtěla obejít bez Boha?

1. Desatero přikázání je darem Božím. Slovo přikázání není v módě. Dnešnímu člověku připomíná něco negativního, vůli někoho, kdo ukládá omezení a klade překážky životu. A dějiny – i ty nedávné – jsou bohužel poznamenané tyraniemi, ideologiemi a logikami, které nařizovaly a utiskovaly, nehledaly dobro člověka, nýbrž moc, úspěch a zisk. Desatero přikázání však pochází od Boha, který nás stvořil z lásky, od Boha, který uzavřel s lidstvem smlouvu, od Boha, který chce jenom dobro člověka. Dejme Bohu důvěru! Důvěřujme Mu! Desatero přikázání nám ukazuje cestu, kterou je třeba se vydat, a představuje jistý druh „etického kodexu“ výstavby společnosti, která je člověku na míru spravedlivá. Kolik jen je ve světě nerovností! Kolik hladu po chlebu i pravdě! Kolik morální a materiální chudoby vyplývá z odmítání Boha a z dosazování idolů na Jeho místo! Nechme se vést těmito deseti slovy, která osvěcují a orientují toho, kdo hledá pokoj, spravedlnost a důstojnost.

2. Desatero přikázání ukazuje cestu svobody, která se naplňuje v zákonu Ducha vepsaného nikoli do kamenných desek, ale do srdce (srov. 2 Kor 3,3): tady je Desatero vepsáno! Je zásadní připomínat si, jak Bůh skrze Mojžíše dal Izraelskému lidu Desatero. U Rudého moře zakusil tento lid velké vysvobození; dotkl se rukama moci a věrnosti Boha, Boha, který osvobozuje. Nyní tentýž Bůh na hoře Sinaj dává svému lidu i nám návod, jak zůstat svobodní, návod, který je vepsán do srdce člověka jako všeobecný mravní zákon (srov. Ex 20,1-17; Dt 5,1-22). Nesmíme vidět v Desateru meze svobody. Nikoli, tak to není. Musíme je vidět jako ukazatele svobody. Nejsou to meze, nýbrž ukazatelé svobody! Učí nás unikat otroctví, do něhož nás uvrhují modly, které si sami vytváříme – zakusili jsme to v dějinách mnohokrát a zakoušíme to také dnes – učí nás otevírat se širší dimenzi než je ta materiální, žít úctou k lidem, přemáhat chtivost moci, majetnictví, peněz, být poctiví a upřímní ve svých vztazích, opatrovat celé stvoření a sytit naši planetu vznešenými, ušlechtilými a duchovními ideály. Následovat Desatero přikázání znamená být věrní sami sobě, svojí nejautentičtější přirozenosti a kráčet k opravdové svobodě, které učí Kristus v blahoslavenstvích (srov. Mt 5,3-12.17; Lk 6,20-23).

3. Desatero přikázání je zákonem lásky. Mojžíš vystoupil na horu, aby přijal od Boha desky Zákona. Ježíš jde opačnou cestou: Syn Boží se snižuje, sestupuje do našeho lidství, aby nám ukázal hluboký smysl těchto deseti slov: Miluj Pána celým svým srdcem, celou svou duší, celou svou silou a svého bližního jako sám sebe (Lk 10,27). Nejhlubším smyslem Desatera přikázání je přikázání Ježíše, který v sobě nese všechna přikázání, přikázání Lásky. Proto říkám, že Desatero přikázání je Přikázáním Lásky. Jádrem Desatera je Láska, která přichází od Boha a dává smysl životu, láska, která nám umožňuje žít nikoli jako otroci, nýbrž jako pravé děti, láska, která oživuje všechny vztahy: k Bohu, k nám samým – na což často zapomínáme – a ke druhým. Pravou svobodou není následování vlastního egoismu, našich slepých vášní, nýbrž láska a volba toho, co je dobré v každé situaci. Desatero přikázání není chvalozpěvem na odpírání, nýbrž na přitakání; je přisvědčením Bohu, Lásce a poněvadž přitakávám Lásce, odpírám nelásce. Toto odepření je důsledkem přitakání, které přichází od Boha a umožňuje nám milovat.

Objevme a žijme znovu Desatero Božích slov! Přisvědčme těmto „deseti cestám lásky“, které Kristus přivedl k dokonalosti, aby bránil člověka a vedl jej k opravdové svobodě! Panna Maria kéž nás na této cestě provází. Ze srdce žehnám vám, vašim drahým a vašim městům.

Přeložil Milan Glaser

Další články z podrubriky Promluvy

 odeslat článek     vytisknout článek


Související články
9.2.21 Papež: Péče, odvaha a spravedlnost proti obchodu s lidmi
12.12.20 Papež: Svatý stolec se zasazuje o šíření integrální ekologie
10.12.20 Papež: Charitativní činnost církve čerpá z evangelia a směřuje k němu
28.9.20 Papež: Matka Boží nás objímá a stmeluje
18.5.20 Zkoušky nebrání svatosti a štěstí, vzkazuje papež krakovské mládeži



Hlavní stránka | Zprávy | Svatý otec | Publicistika | Rozhovory | Homilie | Seriály | Speciály | Zvukový archiv | Denní programy
Redakce | Frekvence | Fotogalerie


Copyright © 2003-2024 Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.
Administrace: Česká sekce Vatikánského rozhlasu. Technická realizace: Václav Lahoda.

 
Stáhnout záznam ve formátu MP3  

Kanál Vatikánského rozhlasu na YouTube  

Archív denních pořadů ve formátu Real Audio  
 Zprávy
Nové internetové stránky Vatikánského rozhlasu

Bohoslužba k 30. výročí založení Visegradské skupiny a svátek sv. Cyrila a Metoděje ve Věčném městě

Nové Motu proprio zavádí snížení trestu a resocializační programy

Papež: Luštěniny jsou ušlechtilá potravina

Papež připomenul Světový den rozhlasu

Posvátná kniha syrské katolické církve se vrátí do Karakoše

Láska se raduje z růstu druhého člověka, píše papež v poselství k postní době

Papež František: Vytvářejte komunikaci dovolující zahlédnout pravdu věcí

Papež: Kultura setkávání může být východiskem k jednotnějšímu a smířenému světu

Papež František vybízí k solidaritě s křesťany ve Svaté zemi

Jezuitské periodikum La Civiltà Cattolica vyjde také v ruštině

Papež: Kéž nový lunární rok přinese ovoce bratrství a solidarity

 Nově na webu
Svatý otec: Modlitba v každodenním životě

Publicistika: Za skutečnou katolicitu, pluralitu kultur a názorů

Publicistika: 90 let papežského rozhlasu

Rozhovory: Papeže by chtěli všichni

Homilie: Mlčení víry

Archiv zpráv duben 24
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Starší zprávy >

Náš tip

Patris corde

Bratrství se zrodilo z Kříže

Zveřejněna nová encyklika Fratelli tutti